Caravana Docuart, pe 6 aprilie, la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-pe-6-aprilie-la-timisoara/

Împătimiţii documentarelor din Timişoara sunteţi aşteptaţi duminică, 6 aprilie, la Filarmonica Banatul, pentru o zi plină de proiecţii pe gustul gustul lor, la Caravana Docuart.

Un articol de Ziarul Metropolis|3 aprilie 2014

Începând cu ora 14:00, la Filarmonica Banatul, sala Capitol vor rula documentare românești premiate în 2013 la București Docuart Fest și nu numai. De asemenea, criticul de film, Florin Barbu, și regizoarea documentarului „aici… adică acolo”, Laura Căpățână Juller, vor purta discuții cu publicul și vă vor împărtăși din experiența lor cinematografică într-o sesiune inedită de Q&A.

Tinerii studenți sau iubitori ai lumii cinematografice sunt încurajați să participe și să descopere o realitate surprinsă altfel prin ochiul camerelor de filmat. Documentarele aduc la suprafață probleme sociale ale zilelor noastre, dar și povești nespuse.

“Sunt bucuroasa că <<aici… adică acolo>> va fi proiectat la Timișoara, un oraș splendid, cu o viață culturală bogată în care ma întorc mereu cu mare drag. Abia aștept să cunosc publicul de film timișorean, despre care am tot auzit că este foarte fain. Sper să vină mulți cinefili, dar și oameni direct atinși de migrație, care au contact cu copii ai căror parinți sunt plecați la munca în străinătate”, spune Laura Căpățână Juller.

Intrarea este liberă.

Program Caravana Docuart

14:15 „În umbra castelului”, regia lui Csibi Laszlo, câștigător al premiului pentru cel mai bun film documentar studenţesc la București Docuart Fest. / 23 min.

„Carpe Noctem”, regia Constantin Radu Vasile, câștigator al premiului pentru cea mai bună regie, secţiunea documentar studenţesc la București Docuart Fest. Filmul vorbește despre relația a două persoane cu dizabilități de vedere. / 14 min.

„După FEL și CHIP” regia Paula Oneţ, câștigătoare a premiului pentru cea mai bună imagine, secţiunea documentar studenţesc. / 22 min.

„Stremţ 89”, regia Anda Puşcaş și Dragoş Dulea, / 13 min., câștigător al trofeului Docuart Fest 2013. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări la care vor răspunde realizatorii documentarului.

Pauza

16:30 „Viața după gratii”, documentar experiment realizat de 12 deținuți din Penitenciarul Rahova din București. Filmul are la bază 12 mini-documentare realizate după scenariu și regie proprie, coordinator Daniela Apostol.

17:30 „Exploratorul”, regia Titus Muntean și Xantus Gabor. Filmul urmărește firul vieţii lui Emil Racoviţă, fondator al unei noi știinţe, biospeologia și al primului Institut de speologie din lume de la Cluj. Producţie cu rol de document. / 70 min.

Pauza

19:00 „aici adică… acolo”, / 75 min, prezentat în cadrul București Docuart Fest în afara programului compe-tiţional, în regia Laurei Căpăţână Juller.

Un film despre o problemă globală vazută la microscop. Proiecţia documentarului va fi urmată de o sesiune interactivă de întrebări cu publicul, la care va participa regizorul documentarului, Laura Căpăţână Juller.

Foto: afiș Caravana Docuart

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.