Candid – câştigătorul trofeului Fest(in) pe Bulevard
https://www.ziarulmetropolis.ro/candid-castigatorul-trofeului-festin-pe-bulevard/

Spectacolul Candid a câştigat prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard care a avut loc în perioada 12 – 19 octombrie 2013.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Spectacolul Candid a câştigat prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard care a avut loc în perioada 12 – 19 octombrie 2013.

Sâmbătă seara, pe 19 octombrie, în cadrul festivităţii de premiere, spectacolul Teatrului Ţăndărică, Candid, în regia lui Cristian Pepino, a fost desemnat câştigător la secţiunea competitivă „Criză teribilă, monşer!”.

Preşedintele juriului secţiunii competitive a fost Emil Boroghină, directorul Festivalului „Shakespeare” din Craiova. Ceilalţi membrii ai juriului au fost dr. Roxana Croitoru – critic de teatru, consultant artistic la Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Constantin Paiu – critic de teatru, profesor universitar la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, prof. univ. dr. Adrian Titieni – actor, rectorul UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Radu Alexandru Nica – regizor, lector universitar la Facultatea de Teatru a Universităţii „Babeş Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Un câştigător Candid pentru prima ediţie

Câştigătorul primei ediţii a festivalului a fost spectacolul Teatrului Ţădărică, Candid, în regia lui Cristian Pepino, o adaptare liberă după Voltaire. Candid, producţie a Teatrului Ţăndărică, se joacă de mulţi ani, dar nu şi-a pierdut prospeţimea.

Cristian Pepino face o incursiune în viaţa lui Candid şi, totodată, parodiază armate, religii, guverne. Este un spectacol modern, alert, plin de culoare şi ritm, jucat într-un amalgam de limbi.

Citiţi şi: Marinela Ţepuş, manager al Teatrului Nottara: „69% din publicul bucureştean de teatru vrea comedie“ 

Distribuţia este formată din actorii păpuşari: Mihai Dumitrescu, Georgiana Dinescu, Marin Fagu, Liliana Gavrilescu şi Petronela Purima. Dinu Carcaleţeanu este cel ce a sculptat păpuşile, Cristina Pepino este cea care semnează scenografia, iar Dan Bălan este cel care a compus muzica.

Candid la Festin

Imagine din spectacolul „Candid“- câştigător al festivalului

Festivalul Festin pe Bulevard a propus două secţiuni. Prima secţiune, cea competitivă, a fost denumită emblematic „Criză teribilă, monşer!”, pentru că, în cadrul acesteia, au intrat  în competiţie spectacolele, din mai multe ţări, concepute pe tematica (prea prezentă, prea cunoscută) a crizei.

S-a încearcat ilustrarea prin teatru a unui subiect de actualitate: criza de orice tip (economică, socială, politică, sexuală sau identitară). A doua secţiune, „Bulevardul Comediei”, a prezentat, pe lângă spectacole de succes şi premiere ale teatrului gazdă, şi comedii bulevardiere ale unor teatre invitate.

În cadrul secţiunii „Criză teribilă, monşer!” au intrat în competiţie spectacole din Franţa, Serbia, Bulgaria, Austria şi România.

Foto credit: Festin pe Bulevard, spectacolul Candid

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.