Retrospectivă de cinema românesc experimental din comunism, la un mare festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-de-cinema-romanesc-experimental-din-comunism-la-un-mare-festival/

Ediţia din acest an a Ji.hlava International Documentary Film Festival propune o retrospectivă de 24 de filme experimentale realizate în România în timpul comunismului.

Un articol de Ionuţ Mareş|13 octombrie 2021

O retrospectivă de 24 de documentare de scurtmetraj experimentale realizate în România în perioada comunistă, în afara infrastructurii cinematografice oficiale, va putea fi văzută în cadrul ediţiei din acest an a Ji.hlava International Documentary Film Festival. Prestigiosul festival va avea loc fizic, în perioada 26-31 octombrie, în oraşul Jihlava din Cehia, dar şi online, pe parcursul lunii noiembrie.

Conference Fascinations, un program special de susţinere a industriei cinematografice, care are o secţiune extinsă de documentare experimentale, este dedicat în acest an României.

“Începând din anii 1960, au existat mai multe centre pe scena experimentală românească. Colectivul artistic kinema ikon a fost fondat la Arad. Mişcarea artistică Sigma a început să activeze la Timişoara”, scriu curatorii pe pagina festivalului dedicată acestei retrospective inedite.

“Un alt centru s-a format la Bucureşti, unde şi-au făcut apariţia câteva personalităţi neconvenţionale ale filmului, una dintre cele mai proeminente fiind Ion Grigorescu. Un cineast care s-a abătut cu adevărat de la profilul avangardist tipic a fost Mircea Săucan”, adaugă curatorii, care scot în evidenţă documentarul industrial şi liric “Alerta!” (1967), singurul mediumetraj din selecţie.

Potrivit site-ului Cineuropa.org, “Alerta” nu a mai fost arătat niciodată în afara României până acum, ceea ce înseamnă că Ji.hlava IDFF va găzdui premiera sa internaţională.

Programul a fost curatoriat de Andrea Slováková.

“Deşi filmele diferă în stiluri şi abordări, iar sursele lor de inspiraţie provin din diferite ramuri ale cunoaşterii (variind de la artă şi literatură, la ştiinţe naturale, matematică şi geometrie), toate au fost realizate de cineaşti fără pregătire oficială (cu excepţia lui Mircea Săucan – n. r.) şi în afara unui sistem care nu le-a fost niciodată deschis”, adaugă publicaţia online menţionată.

Toate aceste filme au fost digitalizate şi sunt incluse de obicei în categoria de “cinema experimental”, iar retrospectiva propusă de Ji.hlava IDFF a fost gândită ca un fel de “best of”.

Toate informaţiile despre filme pot fi găsite aici.22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.