Cainele Japonez a fost primit cu entuziasm de presa internaţională
https://www.ziarulmetropolis.ro/cainele-japonez-a-fost-primit-cu-entuziasm-de-presa-internationala/

Filmul Câinele Japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu) a fost prezentat duminică seară în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian (20-28 septembrie 2013).

Un articol de Andrada Văsii|26 septembrie 2013

Filmul Cainele Japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu) a fost prezentat duminică seară în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian (20-28 septembrie 2013).

Debutul în lungmetraj al lui Jurgiu prin Cainele Japonez a fost primit cu entuziasm atât de public, care a aplaudat furtunos echipa filmului la sfârșitul proiecției, cât și de presa internațională.

Cel mai emoționant și ovaționat moment al serii a fost prilejuit de apariția pe scenă a actorului Victor Rebengiuc, interpretul rolului principal, un tată care încearcă să reînvețe să comunice cu fiul său, plecat de mulţi ani din țară. Rebengiuc a declarat că se bucură că s-a întors la Festivalul de la San Sebastian după 36 de ani, prima dată fiind prezent în 1977, cu ocazia premierei filmului „Tănase Scatiu“ (r. Dan Pița).

Citiți și: VIDEO Victor Rebengiuc joacă într-un nou film: Cainele Japonez, la festivalul de la San Sebastian

Cunoscuta publicație de specialitate Hollywood Reporter notează: „Un film neașteptat de promițător cu un joc actoricesc superb, în care speranța se întrezărește în mijlocul tragediei. Abilitatea cineaștilor români de a explora teme mari folosind resurse minime este reconfirmată în Cainele Japonez. Cei care se așteaptă la un umor negru/sec, specific filmelor Noului Val, vor găsi în schimb un film delicat, lipsit de sentimentalism, ușor optimist, în care indulgența este evitată cu atenție. Acest puternic și încrezător debut merită să fie prezent în multe alte festivaluri.”

Cainele Japonez, un film despre întâlnirea dintre tată şi fiu

Nici interpretarea actorilor nu a trecut neobservată, criticul de film Jonathan Holland adăugând în cronica sa că Rebengiuc preia melancolia personajului Costache, interpretarea sa sugerând faptul că în ciuda greutăților pe care le are un om în vârstă, momentul în care ai pierdut totul poate deveni cea mai bună ocazie de a o lua de la capăt.

Cainele Japonez

Echipa filmului Cainele Japonez

Cainele Japonez se află în cursa pentru premiul secțiunii New Directors, destinat regizorilor aflați la primul sau la cel de-al doilea lungmetraj din carieră. Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuția filmului mai fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic, Laurenţiu Lazăr.

Din delegația României prezentă la festival cu sprijinul Institutului Cultural Român fac parte actorii Victor Rebengiuc și Șerban Pavlu, regizorul filmului, Tudor Cristian Jurgiu, directorul de imagine Andrei Butică, monteurul Dragoș Apetri, scenaristul Ioan Antoci, producătorul executiv al filmului Bogdan Crăciun și Tudor Giurgiu – producător.

Cainele Japonez este o producție Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, HBO România şi Programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul original al filmului este semnat de Ioan Antoci.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

Cainele Japonez este deja pre-cumpărat pentru distribuția internațională de compania germană M-Appeal și va fi lansat în cinematografele din România pe 18 octombrie 2013.

Foto credit: Cainele Japonez

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.