„Captain America: Război Civil”, filmul care divizează super eroii
https://www.ziarulmetropolis.ro/captain-america-razboi-civil-filmul-care-divizeaza-super-eroii/

În cel de-al treilea film al francizei Marvel „Captain America” super eroii se văd nevoiţi să aleagă o tabără şi să lupte unii împotriva altora, încercând să înţeleagă de ce parte stă binele şi care e, de fapt, miza conflictului. 

Un articol de Liliana Matei|13 mai 2016

Filmul „Captain America: Civil War / Căpitanul America: Război Civil” este distribuit de Forum Film România şi rulează în cinematografe din 6 mai 2016, în format 3D, IMAX 3D, 4DX 3D şi Dolby Atmos.
Potrivit regizorilor Anthony & Joe Russo, noua peliculă Marvel îşi propune să spună povestea Răzbunătorilor în aşa fel încât cauza ambelor părţi să se susţină. „Şi Tony Stark şi Steve Rogers sunt personaje cu crezuri foarte solide. Ne-am dorit ca oamenii să fie încurcaţi, să le fie greu să aleagă o parte”, spun regizorii.
Războiul Civil din noul film produce o fractură între Răzbunători, care are drept rezultat împărţirea în două tabere – una condusă de Steve Rogers şi de dorinţa sa ca Răzbunătorii să rămână liberi pentru a apăra umanitatea fără amestecul guvernului, iar cealaltă condusă de Tony Stark şi decizia sa surprinzătoare de a sprijini coordonarea echipei de către guvern. Cele două tabere de Răzbunători arată astfel: Sam Wilson, Bucky Barnes, Hawkeye, Ant-Man şi Scarlet Witch alături de Captain America şi Black Widow, War Machine, Vision şi Black Panther la trena lui Tony Stark. Deşi are o distribuţie impresionantă, „Captain America: Război Civil” începe şi se încheie alegoric cu acelaşi personaj cheie: Steve Rogers, adică Captain America.

Captain American vs Iron Man

Pentru a cincea oară în rolul iconic care l-a consacrat, Chris Evans îl întruchipează din nou pe Captain America. „Ce mi se pare interesant la direcţia în care merge personajul e că, pentru prima dată, nici el nu ştie care e răspunsul corect”, spune Chris Evans. „În mod normal, Captain America ştie mereu ce să aleagă, dar acest conflict e mult mai greu de gestionat pentru că este genul de luptă în care nu există o graniţă clară între bine şi rău”, mai spune actorul, explicând că, de data aceasta, super eroului îi este extrem de greu să îşi dea seama care e poziţia corectă în conflictul care îi rupe pe Răzbunători în două.
La polul opus, conducând cealaltă tabără, se află Tony Stark, adică Iron Man, interpretat de Robert Downey Jr. „Nu vrei să vezi o fisură în relaţia acestor doi giganţi (Captain America şi Iron Man) pentru că ştii ce efecte ar putea avea”, spune actorul. „Mi-a plăcut mereu ideea asta: cum îţi revii dintr-o astfel de ruptură?”, completează el.
Fiecare tabără cu apărarea sa

Însă, în timp ce Răzbunătorii sunt prinşi între cele două facţiuni, misteriorul Zemo interpretat de Daniel Bruhl are propria agendă de lucru. Zemo nu numai că are propriile interese care îl motivează să se implice în conflictul dintre Captain America şi Iron Man, dar e şi un personaj dubios, ale cărui acţiuni te pun pe gânduri.


Chris Evans crede că fix asta e contrapunctul de care filmul avea nevoie şi afirmă că marele merit al celor doi regizori este că au reuşit să umanizeze povestea super eroilor. „La urma urmei, asta e o poveste despre un conflict familial, ceea ce o face minunată. Nu există bine clar conturat, la fel cum nu există nici rău clar conturat, nu poţi spune de care parte e binele şi de care e răul. E pur şi simplu o chestiune de a empatiza cu o tabără sau alta”, mai spune actorul.
„Conflictul dintre cele două părţi e exact scânteia care va aprinde conversaţiile din rândul fanilor şi spectatorilor”, afirmă actriţa Scarlett Johansson. „Când ies de la film, cu siguranţă vor continua să apere tabăra cu care ţin. Fiecare va construi o apărare pentru facţiunea cu care empatizează, iar miza va fi din în ce mai mare în discuţiile despre film”.
Iar Anthony Russo concluzionează: „Filmul e şi surprinzător şi înfricoşător în acelaşi timp. Cred că oamenii vor aprecia că nu pot prezice desfăşurarea acţiunii. Iar la un nivel mai simplu rămâne plăcerea de a urmări filmul preferat cu super eroi care se bat între ei, ceea ce e foarte distractiv”.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.