Bucharest Art Film Festival 2018: Proiecții în Galerie
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-art-film-festival-2018-proiectii-in-galerie/

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giuleşti 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediţie să creeze experienţa ideală destinată publicului de cinema şi zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecţii fiind liberă în limita locurilor disponibile.

Un articol de Petre Ivan|10 decembrie 2018

Festivalul debutează astăzi, 10 decembrie, cu povestea unuia dintre cei mai prolifici falsificatori de artă din istoria Americii, Mark Landis. Falsificatorul (R. Sam Cullman, Jennifer Grausman) prezintă un personaj carismatic și complex care pentru mai bine de 30 de ani a reușit să păcălească curatori cu falsurile sale care imitau opere din secolul XV până la capodopere semnate de Picasso.

Comportamentul lui rămâne un mister pentru mulți – în timp ce pe piața de artă putea face milioane, acesta își dona adesea falsurile pozând fie în preot Iezuit, fie într-un filantrop. Ceea ce  a început ca un joc “de-a șoarecele și pisica” între  Matthew Leininger – care a făcut o obsesie în a-l urmări  odată ce s-a îregistrat oficial în Cincinnati – și Landis; devine din ce în ce mai  surprinzător și complicat, demonstrând încă o dată că adevărul poate fi mai șocant decât ficțiunea.

Marți, 11 decembrie, tot de la 19:00, este prezentat Rijksmuseum din Amsterdam, unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume, care printre numeroase capodopere adăpostește cele mai cunoscute opere semnate de Rembrandt și Vermeer – este în sfârșit renovat. În spatele acestui proces se derulează bătălii interne între directorul muzeului, curatori, politicieni, arhitecți și designeri care sunt filmate pe mai bine de 10 ani și generează un final surprinzător. Film în regia lui Oeke Hoogendijk.

Festivalul se încheie miercuri, 12 decembrie, cu filmul Pădurea, o coproducție sârbo-română ce descrie mărirea și decăderea socialismului din România și Iugoslavia din perspectiva criticului de artă Radu Bogdan și a obsesiei sale pentru tabloul Crângul desfrunzit. Povestea din culise face parte dintr-o istorie rar redată. Filmul este premiat la festivalul Visions du Reel, Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo și la UCIN pentru film de televiziune. Despre ideea din spate, regizorul Sinisa Dragin spune următoarele:

„Ideea a pornit din articolul de ziar scris de Radu Bogdan în 2005 – Pădurea lui Tito. Mi s-a părut că poate să fie o bună bază pentru o meditație cinematografică despre istorie, despre influența ei pentru prezent, despre rolul întâmplării, despre importanța ei în cadrul unui «principiu» important al naturii: efectul fluturelui”.

Intrarea la proiecții este liberă în limita locurilor disponibile.

BAFF  este organizat de asociația Docuart. Partener Galeria Halucinarium

Printre obiectivele festivalului se numără promovarea și conștientizarea formelor și

produselor de artă naționale și internaționale, promovarea creațiilor de film despre artă.

Bucharest Art Film Festival (BAFF) este un festival de film al artelor frumoase, dedicat prezentării celor mai bune filme din întreaga lume despre artă, fotografie,  colecționari și artiști din toate mediile, din interiorul, dar și din afara studiourilor, galerii, muzee, instituții publice de artă sau spații alternative.

Foto: Bucharest Art Film Festival – facebook

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.

10
/06
/20

Gala Premiilor Gopo, evenimentul care celebrează și recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice din România, va avea loc pe 29 iunie, într-o nouă formulă, adaptată condițiilor actuale, la Verde Stop Arena.

08
/06
/20

Cea de-a 24-a ediție a FFE se mută din sălile de cinema în spațiul online și oferă acces gratuit de pe 8 până pe 21 iunie pe două platforme: în perioada 8-16 iunie pe platforma FFE.ro, iar între 17-21 iunie pe platforma TIFF Unlimited.

06
/06
/20

După această perioadă în care toată activitatea artistică a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova s-a desfășurat în locul de joacă online #teatruncasACASAteatru, a venit și momentul în care actorii și echipa Naționalului își reiau activitatea și pun primii pași pe scenă, respectând toate măsurile de siguranță impuse de actualele condiții de funcționare a instituțiilor de spectacol.

01
/06
/20

RECOMANDĂRI De la documentarele lui Serghei Lozniţa şi comediile de început ale lui Nanni Moretti şi până la dramele lui Krzysztof Zanussi, excentricităţile lui Serghei Paradjanov şi o amplă retrospectivă a cinema-ului indian, arhiva MUBI, pusă la dispoziţia abonaţilor, oferă numeroase tentaţii cinefile.

28
/05
/20

CRONICĂ DE FILM La unele documentare ne uităm pentru că ne interesează mai ales un autor sau un stil. Iar pe altele le privim în primul rând pentru subiect. Din a doua categorie face parte „Becoming” (2020), de Nadia Hallgren – un film despre Michelle Obama produs şi difuzat de Netflix.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.