Retrospectivă de cinema românesc experimental din comunism, la un mare festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-de-cinema-romanesc-experimental-din-comunism-la-un-mare-festival/

Ediţia din acest an a Ji.hlava International Documentary Film Festival propune o retrospectivă de 24 de filme experimentale realizate în România în timpul comunismului.

Un articol de Ionuţ Mareş|13 octombrie 2021

O retrospectivă de 24 de documentare de scurtmetraj experimentale realizate în România în perioada comunistă, în afara infrastructurii cinematografice oficiale, va putea fi văzută în cadrul ediţiei din acest an a Ji.hlava International Documentary Film Festival. Prestigiosul festival va avea loc fizic, în perioada 26-31 octombrie, în oraşul Jihlava din Cehia, dar şi online, pe parcursul lunii noiembrie.

Conference Fascinations, un program special de susţinere a industriei cinematografice, care are o secţiune extinsă de documentare experimentale, este dedicat în acest an României.

„Începând din anii 1960, au existat mai multe centre pe scena experimentală românească. Colectivul artistic kinema ikon a fost fondat la Arad. Mişcarea artistică Sigma a început să activeze la Timişoara”, scriu curatorii pe pagina festivalului dedicată acestei retrospective inedite.

„Un alt centru s-a format la Bucureşti, unde şi-au făcut apariţia câteva personalităţi neconvenţionale ale filmului, una dintre cele mai proeminente fiind Ion Grigorescu. Un cineast care s-a abătut cu adevărat de la profilul avangardist tipic a fost Mircea Săucan”, adaugă curatorii, care scot în evidenţă documentarul industrial şi liric „Alerta!” (1967), singurul mediumetraj din selecţie.

Potrivit site-ului Cineuropa.org, „Alerta” nu a mai fost arătat niciodată în afara României până acum, ceea ce înseamnă că Ji.hlava IDFF va găzdui premiera sa internaţională.

Programul a fost curatoriat de Andrea Slováková.

„Deşi filmele diferă în stiluri şi abordări, iar sursele lor de inspiraţie provin din diferite ramuri ale cunoaşterii (variind de la artă şi literatură, la ştiinţe naturale, matematică şi geometrie), toate au fost realizate de cineaşti fără pregătire oficială (cu excepţia lui Mircea Săucan – n. r.) şi în afara unui sistem care nu le-a fost niciodată deschis”, adaugă publicaţia online menţionată.

Toate aceste filme au fost digitalizate şi sunt incluse de obicei în categoria de „cinema experimental”, iar retrospectiva propusă de Ji.hlava IDFF a fost gândită ca un fel de „best of”.

Toate informaţiile despre filme pot fi găsite aici.



25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.