Best of Alter-Native, la ediţia a 20-a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native
https://www.ziarulmetropolis.ro/best-of-alter-native-la-editia-a-20-a-festivalului-international-de-film-de-scurt-metraj-ater-native/

O parte a filmelor de scurt-metraj premiate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native vor putea fi urmărite în la cea de-a XX-a ediţie a manifestării, care va avea loc la Târgu Mureş, în perioada 7-11 noiembrie, la secţiunea Best of Alter-Native.  ‘Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a festivalului, organizatorii au pregătit […]

Un articol de Andrada Văsii|1 noiembrie 2012

O parte a filmelor de scurt-metraj premiate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native vor putea fi urmărite în la cea de-a XX-a ediţie a manifestării, care va avea loc la Târgu Mureş, în perioada 7-11 noiembrie, la secţiunea Best of Alter-Native.

 ‘Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a festivalului, organizatorii au pregătit o selecţie a scurt-metrajelor premiate în anii precedenţi. Best of Alter-Native prezintă câteva dintre filmele câştigătoare din perioada 2000-2011. Atmosfera de sărbătoare va primi o nuanţă nostalgică prin proiecţia documentarului ‘Destin şi imaginaţie’, realizat de regizorul şi scenaristul maghiar Almási Tamás în 1983, cu ocazia primei ediţii al festivalului’, au anunţat joi, într-un comunicat de presă, organizatorii festivalului.

Din programul ediţiei din acest an nu vor lipsi nici documentarele, drept care amatorii genului se vor putea delecta cu câteva creaţii prezentate la Festivalul One World România.

Organizatorii au mai precizat că, în acest an, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea regizorului maghiar Szőts István, originar din Transilvania, iar cel mai renumit lungmetraj regizat de el, ‘Oamenii munţilor’ – care a câştigat în 1942 premiul special al juriului la Festivalul de la Veneţia, iar în 2000 a fost inclus în topul celor mai bune 12 filme maghiare ale secolului -va putea fi vizionat în ziua a patra a festivalului.

‘Un alt punct forte al festivalului Alter-Native este muzica, concertele. Anul acesta organizatorii festivalului l-au invitat la Târgu Mureş pe renumitul Emy Dragoi, recunoscut drept ‘regele jazz-ului la acordeon’. El va evolua pe scena Palatului Culturii cu spectacolul intitulat ‘Cineacordeon’ (Emy Dragoi plays Charlie Chaplin), proiect prin care artistul îşi propune realizarea ilustraţiei muzicale simultană ritmului cinematografic din primele scurt-metraje mute ale lui Chaplin. Concertul va avea loc în 9 noiembrie de la ora 20.45′, se mai arată în comunicat.

Pe lângă cele 59 de scurt-metraje selectate pentru concurs în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native, organizatorii au inclus în program şi alte 13 filme de lung metraj care au obţinut premii internaţionale.

A XX-a ediţie a Festivalului Alter-Native este organizată de Uniunea Democrată a Tineretului Maghiar (MADISZ), în parteneriat cu Universitatea de Arte Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş.

Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE de la Târgu Mureş a fost iniţiat la Târgu Mureş în 1993, de către MADISZ, fiind primul de acest gen din România.

Sursa: Agerpres

25
/03
/15

La Teatrul Metropolis s-a jucat aseară „Cine e fazanul?“, de Georges Feydeau, un spectacol susținut de studenții UNATC, Anul III, Arta Actorului. Coordonatorul proiectului este conf. univ. dr. Paul Chiribuță, decanul Facultăţii de Teatru.

25
/03
/15

Teatrul de Artă București anunță participarea actorului George Constantinescu la Festivalul „25 De Ore De Teatru Non Stop”, cu evenimentul „25 de ore de PAM-PAM”, organizat în perioada 28-29 martie 2015, la Sibiu. Un eveniment inedit, un spectacol maraton în care un actor joacă timp de 25 de ore neîntrerupt, pe mai multe scene, acelaşi spectacol.

24
/03
/15

Cea de-a XIX-a ediție a Bursei de Spectacole de la Sibiu, eveniment în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, se va desfășura în perioada 15-20 iunie 2015, la Hotel Ibis. Până în acest moment şi-au anunțat participarea companii și artiști din 8 țări, precum și din România.

24
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ „De câte ori pierdeam un rol, o situaţie, o prietenie, îmi spuneam: nu-i nimic, dacă pierd înseamnă că sunt bogată. Poate am fost prea mândră, poate am fost doar comodă, poate mi-am dat prea multă importanţă, dar tot ce am făcut a fost de bună credinţă“, spunea Tanţi Cocea, una dintre cele mai interesante actriţe ale României.

24
/03
/15

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

24
/03
/15

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), va ocupa funcţia de preşedinte al grupului Artmark, platforma privată de promovare culturală formată din şapte entităţi, printre care şi casa de licitaţii Artmark şi Lavacow.

24
/03
/15

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu - Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu - Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.

23
/03
/15

Miercuri, 25 martie 2015, de la ora 19:00, la Tetarul Metropolis se joacă „Cine e fazanul?” de Georges Feydeau. Spectacolul, susţinut de viitorii absolvenți ai Facultății de Teatru, face parte din acordul de parteneriat dintre UNATC „I. L. Caragiale” și Teatrul Metropolis. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

23
/03
/15

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România le pregătește câteva surprize spectatorilor, într-o ediție care acoperă gusturi foarte diverse: o seară memorabilă de filme „cu bătăi”, povești pe muzică și colecția de titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2014. Ediția a noua a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO.

23
/03
/15

În 2015, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marii actrițe Coca Bloos, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră. Gala va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti – Sala Studio și va fi transmisă în direct pe TVR2 şi Radio România Cultural.

23
/03
/15

Scriitoarea Aurora Liiceanu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi se va întâlni cu publicul miercuri, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, unde va prezenta recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".