„Brancusi din eternitate”, prezentat la Londra şi New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/brancusi-din-eternitate-prezentat-la-londra-si-new-york/

Lungmetrajul „Brâncuşi din eternitate”, de Adrian Popovici, cu Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Alexandru Potocean, Iulia Verdeş, Andra Negulescu şi Ioan Andrei Ionescu, va fi prezentat criticilor de film şi membrilor British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), la New York şi la Londra.

Un articol de Petre Ivan|7 decembrie 2015

Prima vizionare a filmului „Brancusi din eternitate” a avut loc duminică, la Sofia Gallery din Londra, unde au fost prezenţi mai mulţi critici de film şi membri cu drept de vot ai British Academy of Film and Television Arts.

Trei perioade de timp, trei poveşti, trei planuri şi trei personaje construiesc intriga filmului „Brancuşi din eternitate”, încercând să zugravească personalitatea sculptorului Constantin Brâncuşi. Fiecare personaj vorbeşte, în felul său, despre talentul şi operele unuia dintre cei mai mari artişti ai lumii.

Povestea principală este cea a maturităţii lui Brâncuşi. Este perioada care urmează sosirii lui la Paris, perioada prieteniei cu Amedeo Modigliani, dar şi a relaţiei cu Martha. În ciuda numeroaselor lui trădări, Martha îi rămâne credincioasă până la moarte.

A doua poveste este a lui Marin Etu, un student la Arte Plastice, în Bucureşti, în perioada instaurării regimului comunist. Din cauza unor critici aduse unora dintre membrii Academiei Române, care au refuzat moştenirea pe care Brâncuşi ar fi vrut s-o lase statului roman, el este condamnat la 13 ani de detenţie. După ce este eliberat, Securitatea îl obligă să falsifice multe dintre lucrările lui Brâncuşi.

A treia poveste îl are drept protagonist pe Milarepa, un mare învăţat ce a trăit în secolul al XII-lea în Tibet. Milarepa este evocat de multe ori de Brâncuşi, mare admirator al învăţăturilor sale, dar şi de Marin Etu.

În timpul detenţiei, datorită unui coleg de celulă, Marin Etu ajunge să afle multe despre viaţa lui Milarepa, care devine liantul între sculptorul Brâncuşi şi falsificatorul Marin Etu.

„Brâncuşi din eternitate” este un film despre căutarea adevărului şi a perfecţiunii în artă, dar şi despre dezamăgirile provocate de nerealizări. Filmul este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Societăţii Române de Televiziune.

Nominalizările pentru cea de-a 69-a ediţie a premiilor BAFTA vor fi anunţate pe 8 ianuarie 2016, iar gala va avea loc pe 14 februarie 2016, la Royal Opera House din Londra.

Foto: Brancusi din eternitate – cinemagia

11
/02
/15

Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, are premiera mondială astăzi.Evenimentul este programat la ora 17.00, ora României, la Berlinale Palast, locația principală al celui mai important festival internațional de film al începutului de an.

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.