Sărbătorește lectura pe litera.ro, la o nouă ediție Noaptea Cărților Deschise!
https://www.ziarulmetropolis.ro/sarbatoreste-lectura-pe-litera-ro-la-o-noua-editie-noaptea-cartilor-deschise/

Editura Litera îţi dă întâlnire la o nouă ediţie extraordinară a celui mai aşteptat eveniment de încurajare a lecturii din România: Noaptea Cărţilor Deschise!

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2021

Comunitatea de cititori crește de la an la an și ne bucurăm să împărtășim, pentru al 9-lea an consecutiv, bucuria lecturii prin reduceri la cărți, kit literar cadou la orice comandă pe litera.ro, evenimente deosebite dedicate cărții.

Înscrie-te acum la eveniment ca să fii la curent cu tot ce îți pregătim în această zi specială, dedicată iubitorilor de lectură de pretutindeni. Totul timp de 24 de ore, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, exclusiv pe litera.ro!

De dimineață, de la ora 7.00, deschidem litera.ro cu o pleiadă de surprize literare: reduceri la cărți pentru toate gusturile; cadou la fiecare comandă un mega kit literar format din bestsellerul – noutate “Apă proaspătă pentru flori” de Valerie Perrin + insignă de super cititor în comunitatea Noaptea Cărților Deschise + set de patru semne de carte tematice, minunat ilustrate.

Transmitem mai departe bucuria lecturii printr-o serie de momente online dedicate cărții alături de Daniela Nane, Monica Davidescu, Marius Vizante, Marian Râlea, Laura Câlțea, Anca Rucăreanu, Marius Constantinescu, Elvira Deatcu, Ioana Mărcoiu, Ruxandra Maniu și alți promotori constanți ai culturii.

Fă loc în calendar pentru ziua de 23 aprilie, ca să fii alături de toți prietenii cărții:

Ora 9:00 Actrița Monica Davidescu, prietena cărților și a copiilor deschide seria evenimentelor cu o lectură din care aflăm că nimeni nu e prea mic pentru a ajunge la putere: “Copiii au puterea”, de Tom Adams, cu ilustrații de Sarah Walsh.

Ora 10:00 Lectura sensibilă a actriței Ioana Mărcoiu și povestea minunată a “Puiului de vulpe rătăcit” de Carolina Rabei, sigur va ajunge la inimile copiilor de toate vârstele.

Ora 11:00 Îndrăgitul magician Marian Râlea citește o poveste în versuri amuzantă, despre cei mai frumoși urâți din savană – “Cei cinci urâți”, de Julia Donaldson, cu ilustrații de Axel Scheffler.

Ora 12:00 Actrița Daniela Nane a ales să citească una dintre cele 100 de “Povești pentru copii care au curajul să fie altfel”, de Ben Brooks – extraordinara poveste a copilului Andrea Bocelli.

Ora 13:00 Laura Câlțea, cititoare de cursă lungă și promotoare a lecturii în toate formele sale, citește un fragment din cartea “Europa, o istorie naturală“, de Tim Flannery.

Ora 14:00 Actrița Ruxandra Maniu ne oferă o lectură tonică, plină de bucurie, din cartea “Zen. Arta de a trăi simplu”, de Shunmyo Masuno.

Ora 15:00 Marius Constantinescu, prezentator și realizator de emisiuni culturale, iubitor al ideilor și al cărților, ne bucură cu o lectură dintr-o carte care a făcut istorie: “Wolf Hall” de Hilary Mantel.

Ora 16:00 Anca Rucăreanu, al cărei condei bucură cititorii blogului “Anca și cărțile” citește câte un fragment din “Privighetoarea”, de Kristin Hannah și “Cei o sută de ani ai lui Lenni și Margot” de Marianne Cronin.

Ora 17:00 Actrița Elvira Deatcu ne aduce prin lectură povestea de iubire dintre Barack și Michelle Obama, extrasă din “Povestea mea”, cartea autobiografică a fostei prime doamne a Americii, Michelle Obama.

Ora 18:00 Actorul Marius Florea Vizante oferă o lectură memorabilă din cartea semnată de William Saroyan, “Tânărul neînfricat de la trapezul zburător și alte povestiri”.

Ora 19:00 Premieră online: piesa de teatru autobiografică “Nu sunt eu”, cu Maia Morgenstern, prin amabilitatea actriței Maia Morgenstern și a echipei Teatrului Dramaturgilor Români, pusă în scenă special pentru cititorii din comunitatea Noaptea Cărților Deschise. Evenimentul va putea fi vizionat gratuit, pe bază de înscriere (https://forms.gle/o2HggmSVVbnwjbQs5)

Cu fiecare acțiune de încurajare a lecturii, Editura Litera își propune să aducă cartea mai aproape în special de cei din zonele mai puțin favorizate din țară (județe fără librării, biblioteci fără fond de carte). Așadar, anul acesta putem face din nou o faptă bună împreună pentru că fiecare loc ocupat în sala virtuală de teatru la Noaptea Cărților Deschise înseamnă o carte nouă de la Editura Litera într-o bibliotecă nevoiașă din țară!

––

Pasionații din întreaga lume sărbătoresc în fiecare an, pe 23 aprilie, 𝑍𝑖𝑢𝑎 𝐼𝑛𝑡𝑒𝑟𝑛𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑎̆ 𝑎 𝐶𝑎̆𝑟𝑡̦𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑎 𝐷𝑟𝑒𝑝𝑡𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝐴𝑢𝑡𝑜𝑟, eveniment organizat de UNESCO cu scopul promovării lecturii, publicării cărților și a drepturilor de autor. În România, marcăm împreună această zi, pentru al 9-lea an consecutiv, prin evenimentul Noaptea Cărților Deschise.

Eveniment organizat de Editura Litera

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.