Beth Hart: „Pentru mine, muzica e precum natura. Precum grădina. E Dumnezeu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/beth-hart-pentru-mine-muzica-e-precum-natura-precum-gradina-e-dumnezeu/

Personalitate şi stil inconfundabile. O voce viscerală, curajoasă, dinamică, impetuoasă ne va impresiona profund duminică seară, la TVR 1. Cântăreaţa şi compozitoarea americană Beth Hart este invitata lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”, pe 12 decembrie, ora 23.00.

Un articol de Liliana Matei|10 decembrie 2021

„Pentru mine, muzica e precum natura. Precum grădina. E Dumnezeu. Când priveşti o grădină sau te uiţi în ochii copiilor, când vezi lucruri care n-au fost călcate în picioare şi minţi care n-au fost încă închistate, când totul e în starea sa naturală, minunată, asta e pentru mine muzica, asta e ce poate face ea”, îşi explică invitata lui Cătălin Ştefănescu relaţia cu universul muzicii, pe care şi ea îl desăvârşeşte prin vocea ei viscerală, curajoasă, dinamică, impetuoasă, care atinge, poate, cele mai joase note ale unei voci feminine.

Noua emisiune-eveniment pe care Cătălin Ştefănescu şi echipa sa sunt nerăbdători să o ofere telespectatorilor TVR este întâlnirea cu Beth Hart, cîntăreață și compozitoare născută la Los Angeles, devenită una dintre cele mai apreciate voci ale scenei de blues-rock. Şi asta nu doar datorită colaborărilor cu mari chitariști, ca Jeff  Beck, Slash, Joe Bonamassa, ci mai ales pentru personalitatea sa și pentru stilul inconfundabil care au propulsat-o în atenția iubitorilor de muzică.

Se spune că vocea ei „opreşte timpul în loc” şi că trebuie ascultată live măcar o dată în viaţă. Dacă în luna august nu aţi prins niciunul dintre concertele susţinute de Beth Hart în România, o puteţi asculta şi cunoaşte mai bine la „Garantat 100%” pe artista despre care chitaristul şi compozitorul blues-rock Joe Bonamassa spunea, încă la începutul colaborării lor, că este „noua Janis Joplin sau Tina Turner”. Duminică, 12 decembrie, ora 23.00, la TVR 1, invitata lui Cătălin Ştefănescu este unica Beth Hart.

„Întâlnirea cu Beth Hart este un moment de mare emoție, datorat onestității și autenticității cu care această mare artistă ne dezvăluie detalii din profunzimea și din intimitatea universului său personal. Și totul culminează cu hotărârea artistei de a cânta în emisiunea noastră două piese muzicale. E foarte greu de relatat în cuvinte un asemenea moment. Așteptăm să-l împărtășim cu cei care ne urmăresc și cărora le mulțumim pentru susținerea, încrederea și solidaritatea cu care ne onorează!”, mărturiseşte Cătălin Ştefănescu, prezentatorul şi realizatorul „Garantat 100%”.

Despre actul compoziţiei, colaborarea cu alţi compozitori, despre muzica clasică, gen pe care îl iubeşte mai mult decât pe oricare altul, dar şi despre Nina Simone, George Harrison, spiritualitate, credinţă, ba chiar şi despre anxietate în pandemie şi alţi demoni… vom descoperi mai multe în dialogul dintre Cătălin Ştefănescu şi Beth Hart, interviu înregistrat pe scena Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, în luna august a acestui an.

„Muzica clasică e definiţia perfectă a bolilor mintale. De aceea iubesc acest gen de muzică mai mult decât pe oricare altul. După muzica clasică, cred că în clasamentul meu vine un amestec de blues, jazz şi soul. Îmi plac şi imnurile religioase, muzica country din Virginia… Dar muzica clasică reprezintă o minte cuprinsă de haos. O muzică a unei dinamici vaste. Fie că e în germană sau în italiană. Opera germană e preferata mea, dar îmi place şi opera italiană. Însă muzica clasică are ceva, un mod de a exprima ororile, dar şi miracolele şi bucuria vieţii. Aşa că nu mă mai satur de ea”, spune Beth Hart, la „Garantat 100%”.

La împlinirea a 22 de ani de existență, emisiunea „Garantat 100%” continuă în forță cu un nou sezon. Personalități de anvergură mondială povestesc, în exclusivitate pentru „Garantat 100%”, la TVR 1, momente memorabile din viețile și din carierele lor. Wynton Marsalis, trompetistul, compozitorul, directorul artistic al Jazz at Lincoln Center, singurul muzician din lume care a câștigat Premiul Grammy, în același an, atât pentru jazz, cât și pentru muzică clasică, a fost invitatul lui Cătălin Ştefănescu. Un alt regal al sezonului a fost interviul cu Charlotte Rampling, actriţa cu roluri în peste 60 de filme cunoscute în toată lumea, deţinătoare a numeroase premii, printre care un César (anul 2000) şi Premiul pentru cea mai bună actriţă oferit de Academia Europeană de Film.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.