Bookfest 2014: „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”
https://www.ziarulmetropolis.ro/bookfest-2014-quo-vadis-polonia-spre-urmatorul-nobel/

Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice „Visuri şi taine”, şi scriitorii Andrzej Stasiuk şi Olga Tokarczuk se numără printre invitaţii Salonului de Carte Bookfest 2014, care se va desfăşura între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo.

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2014

Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice „Visuri şi taine”, şi scriitorii Andrzej Stasiuk şi Olga Tokarczuk se numără printre invitaţii Salonului de Carte Bookfest 2014, care se va desfăşura între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo.

Asociaţia Editorilor din România a anunţat vineri, într-un comunicat remis MEDIAFAX, startul înscrierilor la cea de-a IX-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se va desfăşura în perioada 28 mai – 1 iunie, la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti, pavilioanele C1, C2, C4, C5, informează Mediafax.

Printre noutăţile ediţiei din acest an se numără şi scăderea tarifelor de închiriere a spaţiilor, o măsură menită să ajute editorii să-şi păstreze aceeaşi ţinută de prezentare la Bookfest. La fel ca şi până acum, vizitatorii vor avea acces gratuit atât în cadrul salonului, cât şi la toate evenimentele ce se vor desfăşura în această perioadă.

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte va fi Polonia. Sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”, Institutul Polonez pregăteşte pentru Bookfest 2014 o serie de evenimente menite să promoveze literatura poloneză şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani polonezi.

Printre invitaţii de la Bookfest 2014 se numără Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice „Visuri şi taine”, bestseller în 2011 la categoria „literatura faptului real”.

Bookfest 2014

Danuta Wałęsa, soţia fostului lider al Solidarităţii Lech Wałęsa

Vor mai fi prezenţi Andrzej Stasiuk, care va lansa „Dojczland”, cea mai recentă traducere românească a uneia dintre cărţile sale, Mariusz Szczygieł, unul dintre cei mai buni reporteri literari polonezi, fondator al Institutului Reportajului, căruia i se va publica primul volum în limba română, intitulat „Gottland”, şi Andrzej Sapkowski, autorul seriei fantasy „Vrăjitorul”, binecunoscută pasionaţilor de jocuri video din întreaga lume sub titlul „The Witcher”.

De asemenea, la Bookfest vor participa Olga Tokarczuk, a cărei carte „Rătăcitorii” a apărut tradusă în română la începutul anului 2013, Paweł Huelle, căruia îi va fi publicat un al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri „Eram singur şi fericit”, Janusz Leon Wiśniewski, al cărui volum „Singurătate pe net”, tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România.

Bookfest 2014

Filme despre Nobel, la Bookfest 2014

Vor avea loc proiecţii de filme dedicate laureaţilor polonezi ai premiului Nobel pentru literatură.

Cei patru laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură sunt: Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Foto cu Bookfest 2014 – wikipedia

12
/05
/21

Editura Frontiera anunță apariția unui titlu de excepție: „Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa, în 2017.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Asociația Culturală Control N a lansat programul educațional Eu x 3 – ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni. Atelierele se desfășoară în perioada 12-30 aprilie 2021, în trei licee bucureștene: Liceul Teoretic “Ștefan Odobleja”, Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev” și Liceul Teoretic Atlas.

22
/04
/21

Vineri, 23 aprilie, la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită la a doua ediție a întâlnirilor „Merită să discutăm despre”. Vom avea de această dată un dialog cu oameni care au o experiență lungă în a crea ocazii în care copiii și adolescenții să se poată exprima, să aibă acces la cărți și lectură, la explicații în plus și ajutor la lecții.

21
/04
/21

Pe 25 aprilie 2021, de la ora 19.30, Radio România Cultural se alătură miilor de femei din toată lumea care vor citi prologul cărții „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015.

20
/04
/21

Scriitorul israelian David Grossman este laureat al Berman Literature Prize pentru romanul Iti hayim meshek harbe (2019, traducere în limba suedeză de Natalie Lantz: Med mig leker livet, 2020), publicat și în limba română, în anul 2020, în colecția „Biblioteca Polirom”, cu titlul De mine viața și-a tot rîs, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu.

20
/04
/21

Joi, 22 aprilie, la ora 19.30, profesorul de psihologie și neuroștiințe la Princeton Michael S.A. Graziano va fi invitat la un dialog #live #online, în limba engleză, cu Alexandru Babeș, conducătorul grupului de neurofiziologie senzorială în cadrul Departamentului de Anatomie, Fiziologie şi Biofizică, Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucureşti, și Dragoș Iliescu, antreprenor și profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică.