„Breakfast at Tiffany’s” si „The Matrix”, printre peliculele incluse in 2012 in Arhiva de film americana
https://www.ziarulmetropolis.ro/breakfast-at-tiffanys-si-the-matrix-printre-peliculele-incluse-in-2012-in-arhiva-de-film-americana/

Filmele „Breakfast at Tiffany’s”, „A Christmas Story”, „Dirty Harry” şi „The Matrix” se numără printre cele 25 de pelicule considerate semnificative din punct de vedere cultural pentru a fi incluse în acest an în Arhiva de film americană (National Film Registry/ NFR). Arhiva de film americană, înfiinţată de Biblioteca Congresului (Library of Congress) în 1989, […]

Un articol de Andrada Văsii|19 decembrie 2012

Filmele „Breakfast at Tiffany’s”, „A Christmas Story”, „Dirty Harry” şi „The Matrix” se numără printre cele 25 de pelicule considerate semnificative din punct de vedere cultural pentru a fi incluse în acest an în Arhiva de film americană (National Film Registry/ NFR).

Arhiva de film americană, înfiinţată de Biblioteca Congresului (Library of Congress) în 1989, în urma adoptării unei legi prin care se asigură conservarea operelor cinematografice considerate importante din punct de vedere „cultural, istoric sau estetic”, include deja numeroase pelicule clasice de la începuturile Hollywood-ului, documentare şi filme experimentale, dar şi capodopere cinematografice, precum „Casablanca”, „Cetăţeanul Kane” şi „Naşul”, informează variety.com.

National Film Registry deţine în prezent 600 de filme.

„Aceste pelicule nu au fost selectate ca fiind cele mai bune filme americane din toate timpurile, ci în calitate de opere de o importanţă durabilă asupra culturii americane. Ele arată cine suntem noi ca oameni şi ca naţiune”, a declarat directorul NFR.

Pe lângă cele patru titluri deja menţionate, pe lista din 2012 se regăsesc filmele „The Times of Harvey Milk”, documentarul premiat cu Oscar „One Survivor Remembers” şi „Kodachrome Color Motion Pictures Tests” – un film în două culori, produs cu scop demonstrativ de Paragon Studios din Fort Lee, în 1922.

Printre celelalte pelicule incluse în acest an se află „They Call It Pro Football”, descris un „Cetăţean Kane” al filmelor sportive, şi versiunea din 1914 a filmului „Uncle Tom’s Cabin” – în care un actor de culoare apare pentru prima dată într-un lungmetraj american.

Lista celor 25 de filme incluse în NFR este alcătuită în 2012 de peliculele „3:10 to Yuma” (1957), „Anatomy of a Murder” (1959), „The Augustas” (1930-1950), „Born Yesterday” (1950), „Breakfast at Tiffany’s” (1961), „A Christmas Story” (1983), „The Corbett-Fitzsimmons Title Fight” (1897), „Dirty Harry” (1971), „Hours for Jerome: Parts 1 and 2” (1980-82), „The Kidnappers Foil” (1930-1950), „Kodachrome Color Motion Picture Tests” (1922), „A League of Their Own” (1992), „The Matrix” (1999), „The Middleton Family at the New York World’s Fair” (1939), „One Survivor Remembers” (1995), „Parable” (1964), „Samsara: Death and Rebirth in Cambodia” (1990), „Slacker” (1991), „Sons of the Desert” (1933), „The Spook Who Sat by the Door” (1973), „They Call It Pro Football” (1967), „The Times of Harvey Milk” (1984), „Two-Lane Blacktop” (1971), „Uncle Tom’s Cabin” (1914) şi „The Wishing Ring; An Idyll of Old England” (1914).

Înfiinţată în 1800, Biblioteca Congresului reprezintă cea mai veche instituţie culturală federală din Statele Unite.

Nominalizările pentru filmele ce vor fi incluse în National Film Registry în 2013 pot fi făcute şi pe internet, pe site-ul www.loc.gov/film.

 

 

Sursa: Mediafax

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.