Cannes 2014: Filme de Dardenne, Godard şi Cronenberg, în selecţia oficială a Festivalului
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2014-filme-de-dardenne-godard-si-cronenberg-in-selectia-oficiala-a-festivalului/

Lungmetraje regizate de cineaşti celebri, precum Bertrand Bonello, Nuri Bilge Ceylan, David Cronenberg, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Jean-Luc Godard, Mike Lee şi Ken Loach se regăsesc în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2014

Selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2014 a fost dezvăluită într-o conferinţă de presă care a avut loc joi, la cinematograful UGC Normandie de pe Bulevardul Champs-Elysées din Paris.

Conferinţa de presă a fost organizată de delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux, şi de preşedintele evenimentului, Gilles Jacob.

Selecţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes include 49 de lungmetraje din 28 de ţări, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Aşa cum a fost anunţat anterior, lungmetrajul „Grace of Monaco”, regizat de Olivier Dahan, cu actriţa Nicole Kidman în rolul principal, va deschide festivalul de pe Croazetă, pe 14 mai, şi va fi proiectat în afara competiţiei.

Lungmetrajul „Party Girl”, filmul de debut al regizorilor Marie Amachoukeli, Claire Burger şi Samuel Theis, va deschide secţiunea Un Certain Regard de la Cannes 2014.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 – 25 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d’Or pentru lungmetraj („Pianul”).

Prezentăm mai jos selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2014:

Cannes 2014 – Competiţia oficială

„Sils maria”, de Olivier Assayas; „Saint Laurent”, de Bertrand Bonello; „Kis uykusu (sommeil d’hiver)”, de Nuri Bilge Ceylan; „Maps to the stars”, de David Cronenberg; „Deux jours, une nuit”, de Jean-Pierre şi Luc Dardenne; „Mommy”, de Xavier Dolan; „Captives”, de Atom Egoyan; „Adieu au langage”, de Jean-Luc Godard; „The search”, de Michel Hazanavicius; „The homesman”, de Tommy Lee Jones; „Futatsume no mado (deux fenêtres)”, de Naomi Awase; „Mr Turner” de Mike Leigh; „Jimmy’s hall”, de Ken Loach; „Foxcatcher”, de Bennett Miller; „Le meraviglie”, de Alice Rohrwacher; „Relatos salvajes/ wild tales”, de Damian Szifron; „Leviathan”, de Andrey Zvyagintsev; „Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako

Cannes 2014

Jean-Luc Godard revine la Cannes cu „Adieu au langage”

În afara competiţiei: „Gui lai”, de Zhang Yimou; „How to train your dragon 2”, de Dean Deblois

Un Certain Regard:

„Party girl”, de Marie Amachoukeli, Claire Burger şi Samuel Theis (filmul de deschidere); „Jauja”, de Lisandro Alonso; „La chambre bleue”, de Matthieu Amalric; „Incompresa”, de Asia Argento; „Titli”, de Kanu Behl; „Eleanor Rigde”, de Ned Benson; „Bird People”, de Pascale Ferran; „Lost River”, de Ryan Gosling; „Amour fou”, de Jessica Hausner; „Charlie’s country”, de Rolf de Heer; „Snow in paradise”, de Andrew Hulme; „Dohee-ya”, de July Jung; „Xenia”, de Panos Koutras; „Run”, de Philippe Lacôte; „Turist”, de Ruben Ostlund; „Hermosa juventud”, de Jaime Rosales; „The salt of the earth”, de Wim Wenders şi Juliano Ribeiro Salgado; „Fantasia”, de Wang Chao; „Harcheck mi headro”, de Keren Yedaya

Les Séance de Minuit:

„The rover”, de David Michod; „The salvation”, de Kristian Levring; „Pyo jeok”, de Chang

Les Séances spéciales:

„Eau argentée”, de Mohammed Ossama; „Maidan”, de Sergei Loznitsa; „Red army”, de Polsky Gabe; „Caricaturistes – fantassins de la démocratie”, de Stephanie Valloatto; „Les ponts de sarajevo”, film chorale

Foto cu Cannes 2014 – Cinemagia

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.