Noaptea Cărților Deschise #Acasă
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-cartilor-deschise-acasa/

Ziua Internaţională a Cărţii ne găseşte anul acesta într-o situaţie cu totul specială. Acesta este şi motivul pentru care cea de-a 8-a ediţie Noaptea Cărţilor Deschise – cel mai aşteptat eveniment de încurajare a lecturii – se desfăşoară sub îndemnul de a sărbători cărţile de #acasă. 

Un articol de Liliana Matei|22 aprilie 2020

Joi, 23 aprilie, de la ora 19.00, Editura Litera invită toți cititorii, mari și mici, entuziaști ai lecturii, prieteni ai cărților, promotori ai culturii și educației din România să se alăture de #acasă unei comunități extraordinare și să împartă bucuria lecturii în cadrul unei întâlniri online cu multe surprize!

Editura Litera a pregătit pentru cititorii din toată țara un eveniment interactiv cu scriitori bine cunoscuți din Europa și de peste ocean și cu mari actori ai scenei teatrului românesc care ne vor  încânta cu lecturi, povești live și mesaje de încurajare a lecturii. Monica Davidescu, Maia Morgenstern, Daniela Nane, Dorina Chiriac, Marian Râlea, Marius Vizante, Lisa Taddeo, Meik Wiking, Carolina Rabei și Stefan Ahnhem sunt câțiva dintre invitați la Noaptea Cărților Deschise #Acasă.

Evenimentul continuă cu o ecranizare clasică a romanului  “Numele trandafirului” de Umberto Eco, ce va fi difuzată în premieră pe Facebook, în parteneriat cu AMC România.  Cu o distribuție de excepție – Sean Connery, Christian Slater, Michael Lonsdale – filmul “Numele trandafirului” a fost recompensat cu două premii Bafta pentru cel mai bun actor  – Sean Connery – și cel mai bun machiaj, și cu premiul Cesar pentru cel mai bun film străin, iar pe 23 aprilie cititorii vor avea ocazia să îl vadă sau revadă exclusiv online la Noaptea Cărților Deschise #Acasă.

Mai mult, www.litera.ro devine gazda reducerilor și cadourilor.  24 de ore de reduceri între 50% și 65% la întreaga ofertă Litera de cărți și ebook-uri și un kit cadou pentru fiecare cititor: romanul “Acasă” scris de Marilynne Robinson, una dintre cele mai iubite și apreciate autoare ale Americii, împreună cu o colecție de patru semne de carte minunat ilustrate.

Cărțile ne conectează și ne ajută să traversăm o perioadă dificilă pentru toți. De aceea, pentru fiecare comandă plasată în data de 23 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, Editura Litera va dona câte 1 Euro în fondul de donație pentru măști de protecție a asociației  ViitorPlus.

„Doar împreună vom depăși această perioadă, fiind în permanență conectați și adaptându-ne rapid, aducând în online toate cărțile, evenimentele și cele mai bune oferte pentru cititori”, spune Dan Vidrașcu, director general al Editurii Litera.

Pasionații din întreaga lume sărbătoresc în fiecare an, pe 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, eveniment organizat de UNESCO cu scopul promovării lecturii, publicării cărților și a drepturilor de autor. În România, marcăm împreună această zi, pentru al 8-lea an consecutiv, prin evenimentul Noaptea Cărților Deschise.

Cărțile ne apropie și mai mult acum când este atât de necesar să ne distanțăm social ca să fim în siguranță pentru noi și pentru cei dragi nouă. Vă așteptăm mereu online pe www.litera.ro, pe Facebook și pe Instagram.

Eveniment organizat de Editura Litera. Proiect susținut de FAN Courier și Idea::Bank. Ilustrație realizată de Mura.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.