Bizoni. Fabula urbană #2, în regia lui Afrim, a încheiat FNT 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/bizoni-fabula-urbana-2-in-regia-lui-afrim-a-incheiat-fnt-2015/

Festivalul Naţional de Teatru, ediţia a XXV-a, s-a încheiat duminică seară cu spectacolul „Bizoni. Fabula urbană #2” după Pau Miro, în regia lui Radu Afrim, producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Evenimentul, desfăşurat la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, a început cu un moment de reculegere şi mesajul UNITER pentru tragedia din clubul Colectiv.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2015

Ultima zi a FNT a fost deschisă de expoziția In memoriam Valentin Nicolau — „Viața și opera”, prezentată la Sala Mică a Teatrului Metropolis, urmată de lansarea cărții „All Inclusive” pe texte de Bogdan Georgescu, la Sala Cafenea a Centrului Cultural European ArCuB de la Hanul Gabroveni.

Printre spectacolele ultimei zile a festivalului s-au numărat „Flori pentru Algernon” după Daniel Keyes, „Aniversarea” de Jeroen van den Berg, „N(AUM)” după textele lui Gellu Naum, „Terorism” de Frații Presniakov, regia Felix Alexa, și „Trădare” de Harold Pinter.

Solidari cu victimele tragediei din 30 octombrie, organizatorii FNT au reprogramat în cursul lunii noiembrie patru dintre spectacolele ultimelor două zile de festival — „Cerere în căsătorie’ — o producție a Teatrului „Fani Tardini” din Galați, reprezentație unică marți, 3 noiembrie, de la orele 20,00; „The History Boys. Povești cu parfum de liceu” — o producție a Teatrului Excelsior, reprogramat pentru 13 decembrie, la ora 18,00; „Steaua fără nume” — o producție a Centrului Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, reprogramat pentru 9, respectiv 16 noiembrie, de la ora 19,00; și „Coada” — o FNT 2015producție a Teatrului Bulandra, datele de reprogramare a acestui spectacol vor fi anunțate ulterior.

Timp de zece zile — 41 de spectacole reprezentative din întreaga țară, alături de trei producții teatrale invitate din străinatate și peste 50 de evenimente au fost programate în diferite spații din Capitală — Teatrele Odeon, „L.S. Bulandra”, „Nottara”, Metropolis, ACT, UNTEATRU, Comedie, Țăndărică, Excelsior, Mic, de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” și ARTMARK.

Spectacolele teatrelor din țară prezentate la FNT au fost selecționate de criticul Marina Constantinescu, director artistic al festivalului.

Festivalul Național de Teatru, desfășurat în perioada 23 octombrie — 1 noiembrie, a fost organizat de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Teatrul Național ‘I.L.Caragiale’ din București, Primăria Municipiului București și ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București, sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis.

Foto: FNT 2015 – fnt.ro

30
/08
/23

Timp de 29 de zile, publicul este așteptat să se bucure de o nouă ediție a Festivalului Enescu, fie că asistă în sălile de concerte sau urmărește transmisiile de la Televiziunea Română sau de pe site-ul FestivalEnescu.ro. O lume întreagă este invitată să descopere o ediție a cărei temă este ”Generozitatea prin muzică”.

30
/08
/23

Asociația FRUI VITA te invită să te alături unei experiențe muzicale și culturale unice în cadrul evenimentului „Dor de Doină", care va avea loc pe data de 30 septembrie, începând cu ora 18:00, la Grădina Monteoru din București; ocazie care va marca și lansarea manualului digital, pe care tinerii îl vor putea utiliza pentru a explora doina în propriul ritm.

29
/08
/23

Competiția Internațională de Lungmetraj a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF), dedicată filmelor cu o dimensiune experimentală care abordează într-o manieră inovatoare convențiile limbajului cinematografic, revine cu titluri semnate de cei mai apreciați cineaști emergenți ai momentului.

29
/08
/23

Spiritul generozității prin muzică se multiplică pe perioada Festivalului Internațional George Enescu printr-o mulțime de evenimente conexe organizate de parteneri de tradiție ai Artexim, în 12 orașe din toată țara dar și în locații din București. Pe lângă concerte și recitaluri, programele includ proiecții de film, expoziții și o inedită instalație artistică cu elemente de realitate augmentată.