Blancanieves ajunge în cinematografele din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/blancanieves-ajunge-in-cinematografele-din-romania/

Transilvania Film aduce în cinematografele din ţară inedita ecranizare a uneia dintre cele mai iubite poveşti – Blancanieves.

Un articol de Andrada Văsii|25 noiembrie 2013

Transilvania Film aduce în cinematografele din ţară inedita ecranizare a uneia dintre cele mai iubite poveşti – Blancanieves.

Filmul în regia apreciatului regizor de origine spaniolă Pablo Berger va avea premiera pe 6 decembrie.

Plasată în romanticul decor al Seviliei anilor ’20, propunerea Spaniei la Premiile Oscar pentru Cel mai bun film străin, Albă ca Zăpada | Blancanieves este o adaptare a basmului clasic al fraților Grimm, un omagiu unic adus epocii de aur a filmului alb-negru mut din Europa.

Albă ca Zăpada lui Berger este Carmen, fiica unui faimos toreador, care trăiește sub stăpânirea tiranică a monstruoasei mame vitrege, Encarna.

Carmen scapă și se alătură unei trupe de pitici toreadori. Frumusețea și talentul său în ring atrag atenția tuturor. Astfel Encarna află în sfârșit unde poate să o găsească pe Carmen.

Filmul distins cu Premiul special al juriului și Premiul pentru cea mai bună actriță la San Sebastian IFF în 2012 și Premiul Goya Pentru cel mai bun film (2012) a fost proiectat anul acesta la Cluj în cadrul celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Rolul principal este interpretat de Maribel Verdú (Encarna) – una dintre cele mai cunoscute actrițe de origine spaniolă. Alături de ea, din distribuție mai fac parte Emilio Gavira, Daniel Giménez Cacho, Pere Poncho.

Povestea prinde viaţă în Blancanieves

Pablo Berger şi-a început cariera de regizor cu filmul cult Mama (1988). Datorită numeroaselor premii pe care le-a primit, Guvernul Basc i-a oferit o bursă la Universitatea din New York, unde a făcut un masterat în artă cinematografică. În timpul petrecut în SUA a realizat Truth and Beauty.

Citiţi şi: VIDEO Filmul „Blancanieves“ a fost marele câștigător de la București IFF 2013

Berger a predat la Cambridge, Princeton, Yale, La Fémis, La Sorbonne şi a fost lector la New York Film Academy. Lung-metrajul Torremolinos 73 a avut premiera la Festivalul de Film de la Malaga, unde a câştigat numeroase premii și a fost unul dintre filmele cu cei mai mulţi spectatori în Spania în 2004 primind numeroase nominalizări la Premiile Goya ale Academiei Spaniole de Film.

Blancanieves

Imagine din filmul Blancanieves

Despre filmul Blancanieves, el spune că „este o experiență senzorială, o minunată călătorie în timp, un basm în imagini ce fascinează copilul din fiecare dintre noi. Publicul va avea senzaţia că stă la mine în braţe şi ascultă o poveste fantastică, dramatică, înspăimântătoare şi cu un umor negru. A fost odată…”.

 „Alb-negru, mut, îndrăzneț și minunat. […] Această reimaginare a cunoscutei povești va fi cu siguranță una dintre cele mai antrenante experiențe cinematografice pe care le-ați avut anul acesta“, scria publicaţia The New Zeeland Herald.

Filmul va putea fi văzut în prima săptămână în București (Cinema Elvira Popescu, Cinema Europa, Grand Cinema Digiplex, Patria Caffe 3D, Union ), Botoșani (Cinema Unirea), Brașov (Cityplex), Călărași (Orizont), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex), Craiova (Modern), Iași (Arhouse Central), Piata Neamț (Cinema Dacia), Pitești (Cinema Sebastian Papaiani), Oradea (Cortina Digiplex), Târgu Mureș (Cinema Arta 3D) și Vaslui (Eurocinema).

Foto credit: Blancanieves

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.

10
/06
/20

Gala Premiilor Gopo, evenimentul care celebrează și recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice din România, va avea loc pe 29 iunie, într-o nouă formulă, adaptată condițiilor actuale, la Verde Stop Arena.