Bull, spectacol și dezbatere despre fenomenul de bullying la locul de muncă
https://www.ziarulmetropolis.ro/bull-spectacol-si-dezbatere-despre-fenomenul-de-bullying-la-locul-de-munca/

Asociaţia Culturală Arkadia, având ca partener strategic POINT Bucureşti, are deosebita plăcere de a vă invita la premiera şi primele reprezentaţii ale spectacolului „Bull” de Mike Bartlett, în zilele de 7, 8, 9şi 15noiembrie 2017, ora 20:00, la POINT (Str. Gen. Eremia Grigorescu, nr.10). Spectacolele sunt cu intrare liberă pe bază de rezervareşi vor fi urmate de discuţii cu publicul.

Un articol de Petre Ivan|2 noiembrie 2017

Din dorința ca spectacolul să ajungă și la o comunitate reprezentativă și specifică, în urma unui parteneriat, organizăm și două reprezentații la sediul Ringier pentru angajații companiei, urmate de feedback al publicului țintă, pe data de 13 noiembrie (Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 9-9A, Iride Business Park, Corp B2B, București).

În acest mod, dorim să facilităm accesul la un produs cultural relevant social, nu doar ca divertisment, ci și ca modalitate ludică de conștientizare. Faptul că există în București cartiere „dedicate” clădirilor de birouri, unde oferta culturală nu este accesibilă, face din aceste reprezentații o adevărată provocare.

Piesa abordează, printre alte teme, fenomenul de bullying la locul de muncă și prezintă povestea unor colegi de serviciu care, puși în fața unei restructurări de personal, ajung să îl hărțuiască pe unul dintre ei. Problema principală a textului este extrem de actuală, perfect aplicabilă societății de astăzi. Tonul cinic, dar și extrem de amuzant (până la absurd) în care este tratat subiectul face ca spectacolul să fie un punct de vedere fresh, dinamic, sarcastic și asupra lumii corporatiștilor în plină criză existențială. Spectacolul începe ușor, cu mici tachinări între Isobel, Tony și Thomas, însă, pe măsură cepovestea înaintează, relația dintre cei 3 colegi devine din ce în ce mai tensionată.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil sau de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. De cele mai multe ori, acesta nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Fenomenul de bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționeaza unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în cartiere, în familie, în mass-media, etc. Conform unui studiu al Universității din Phoenix, 75% din respondenți declară că s-au confruntat cu bullying-ul la locul de muncă, fie din postura de victime, fie din cea de martor. În spațiul românesc, statisticile sunt încă neclare, tocmai din cauza tăcerii legate de subiect.

”Spectacolul își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la amploarea acestui fenomen, dar și să îl investigheze într-un mod atractiv, atât prin intermediul piesei de teatru, cât și prin intermediul unei platforme online unde utilizatorii să poată împărtăși diferite tipuri de interacțiune la locul de muncă, sub protecția anonimatului. Astfel ne propunem să contribuim la reducerea clivajului inutil și depășit între „artiști” si „corporatiști”, ambii termeni folosiți peiorativ din păcate de către o categorie despre cealaltă.”, declară Elena Morar, regizoarea spectacolului Bull.

Din distribuția spectacolului “Bull”, în regia Elenei Morar, fac parte actorii Gabriel Răuță, Ilinca Hărnuț, Rolando Matsangos, Bogdan Cotleț, conceptul scenografic poartă semnătura Liviei Vișănescu, video și afiș concepute de Ana Cârlan.

###

Mike Bartlett, una dintre vocile puternice ale dramaturgiei contemporane (Cock, Love, love, love, 13, Game, Wild, An Intervention, Contractions, Artefacts etc.), este cunoscut deja publicului românesc,  piesele lui obținând numeroase premii (Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună piesă nouă,Critics’ Circle Theatre Award for Best New Play).

La doar 37 de ani, Mike Bartlett se poate lăuda cu o nominalizare la premiile BAFTA, dar și cu realizarea unor seriale cunoscuteprecum Doctor Foster sau controversatulRegele Carol al III lea (teleplay). În prezent, colaboreazăcu teatre celebre din Marea Britanie, dar și cu televiziuni precum BBC sau ITV.

Asociația Culturală Arkadia, înființată în 2013,are ca misiune crearea și promovarea valorii culturale exprimate concret. Prin acțiunile noastre ne dorim să contribuim la răspândirea cunoașterii, la dezvoltarea unor valori artistice create în special de către tineri, să promovăm idei culturale și științifice care să contureze o percepție asupra lumii bazată pe creativitate și afirmare culturală regăsind, astfel, excelența.

În iulie 2014 a avut loc prima ediție a festivalului de film Arkadia Shortfest, desfășurat într-o hală industrială funcțională, anual. Festivalul s-a aflat anul acesta la a patra ediție.

În cadrul festivalului, am transformat spațiul uzinei în cinematograf și galerie expozițională pentru grafică și fotografie industrială. Tema principală e orașul contemporan, cu tot ce presupune el: aglomerare, industrializare, mecanizare, urbanism, schimbare, arhitectură, dezvoltare.

Pe lângă Arkadia ShortFest și alte evenimente din zone cultural-artistice diferite (expoziții de artă plastică și fotografie, tabere de arheologie), aceasta este prima incursiune Arkadia ca organizator în lumea artelor live, domeniu pe care ne propunem să îl explorăm.

Foto: Bull – facebook

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.