„Caini”, două premii la Festivalul de la Sarajevo!
https://www.ziarulmetropolis.ro/caini-doua-premii-la-festivalul-de-la-sarajevo/

Cel mai aşteptat thriller românesc al anului, Câini, în regia lui Bogdan Mirică, a câştigat două premii la Festivalul de la Sarajevo, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa. Sâmbătă seara, la gala de închidere, Gheorghe Visu a urcat pe scenă pentru trofeul Heart of Sarajevo acordat celui mai bun actor. Un al doilea premiu oferit filmului a fost Menţiunea Specială a Juriului. Din 23 septembrie, Câini intră pe ecranele din România, distribuit de Transilvania Film.

Un articol de Petre Ivan|22 august 2016

Gheorghe Visu revine pe marele ecran cu un rol impresionant in filmul Caini. Publicația franceză Télérama îl compară cu starurile western-ului american de altădată și dă exemplul lui Walter Huston în The Treasure of the Sierra Madre.

Filmografia sa cuprinde peste 40 de roluri în filme și seriale, printre care Toate pânzele sus (r. Mircea Mureșan, 1977), Faleze de nisip (r. Dan Pița, 1983), Să mori rănit din dragoste de viață (r. Mircea Veroiu, 1983), Inimă de țigan (2007-2008). De peste 20 de ani, actorul poate fi văzut și pe scena Teatrului Mic din București.

Lui Gheorghe Visu i se alătură, în roluri memorabile, Vlad Ivanov și Dragoș Bucur. Distribuția este întregită de Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel cainiCașcaval și Constantin Cojocaru.

O combinație de thriller, film noir și western modern, cum l-au descris criticii, Câini va fi proiectat în lunile următoare în festivaluri din Canada, Danemarca, Israel, Italia, Portugalia, Suedia sau Spania.

Premiile câștigate la cea de-a 22-a ediție a Festivalului de la Sarajevo se adaugă celorlalte obținute deja: Premiul criticii – FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard la Cannes și Trofeul Transilvania la TIFF 2016. În faza de proiect, Câini a câștigat Premiul ARTE International Relations în cadrul CineLink, la Sarajevo 2013.

Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

Bogdan Mirică, recunoscut pentru serialul Umbre (HBO) și aflat la debut în lungmetraj, semnează regia și scenariul. Directorul de imagine este Andrei Butică, montajul a fost realizat de Roxana Szel, de sunet s-au ocupat Sam Cohen, Sebastian Zsemlye și Hervé Buirette, scenografia îi aparține Augustinei Stanciu, iar costumele – Elenei Stoyanova. Muzica a fost compusă de Codrin Lazăr și Sorin Romanescu.

Filmul va fi distribuit în România, din 23 septembrie, de Transilvania Film.

Pagina de Facebook a filmului.

Foto: Caini – facebook

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.