Bookfest 2015: Un milion de volume şi lansări Houellebecq, Murakami şi Djuvara
https://www.ziarulmetropolis.ro/bookfest-2015-un-milion-de-volume-si-lansari-houellebecq-murakami-si-djuvara/

Peste 1.000.000 de volume şi 200 de edituri aşteaptă publicul la ediţia jubiliară Bookfest 2015, la eveniment urmând să fie lansate cărţi semnate de scriitorii Lucian Boia, Neagu Djuvara, Michel Houellebecq şi Haruki Murakami, dar şi de preşedintele Klaus Iohannis şi brokerul Cristian Sima.

Un articol de Petre Ivan|26 aprilie 2015

Bookfest 2015 / A zecea ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest va avea loc la complexul Romexpo din Bucureşti, între 20 şi 24 mai, iar cele circa 200 de edituri prezente la eveniment se pregătesc să aducă publicului cititor peste un milion de volume, dintre care câteva mii de titluri noi.

Vizitatorii vor putea lua parte la peste 300 de evenimente, ce variază de la lansări, dezbateri şi colocvii până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive, notează Mediafax.

Nume importante ale culturii române îşi dau întâlnire şi în acest an cu publicul cu cărţi noi şi reeditări speciale ale unor volume de succes. Lucian Boia, Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismăneanu şi Ion Mihai Pacepa sunt doar câteva dintre cei ale căror volume vor fi lansate la această ediţie a târgului.

Printre volumele care îşi fac debutul la Bookfest se numără, la standul Humanitas, unul nou semnat de Lucian Boia: „Cum s-a românizat România”. Tot pentru pasionaţii de istorie va fi lansată o ediţie ilustrată din „Thocomerius-Negru Vodă”, de Neagu Djuvara, Vladimir Tismăneanu lansează volumul „Frontiere erodate: Polemici, portrete, controverse”, iar fostul şef al spionajului extern din anii de glorie internaţională ai lui Nicolae Ceauşescu Ion Mihai Pacepa va fi prezent prin volumul scris împreună cu Ronald J. Rychlak – „Dezinformarea”.

Alte noutăţi editoriale la standul Humanitas vor fi Michel Houellebecq, cu volumul „Supunere – o incursiune ficţională într-o Franţă înfricoşată de asaltul Islamului”, şi astrofizicianul Stephen Hawking, cu „O scurtă istorie a vieţii mele”.

Pe de altă parte, „Primul pas”, o nouă carte scrisă de preşedintele României, Klaus Iohannis, care reprezintă o continuare a volumului „Pas cu pas”, publicat în 2014, va fi lansată la ediţia de anul acesta a Bookfest, după cum a anunţat recent Curtea

Haruki Murakami

Haruki Murakami

Veche Publishing.

Editura Polirom a pregătit publicului un nou volum semnat de Haruki Murakami, care cuprinde volumele „Ascultă cum cântă vântul” şi „Pinball, 1973”, scrieri care prefigurează unele dintre temele predilecte ale operei sale, ca singurătatea individului, nevoia de companie şi zădărnicia existenţei umane.

Un alt titlu care va fi lansat la Bookfest este „Marea spovedanie”, scrisă de brokerul Cristian Sima, care a fugit din ţară în 2012, după ce a pierdut mai multe milioane de euro din portofoliile clienţilor.

Invitatul de onoare al celei de-a X-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest este Cehia.

Sub sloganul „Cehia – Republica literaturii”, Centrul Ceh pregăteşte o serie de evenimente menite să promoveze literatura cehă şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar şi clasici cehi.

Accesul la Bookfest şi la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.

Foto: Bookfest 2015 – facebook

28
/01
/20

Joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu va fi gazda unui dialog despre Bucureștiul cărților și al scriitorilor. Cele două autoare ale volumului Dicționar de locuri literare bucureștene, Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, și invitații lor, criticii literari Dan C. Mihăilescu, Mihai Zamfir și Angelo Mitchievici, vor fi ghizi într-o recartografiere a orașului prin ficțiune.

28
/01
/20

Îndeobște, afacerile premiilor literare din România sunt banale și jalnice reglări de conturi între găști, se desfășoară între oameni care ar intra toți într-o debara sau într-o cabină telefonică. Certuri mari, mize mici.

27
/01
/20

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 29 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38), la o seară dedicată lui Ezra Pound, poet și eseist, reprezentant de marcă al modernismului literar și unul dintre cei mai inovatori gânditori ai secolului XX. Radu Vancu, scriitor, Cosmin Ciotloș, critic literar și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction vor prezenta cele două volume ale ediției coordonate de Horia – Roman Patapievici dedicate scriitorului american: Opere I.Poezii 1908 –1920, traduceri de Mircea Ivănescu și Radu Vancu, aflat la al doilea tiraj în limba română după debutul din 2015, și Opere II.ABC-ul lecturii.Ghid spre Kulthură, recent apărut și lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2019. În partea a doua a evenimentului, actrița Mirela Oprișor va citi din poeziile din Ezra Pound.

22
/01
/20

Albumul „Gigi Căciuleanu – OmulDans“ va fi lansat, miercuri, pe 22 ianuarie 2020, de la ora 19.00, la Maison Maurice Béjart, în prezenţa autoarei şi a lui Gigi Căciuleanu, alături de numeroase personalități culturale și diplomatice, în cadrul Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, coordonat de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia.

22
/01
/20

Volumul „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu“, de criticul Magda Mihăilescu, va fi lansat joi, 23 ianuarie 2020, ora 18.00, în Sala mare a Institutului Cultural Român.

21
/01
/20

„Gradul de încredere în pseudoştiinţă este direct proporţional cu gradul de neîncredere în ştiinţă”. E una dintre afirmațiile din noua carte a lui Alex Doppelgänger, publicată în colecția Știință a Editurii Humanitas, „Pământul este plat!”.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

O revizitare a biografiei eminesciene prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape pe poet, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.