Beyond Limits, documentarulul unei românce, premiat la Cannes Short Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/beyond-limits-documentarulul-unei-romance-premiat-la-cannes-short-film-festival/

Documentarul “Beyond Limits”, realizat de cineasta Nora Dorian despre doi alpinişti cu dizabilităţi fizice care au escaladat Munţii Atlas, a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar la Cannes Short Film Festival, la începutul acestei luni.

Un articol de Petre Ivan|9 septembrie 2015

Filmul îi are ca protagoniști pe alpinstul Claudiu Miu și pe avocatul indian Hargurvarinder Singh Jaggi, doi temerari care au escaladat nu numai limitările fizice, dar și un perete de 700 de metri în Munții Atlas.

Expediția în Maroc, organizată de Alpine Style Expeditions pentru Asociația Climb Again, cu susținerea fundației Hope and Homes for Children România și ASSOC Baia Mare, a avut loc în septembrie 2014, cu scopul de a aduce escalada mai aproape de persoanele cu nevoi speciale și de a milita pentru îmbunătățirea calității vieții și creșterea independenței acestora.

Întreaga aventură a fost fotografiată și filmată de Nora Dorian, cățărătoare și cineastă reputată în comunitatea alpiniștilor.

Premiul obținut la Cannes de documentarul „Beyond Limits” vine exact la un an de la escaladarea Munților Atlas, ca o încununare a eforturilor întregii echipe.

Festivalul la care am participat are o vechime de doi ani și este în creștere. E prima mea încercare la un festival, iar mulțumireaBeyond Limits este cu atât mai mare cu cât filmul a fost realizat în totalitate de mine. Motivul principal pentru care am pornit acest documentar este unul personal, deoarece, în urma unui accident, am descoperit escalada.

Cei doi protagoniști ai documentarului și determinarea lor de a-și depăși limitările fizice m-au motivat să pornesc acest proiect. Cred că a fost o experiență din care cu toții am avut de învățat.

Mi-ar face plăcere să fac parte și din alte expediții similare, pentru a vorbi lumii despre oamenii determinați și curajoși. – Nora Dorian, realizatoarea documentarului “Beyond Limits”.

Despre Nora Dorian

Nora Dorian a studiat sculptura la Universitatea Națională de Arte București, dar și fotografia și regia în Spania. Este sculptoriță, pictoriță, artist fotograf și cineast și pune pasiune în fiecare dintre aceste arii ale vieții ei.

Nora a povestit că, pentru realizarea filmului „Beyond Limits” a trebuit să se documenteze despre viața și problemele alpiniștilor protagoniști, dar și despre localnici și locurile pe care le-au străbătut.

Ea a ținut să mulțumească mamei sale, care a ajutat-o cu postproducția filmului, precum și ghizilor care au pregătit foarte minuțios călătoria și ascensiunea, Cosmin Andron și Mihnea Prundeanu.

Documentarul “Beyond Limits” are 24 de minute, este realizat în limbile română și engleză și a fost filmat cu DSLR Canon Mark III.

Foto: Beyond Limits – Nora Dorian

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.