Bucharest International Dance Film Festival, la a șasea ediție, între 3 și 6 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-international-dance-film-festival-la-a-sasea-editie-intre-3-si-6-septembrie/

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, se pregăteşte de o nouă ediţie, care va avea loc în perioada 3 – 6 septembrie, la Bucureşti. Toate proiecţiile festivalului vor avea loc în aer liber.

Un articol de Liliana Matei|4 august 2020

Cea de-a șasea ediție ediție BIDFF va cuprinde trei secțiuni competiționale dedicate scurtmetrajelor de dans (competiția internațională și competiția românească) și filmelor muzicale, alături de ateliere de film de dans, conferințe și alte surprize pentru publicul cinefil.

Tema ediției – utopie/ distopie – invită la reflecție asupra prezentului și la explorarea unui viitor posibil.
„Cu accent în imaginație, în potențialul său inovator, critic sau transformator și folosind filmul de dans ca mediu de expresie, propunerile utopice/distopice, pe care selecția filmelor de dans din acest an le evidențiază, își au mizele în noi modalități de a privi, cunoaște și (re)prezenta prezentul și viitorul, pe alocuri cu încredere, uneori cu scepticism, în mod necesar cu umor și ironie”, spune Andreea Novac, curatoare a festivalului.

EMA, în regia lui Pablo Larraín, este filmul care va rula în deschiderea festivalului, pe 3 septembrie, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco. Pablo Larraín propune un film electrizant, un comentariu curajos cu privire la sex, putere și haos în actualul Chile. Coloana sonoră, semnată de celebrul Nicolas Jaar, punctează emoția poveștii dramatice pe care o trăiește Ema (Mariana Di Girolamo), o tânără dansatoare dintr-o trupă de reggaeton, căsătorită cu un coregraf mai în vârstă, Gastón (Gael García Bernal). După ce mariajul lor toxic se destramă și fiul lor adoptiv și piroman ajunge înapoi în mâinile statului, Ema pornește, plină de regrete, într-o misiune sfâșietoare: aceea de a-l aduce înapoi, indiferent de obstacolele care-i stau în cale.

Filmul proiectat în competiția Festivalul de Film de la Veneția în 2019 chestionează noțiunea de familie modernă și eforturile prin care poate trece cineva dispus să facă orice pentru iubire.

Pablo Larraín este unul din cei mai apreciați regizori și producători din Chile, filmele sale fiind recunoscute pentru perspectivele curajoase, creative, neobișnuite și critice de abordare a subiectelor și realităților țării sale. Cele mai cunoscute filme ale sale sunt: „El Club” (2015), câștigător al Ursului de Argint pentru Cel mai bun regizor la Berlinale, „Neruda” și „Jackie” (2016) care s-au bucurat de un enorm succes internațional („Jackie” fiind nominalizat, printre altele la Premiile Oscar și Globurile de Aur).

„Am ales să deschidem festivalul cu EMA, un film ce pune în lumină, cu onestitate, povestea unor oameni care ajung împreună din motivele greșite și eforturile unei tinere femei de a-și schimba viața, pentru felul inovator în care acesta explorează legătura dintre corp ca reflecție asupra societății contemporane și dans ca mod de viață. Regia lui Pablo Larraín te plimbă printr-un curcubeu al emoțiilor, iar pasiunea cu care dansează Mariane Di Girolamo este captivantă.”, spune Simona Deaconescu, directoarea artistică a festivalului.

BIDFF recunoaște excelența, noutatea și discursul artistic curajos, oferind premii în valoare de 2000 de Euro pentru Cel Mai Bun Film Internațional, Cel Mai Bun Film Românesc și Cel Mai Bun Musical.

Vizualul celei de-a șasea ediții a BIDDF a fost realizat de artista Ioana Trușcă și ilustrează grafic tema utopie/ distopie.

Proiecțiile BIDFF 2020 vor avea loc în aer liber la: Cinema Elvira Popesco și Muzeul Țăranului Român, iar evenimentele speciale, cu locuri limitate, la LINOTIP – Centru Independent Coregrafic și CNDB, Sala Stere Popescu.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: AaRC.ro, Cărturești, Cinemap, COOPerativa Urbană, Cover Stories, Elle, Films in Frame, FilmSi, Glamour, Movienews, Munteanu Recomandă, Spotmedia, The Institute, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.

Dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2015 de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu și de producătoarea de film Anamaria Antoci. Evenimentul, unic în peisajul festivalurilor de film din România, militează pentru colaborarea dintre oamenii dansului și oamenii filmului, coagularea unei comunități a creatorilor de film de dans, încurajând excelența, inovația și discursul artistic curajos.

Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VI-a este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Festivalul este sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei, Conceptual Lab by Theo Nissim, ADFR – Asociația pentru Dezvoltarea Filmului Românesc.

Partenerii festivalului sunt Institutul Francez (Cinema Elvira Popescu), Muzeul Național al Țăranului Român (Cinema Muzeul Țăranului), Centrul Național al Dansului București, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic și Institutul Balassi.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.