Bucharest International Dance Film Festival, la a șasea ediție, între 3 și 6 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-international-dance-film-festival-la-a-sasea-editie-intre-3-si-6-septembrie/

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, se pregăteşte de o nouă ediţie, care va avea loc în perioada 3 – 6 septembrie, la Bucureşti. Toate proiecţiile festivalului vor avea loc în aer liber.

Un articol de Liliana Matei|4 august 2020

Cea de-a șasea ediție ediție BIDFF va cuprinde trei secțiuni competiționale dedicate scurtmetrajelor de dans (competiția internațională și competiția românească) și filmelor muzicale, alături de ateliere de film de dans, conferințe și alte surprize pentru publicul cinefil.

Tema ediției – utopie/ distopie – invită la reflecție asupra prezentului și la explorarea unui viitor posibil.
„Cu accent în imaginație, în potențialul său inovator, critic sau transformator și folosind filmul de dans ca mediu de expresie, propunerile utopice/distopice, pe care selecția filmelor de dans din acest an le evidențiază, își au mizele în noi modalități de a privi, cunoaște și (re)prezenta prezentul și viitorul, pe alocuri cu încredere, uneori cu scepticism, în mod necesar cu umor și ironie”, spune Andreea Novac, curatoare a festivalului.

EMA, în regia lui Pablo Larraín, este filmul care va rula în deschiderea festivalului, pe 3 septembrie, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco. Pablo Larraín propune un film electrizant, un comentariu curajos cu privire la sex, putere și haos în actualul Chile. Coloana sonoră, semnată de celebrul Nicolas Jaar, punctează emoția poveștii dramatice pe care o trăiește Ema (Mariana Di Girolamo), o tânără dansatoare dintr-o trupă de reggaeton, căsătorită cu un coregraf mai în vârstă, Gastón (Gael García Bernal). După ce mariajul lor toxic se destramă și fiul lor adoptiv și piroman ajunge înapoi în mâinile statului, Ema pornește, plină de regrete, într-o misiune sfâșietoare: aceea de a-l aduce înapoi, indiferent de obstacolele care-i stau în cale.

Filmul proiectat în competiția Festivalul de Film de la Veneția în 2019 chestionează noțiunea de familie modernă și eforturile prin care poate trece cineva dispus să facă orice pentru iubire.

Pablo Larraín este unul din cei mai apreciați regizori și producători din Chile, filmele sale fiind recunoscute pentru perspectivele curajoase, creative, neobișnuite și critice de abordare a subiectelor și realităților țării sale. Cele mai cunoscute filme ale sale sunt: „El Club” (2015), câștigător al Ursului de Argint pentru Cel mai bun regizor la Berlinale, „Neruda” și „Jackie” (2016) care s-au bucurat de un enorm succes internațional („Jackie” fiind nominalizat, printre altele la Premiile Oscar și Globurile de Aur).

„Am ales să deschidem festivalul cu EMA, un film ce pune în lumină, cu onestitate, povestea unor oameni care ajung împreună din motivele greșite și eforturile unei tinere femei de a-și schimba viața, pentru felul inovator în care acesta explorează legătura dintre corp ca reflecție asupra societății contemporane și dans ca mod de viață. Regia lui Pablo Larraín te plimbă printr-un curcubeu al emoțiilor, iar pasiunea cu care dansează Mariane Di Girolamo este captivantă.”, spune Simona Deaconescu, directoarea artistică a festivalului.

BIDFF recunoaște excelența, noutatea și discursul artistic curajos, oferind premii în valoare de 2000 de Euro pentru Cel Mai Bun Film Internațional, Cel Mai Bun Film Românesc și Cel Mai Bun Musical.

Vizualul celei de-a șasea ediții a BIDDF a fost realizat de artista Ioana Trușcă și ilustrează grafic tema utopie/ distopie.

Proiecțiile BIDFF 2020 vor avea loc în aer liber la: Cinema Elvira Popesco și Muzeul Țăranului Român, iar evenimentele speciale, cu locuri limitate, la LINOTIP – Centru Independent Coregrafic și CNDB, Sala Stere Popescu.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: AaRC.ro, Cărturești, Cinemap, COOPerativa Urbană, Cover Stories, Elle, Films in Frame, FilmSi, Glamour, Movienews, Munteanu Recomandă, Spotmedia, The Institute, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.

Dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2015 de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu și de producătoarea de film Anamaria Antoci. Evenimentul, unic în peisajul festivalurilor de film din România, militează pentru colaborarea dintre oamenii dansului și oamenii filmului, coagularea unei comunități a creatorilor de film de dans, încurajând excelența, inovația și discursul artistic curajos.

Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VI-a este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Festivalul este sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei, Conceptual Lab by Theo Nissim, ADFR – Asociația pentru Dezvoltarea Filmului Românesc.

Partenerii festivalului sunt Institutul Francez (Cinema Elvira Popescu), Muzeul Național al Țăranului Român (Cinema Muzeul Țăranului), Centrul Național al Dansului București, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic și Institutul Balassi.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.