Călătorie în infern ★★★★★
https://www.ziarulmetropolis.ro/calatorie-in-infern/

Am recuperat abia acum, cu nepermisă întârziere, asta şi pentru că am vrut să îl văd pe ecran mare, odată cu lansarea în cinematografe, „O creatură delicată” (2017), de Serghei Lozniţa. Este pur şi simplu un film mare!

Un articol de Ionuţ Mareş|15 septembrie 2018

Privind în urmă la competiția de anul trecut de la Cannes (din care mi-au scăpat doar două titluri, totuși nesemnificative – „Radiance”, de Naomi Kawase, și „Wunderstruck”, de Todd Haynes), cred că „O creatură delicată”, de Serghei Loznița, era cel mai îndreptățit să ia Palme d`Or (care a fost câștigat de „Pătratul”, de Ruben Östlund).

Povestea acestei femei fragile şi demne (fără nume și identificată pe generic chiar așa – O creatură delicată, jucată de Vasilina Makovțeva) care încearcă să îi trimită soţului său, aflat într-o închisoare dintr-un oraș spre care trebuie să meargă cu trenul, un pachet cu câteva conserve de mâncare, într-o lume sălbăticită, este teribil de emoţionantă. Dar fără nimic patetic.

Iar felul în care Serghei Lozniţa (ucrainean născut în Belarusul din timpul URSS) vede Rusia nu se aplică doar la prezent: este portretul dureros, pe alocuri grotesc, al unui spaţiu estic mai larg în care puterea unui stat abuziv calcă în picioare omul, căruia nu-i mai rămâne ca refugiu decât visul, transformat însă la rândul său în coşmar.

O istorie de o sută de ani (sau chiar mai mult) este condensată în acest film, realizat, cu excepția finalului oniric, în naturalismul cu care ne-a obișnuit Serghei Loznița în ficțiunile sale (director de imagine este Oleg Mutu, colaborator fidel al regizorului).

Pentru că această căutare întreprinsă de femeie într-un no man`s land mereu amenințător nu este altceva decât eterna căutare a celui dispărut pe nedrept de lângă tine, trimis în Gulag, fără să i se mai știe de urmă. În afara Gulagului, oamenii trăiesc în propriul lagăr, material şi sufletesc.

Un lagăr în care nu există însă doar oameni brutalizați – este loc, câteodată, şi pentru solidaritate, demnitate şi umanitate. Pentru delicatețea pe care o arată protagonista.

Serghei Lozniţa nu este doar unul din cei mai prolifici regizori – numai în 2018 a lansat trei filme: documentarele „Victory Day”, la Berlin, şi „The Trial”, la Veneția, şi ficţiunea „Donbass”, la Cannes. Dar cred că este unul din cei mai relevanţi autori de cinema ai ultimilor ani.

„O creatură delicată”, care îl are în distribuție și pe actorul Valeriu Andriuță, a intrat la 14 septembrie în unele cinematografe, fiind distribuit de Voodoo Films.

Rating Ziarul Metropolis: ★★★★★

06
/04
/23

American Independent Film Festival revine anul acesta la București cu cea de-a VII-a ediție, care va avea proiecții în sălile de cinema din București, între 21 și 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, și proiecții în aer liber, între 23 și 25 iunie, la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău.

31
/03
/23

KineDok – programul internațional ce promovează filmul documentar în spații alternative – revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe 4 aprilie, de la ora 16:00, la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir (Str. Viitorului nr. 52), prezentăm dezbaterea „Rolul bibliotecilor în activarea comunității locale prin film documentar”.

30
/03
/23

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la o nouă „Noaptea Albă a Filmului Românesc", alături de regizorul Cristi Puiu. Apreciatele filme „Moartea domnului Lăzărescu", „Sieranevada" și „Malmkrog", dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural, pe 1 aprilie.

29
/03
/23

O nouă producție din Franța se pregătește să ajungă pe marile ecrane din România, începând cu data de 14 aprilie. În regia lui Laurent Charbonnier și a lui Michel Seydoux, doi artiști emblematici pentru industria de documentar despre natură, „Ștejarul și locuitorii săi” este un film despre universul unui stejar cu vârsta de 210 ani și importanța sa pentru toate vietățile pentru care el înseamnă acasă.

29
/03
/23

Festivalului de Film Românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris. În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

27
/03
/23

În acest sfârșit de săptămână începe Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, care revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).