BIEFF 2016 sparge tiparele proiecției de cinema 
https://www.ziarulmetropolis.ro/bieff-2016-sparge-tiparele-proiectiei-de-cinema/

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF îşi schimbă locul în calendarul evenimentelor culturale, odată cu cea de-a şasea ediţie, care va avea loc între 14  – 20 martie 2016. 

Un articol de Liliana Matei|3 februarie 2016

Noua ediție BIEFF invită publicul la o negociere a granițelor cinema-ului, printr-o selecție bogată în creații ce provin din zona de intersecție între cinema și artele vizuale și prin expunerea a numerosi artişti vizuali proeminenţi, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

Punctul central al acestei abordari îl constituie parteneriatele unice în Romania cu Berlinale Forum Expanded și cu Oberhausen International Short Film Festival, care oferă cinefililor români ocazia rară de a vedea o selecție de titluri din progamele acestor festivaluri, inclusiv cele mai recente creații ale lui Anton Vidokle, fondatorul platformei editoriale și arhivei e-flux (una dintre cele mai mari comunități pentru arta contemporană), Pierre Huyghe și ale lui Bjorn Melhus.

Competiţia internaţională BIEFF revine sub forma a șase programe construite în jurul a șase teme menite să intrige și să aprindă imaginația publicului: Digital Dystopias, Journeys Into the Subconscious, Transgressive Bodies, Urban Rituals, The Artist Is Present, Danger Is My Business.

Cele mai bune scurtmetraje ale anului 2015, premiate cu aur în festivalurile de prim rang ale lumii (Cannes, Veneția, Berlin, Clermont-Ferrand) vor putea fi urmărite în cadrul proiecției-eveniment Golden Shorts, iar filmele create exclusiv de artiști vizuali vor fi aduse în fața publicului din București în sălile de cinema în cadrul programului Films by Visual Artists, susținut de celebrul Oberhausen International Short Film Festival.

În 2016 BIEFF continuă o colaborare unică în ţară, cu celebrul Festival Internaţional de Film Rotterdam, care aduce în capitală un program tematic inedit: You Run Through My Veins – o proiecție dedicată familiei și puterii memoriei. Programele de tradiție cu care BIEFF și-a obișnuit spectatorii nu vor lipsi nici ele. Astfel, în cadrul Programului Special Quinzaine des Réalisateurs, cinefilii se vor întâlni cu un film de excepție din cadrul celebrei sectiuni a festivalului de la Cannes.

Popularul program de film-dans va fi prezentat pentru al doilea an consecutiv în colaborare cu festivalul Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam, având tematica Intimacy and Technology, iar Experimentat in Romania va prezenta cele mai noi provocări ale regizorilor și artiștilor vizuali români de a testa limitele limbajului cinematografic. Publicul tânar se va putea familiariza cu creația experimentală în cadrul proiecțiilor de matineu, reunite sub tema Rebel Without a Cause.

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.

28
/01
/15

"Timbuktu", un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, şi comedia populară "La Famille Bélier", regizată de francezul Eric Lartigau, despre universul surzilor, figurează printre peliculele nominalizate la premiul César pentru cel mai bun film.