Când îi împrumutai o carte lui Marin Preda… – Poveștile lui Tomșa
https://www.ziarulmetropolis.ro/cand-ii-imprumutai-o-carte-lui-marin-preda-povestile-lui-tomsa/

Se spune că Marin Preda nu obişnuia să returneze cărţile pe care i le împrumutai.

Un articol de Șerban Tomșa|12 februarie 2018

Îi cereai volumul şi îţi răspundea că nu i-ai dat aşa ceva. După o vreme îl auzeai cum citează cu plăcere din cartea ta. Îl întrebai de unde o are şi spunea că a cumpărat-o el, e cartea lui. ” Mi-o împrumutaţi şi mie?” întrebai.

„Poate ţi-o împrumut, bă, dar să mi-o dai repede înapoi, că nu merge aşa… Cărţile au şi ele un stăpân.”

Foto: Marin Preda, Poveștile lui Tomșa – facebook

11
/05
/20

Proiectul „Dăruiește ziua ta”, încearcă să rescrie povestea din care facem cu toții parte. Mai mulţi scriitori s-au alăturat demersului și au împărtășit povești ce nu aveau mereu cel mai frumos final, dar și-au provocat cititorii să rescrie povestea și să transforme finalul într-unul fericit și plin de curaj.

11
/05
/20

Descoperiți noutățile Grupului Editorial ART, precum și bestseller-uri în ediții noi, atât pentru copii, cât și pentru adulți: cărți pentru copii de toate vârstele, romane grafice, ficțiune, nonficțiune și SF.

09
/05
/20

În această perioadă în care izolarea și nesiguranța domină Asociația Pro Valores, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești și Delirs.com, propun tinerilor talentați din întreaga țară un concurs de literatură care poartă numele prințesei Martha Bibescu.

28
/04
/20

În 2019, a apărut în traducere în limba română, la Editura RAO, o nouă ediție, „revăzută și actualizată”, a celebrei antologii „1001 de filme de văzut într-o viață”. Ce filme au ieșit din canon și ce titluri au devenit obligatorii în ultimii 15 ani?

27
/04
/20

Gabo a murit acum șase ani, pe 17 aprilie 2014, în Mexic, la 87 de ani. Volumul „Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet“ (traducere din limba spaniolă de Tudora Șandru Mehedinți) a fost publicat la Rao, în 2014. Nuvelele au fost publicate în original în 1972, dar au fost scrise în 1968, după „Un veac de singurătate“.

22
/04
/20

Ziua Internațională a Cărții ne găsește anul acesta într-o situație cu totul specială. Acesta este și motivul pentru care cea de-a 8-a ediție Noaptea Cărților Deschise – cel mai așteptat eveniment de încurajare a lecturii – se desfășoară sub îndemnul de a sărbători cărțile de #acasă.