Bibliotecile şi europenii. STUDIU
https://www.ziarulmetropolis.ro/bibliotecile-si-europenii-studiu/

Cehia, Bulgaria, Lituania sau Letonia sunt ţările europene cu cele mai multe biblioteci raportate la numărul de locuitori, în timp ce pe ultimele locuri ale acestui top se află ţări ca Olanda, Grecia şi Portugalia, unde există doar o jumătate de bibliotecă la 10.000 de persoane.

Un articol de Petre Ivan|27 iulie 2016

Potrivit celui mai recent raport realizat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, România nu se află nici în fruntea acestui top, dar, curios, nici la coada clasamentului, ci undeva pe la mijloc, cu 1 – 1,9 biblioteci la 10.000 de locuitori.

Studiul mai arată că în Cehia există o bibliotecă la fiecare aproape 2000 de persoane, de 4 ori mai multe biblioteci decât media europeană şi de 10 ori mai mult decât în SUA.

Un motiv pentru acest fapt este faptul că ani de zile a fost obligatoriu ca fiecare aşezare din Cehia să aibă o bibliotecă fie că era vorba de oraş sau de un sat, cu scopul de a creşte gradul  de alfabetizare şi de educaţie.

Legea, promulgată în 1919, la scurt timp după ce Cehoslovacia a devenit independetă, a funcţionat şi, drept urmare, cehii cumpără astăzi mai multe cărţi faţă de ceilalţi cetăţenii ai Europei.

Cu toate acestea, cehii, care au cele mai multe biblioteci raportate la numărul de locuitori, cheltuie pentru biblioteci undeva între 11 şi 30 de euro pe cap de locuitor, pe când finlandezii şi danezii cheltuiesc cei mai mulţi bani, peste 30 de euro pe cap de locuitor. Comparativ, România cheltuie mai puţin de 10 euro.

Foto: Bibliotecile şi europenii – facebook

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.