Călăuza, prima aplicație de mobil dedicată filmelor de autor
https://www.ziarulmetropolis.ro/calauza-prima-aplicatie-de-mobil-dedicata-filmelor-de-autor/

Asociaţia Culturală Metropolis, în parteneriat cu Ministerul Culturii, a lansat Călăuza, prima aplicaţie de mobil dedicată filmelor de autor şi adresată publicului cinefil. Aplicaţia poate fi descărcată pe telefoanele mobile şi reprezintă o platformă pusă la dispoziţia organizatorilor de festivaluri şi distribuitorilor de film independent, un instrument care adună într-un singur loc filmul de artă ce poate fi urmărit în România, atât în cinematografe, cât şi în spaţiile alternative.

Un articol de Petre Ivan|22 noiembrie 2016

Călăuza este singura aplicație de acest fel disponibilă în România și își propune să promoveze filmele de bună calitate şi cele mai importante evenimente din industria cinematografică (festivaluri, dezbateri, conferinţe).

Utilizatorii vor primi informaţii despre programul cinematografelor de artă, despre proiecţii de film în spaţii neconvenţionale.

Aplicaţia va avea un caracter interactiv: utilizatorii vor putea contribui cu voturi şi alte tipuri de feedback, vor avea loc concursuri care să stimuleze utilizarea acestei aplicaţii, utilizatorii îşi vor putea rezerva locuri la evenimente.

Realizatorii de film şi organizatorii de evenimente vor putea monitoriza reacţia publicului la proiectele lor.

Aplicaţia promovează filme de bună calitate ce tocmai ies din festivaluri, astfel încât distribuitorii din România să fie motivaţi să le ofere publicului. Acest proiect oferă o vizibilitate crescută cinematografiei de calitate, efectul imediat fiind reorientarea opţiunilor distribuitorilor şi a exploatanţilor către cinematografia de calitate. Cred că, pentru a putea crește un public pentru filmele de autor, este nevoie de un efort comun pe care distribuitorii de film și organizatorii de festivaluri să-l facă. Am creat această aplicație ca un prim pas în această colaborare. (Asociația Culturală Metropolis).

Aplicaţia este gratuită și momentan, conține programele KINOdiseea Cluj și Pitești. Organizatorii de evenimente și distribuitorii de film de autor sunt invitați să-și încarce informațiile pe Călăuza.

Foto: Călăuza – Asociația Culturală Metropolis

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.