Romanul FEM de Magda Cârneci a apărut în Statele Unite
https://www.ziarulmetropolis.ro/romanul-fem-de-magda-carneci-a-aparut-in-statele-unite/

Romanul FEM de Magda Cârneci (Cartea Românească, 2011; Polirom, 2014), a apărut de curînd la editura Deep Vellum din Statele Unite, în traducerea lui Sean Cotter.

Un articol de Liliana Matei|11 mai 2021

De asemenea, romanul FEM a apărut și în limba franceză, în 2018, la editura Non Lieu din Paris, în traducerea Floricăi Courriol.

La Editura Polirom, romanul FEM a apărut în 2014, în colecţia „Top 10+”, şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Augustin Frăţilă, Premiile Radio România Cultural şi Premiile revistei „Observator cultural”.

„Profundă, misterioasă, emoțională și captivantă, FEM este o carte luminoasă și inspiratoare scrisă de o autoare de nivel internațional.” (Deborah Levy)

„Superbă, senzuală și totuși încărcată intelectual și politic, iată o carte care îți poate schimba viața.” (Fiona Sampson)

FEM e un roman al protestului, un text feminist scris cu fervoarea unui poet adevărat, o carte care înregistrează suferințele femeilor într-o lume încă dominată masculin. Dincolo de radicalismul lui feminist, cititorii acestui roman vor descoperi o impresionantă calitate a minții și un rafinament artistic care atrage empatia noastră.” (Mircea Cărtărescu)

„Magda Cârneci e nu numai o distinsă poetă, traducătoare, și critic de artă, dar e și o romancieră de primă clasă, care își folosește talentele de povestitoare în FEM pentru a deschide lumi noi în fața auditoriului tăcut al straniilor ei viziuni.” (Christopher Merrill)

Ecouri în presa internaţională:

„Debutul într-o bogată limbă engleză a poetei Magda Cârneci povestește experiențele ca de vis și revelațiile extatice ale unei femei (…) Plină de o imagerie puternică, această carte intens simbolică este o intrare notabilă în literatura feministă internațională.” (Publishers Weekly)

„Asemeni predecesoarelor sale franceze, M. Cârneci urmărește să provoace nu numai raportul dintre bărbat și femeie dar și un întreg mod de percepție. În acest sens, feminismul ei pare să fie propria ei (personală) creație – uneori existențialist, alteori mistic, scopul lui este, finalmente, să înțeleagă infinitul universului, care înconjoară măruntul corp al naratoarei…”

„Misterul, misterul universului este, de fapt, firul roșu al acestui roman – un fir care ar putea fi numit un „misticism ateu” în tradiția lui Clarice Lispector, care, deși braziliancă, s-a întîmplat să aibă o influență majoră asupra lui Hélène Cixous și poate și asupra Magdei Cârneci.” (Los Angeles Review of Books)

*

Într-o lungă scrisoare adresată bărbatului care e pe cale să o părăsească, o femeie face o incursiune nonconformistă prin meandrele sale fiziologice şi psihologice, din copilărie pînă la vîrsta adultă. Ea îşi propune să-i povestească fostului iubit, asemenea unei Șeherazade, istorii „care să-l ţină treaz toată noaptea”, presărîndu-le cu micile întîmplări de zi cu zi din viaţa lor împreună şi cu cele mai intime trăiri legate de creşterea ei întru feminitate. Iar toate stările, imaginile fantastice şi viziunile stranii din poveştile ei nu au alt scop decît să-l deschidă pe el către o sensibilitate şi o înţelegere pe care nu le-a avut niciodată.

Magda Cârneci, scriitoare şi critic de artă, a obţinut un doctorat în istoria artei la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris in 1997. A fost director al Institutului de Istoria Artei din Bucureşti între 1990 şi 1992, preşedinte al boardului Centrului Soros pentru Arta Contemporană (1998-2004), redactor-şef al revistei Artelier din Bucureşti (1998-2004), preşedinte al AICA România (2000-2005), director al Institutului Cultural Român din Paris (2007-2010). În prezent este redactor-şef al revistei de arte vizuale ARTA şi preşedinte al PEN România. Pe lîngă titlurile din domeniul artelor plastice, a publicat mai multe volume de poezie: Hipermateria (1980); O tăcere asurzitoare (1984); Haosmos (1992); Poeme politice (2000); Poeme TRANS (2012) şi eseuri: Arta anilor ’80. Texte despre postmodernism (1996); Poetrix. Texte despre poezie şi alte eseuri (2002). În străinatate i-au apărut volumele Psaume (1997); Art et pouvoir en Roumanie 1945-1989 (2007); Trois saisons poétiques (2008) şi Chaosmos în olandeză (2004), engleză (2006) şi franceză (2013). Poezii şi proze ale sale au fost incluse în volume colective româneşti sau străine. A coeditat lucrarea colectivă Perspectives roumaines. Du postcommunisme à l’intégration européenne (2004). De aceeaşi autoare, la Editura Polirom a apărut volumul Artele plastice în România 1945-1989. Cu o addenda (1990-2010) (2013). www.magdacarneci.ro

Cartea în limba engleză este disponibilă pe site-ul editurii Deep Vellum, aici.

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.

10
/06
/22

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 11.00, cele trei echipe finaliste ale ediției a unsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferințe a Institutului Cervantes. Finala va fi prezentată de Mihaela Dedeoglu. Trofeul și premiul cel mare vor fi înmânate de Ioana Pârvulescu. Vă invităm să încurajați din sală cele trei echipe sau să urmăriți transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas și Concursul Humanitas în licee.

07
/06
/22

După doi ani de pauză, Curtea Veche Publishing și-a dat întâlnire cu cititorii la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XV-a, în perioada 1-5 iunie 2022. Publicul a părut foarte dornic să cunoască din nou autorii preferați, să afle despre noutăți și să își facă rezerva de carte pentru sezonul de vară. Așadar, nu au lipsit lansările, sesiuni de autografe și reducerile, care au fost anul acesta între 25-70% în standul editurii.

07
/06
/22

Zeci de mii de vizitatori au venit în standul editurii Corint la Salonul Internațional De Carte Bookfest, între 1 și 5 iunie 2022. Vânzările au atins cote record după doi ani în care publicul a fost privat de întâlnirile cu autorii și editorii.

31
/05
/22

Cea mai așteptată ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, a XV-a, începe mâine la Pavilionul B2 de la Romexpo: fără restricții sanitare, fără taxe de acces și fără costuri de parcare. Evenimentul va fi deschis oficial miercuri, 1 iunie, la ora 12.00, la scena ARENA, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitați E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Grigore Arsene – președintele Asociației Editorilor din România și Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României.