Birdman, din 16 ianuarie în cinematografele din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/birdman-din-16-ianuarie-in-cinematografele-din-romania/

„Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, regizat de Alejandro González Iñárritu şi considerat unul dintre filmele favoritele la Oscar în acest an, va avea premiera în cinematografele din România pe 16 ianuarie,

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2015

Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance) este o comedie cu accente dramatice, regizată de mexicanul Alejandro Gonzales Inarritu, cu Michael Keaton, Emma Stone şi Naomi Watts în distribuţie, şi spune povestea unui fost star al filmelor cu super-eroi, interpretat de Michael Keaton, care încearcă să revină în actualitate şi să aibă din nou succes cu ajutorul unei piese pe Broadway.

Michael Keaton, în vârstă de 62 de ani, îl interpretează în acest film pe Riggan Thomson, actor în derivă care încearcă să îşi recâştige publicul. În încercarea sa, protagonistul este susţinut de fiica sa (Emma Stone), proaspăt externată dintr-o clinică de dezintoxicare şi care îi devine asistentă, de o actriţă şi de un actor excentric.

Filmul este lider în sezonul premiilor cinematografice din acest an şi pare să devină marele favorit la Oscarurile din luna februarie, după ce a fost nominalizat şi a şi câştigat mai multe trofee din partea diferitelor sindicate, organizaţii şi asociaţii ale profesioniştilor din domeniul cinematografiei din SUA, dar şi din partea criticilor.

Premiat de mai multe ori la Cannes („Iubiri şi câini/ Amores perros”, „Babel”), nominalizat la Oscar la categoria cel mai bun film străin în 2000, Alejandro Gonzales Inarritu are o reputaţie excelentă pe plan internaţional şi este considerat unul dintre cei mai talentaţi regizori ai generaţiei sale.

Printre filmele sale se numără „21 de grame/21 grams”, cu Sean Penn, „Iubiri şi câini/ Amores perros”, cu Gael García Bernal, „Babel”, cu Cate Blanchett şi Brad Pitt, şi „Biutiful”, cu Javier Bardem, care a câştigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru acest rol, la Festivalul de Film de la Cannes din 2010.

Foto: Birdman – cinemagia

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.