Care sunt cele mai mari spargeri din istoria artei
https://www.ziarulmetropolis.ro/care-sunt-cele-mai-mari-spargeri-din-istoria-artei/

Anual, dispar obiecte de artă în valoare de 6 milioane de dolari. Ce se întâmplă cu ele?   Furtul obiectelor de artă nu s-a născut nici în România şi nici nu i-a avut ca inspiraţie pe Gogu Steriade şi gaşca lui cu care au furat icoanele făcătoare de minuni. El e parte bine integrată în […]

Un articol de Andrada Văsii|5 februarie 2013

Anual, dispar obiecte de artă în valoare de 6 milioane de dolari. Ce se întâmplă cu ele?

 

Furtul obiectelor de artă nu s-a născut nici în România şi nici nu i-a avut ca inspiraţie pe Gogu Steriade şi gaşca lui cu care au furat icoanele făcătoare de minuni. El e parte bine integrată în istoria artei şi o mare ameninţare anuală pentru muzee şi colecţionari. Jocul a devenit atât de periculos, încât FBI a format o echipă specială de 14 agenţi care să recupereze obiectele pentru că, după cum spun statisticile, în fiecare an se pierd 6 milioane de dolari odată cu tablourile.

Unul dintre furturile recente de pe lista FBI-ului este cel al tabloului de Renoir, Madeleine Leaning on Her Elbow with Flowers in Her Hair, o pictură impresionistă furată dintr-o locuinţă din Houston. În 2011, un hoţ cu mască de ski a intrat peste femeia care locuia în acea casă, a ameninţat-o cu pistolul şi de atunci nimeni nu a mai văzut tabloul. FBI spune că oferă o recompensă de 50 000 de dolari pentru cel care îl va găsi. Dar probabil că asta nu înseamnă nimic în comparaţie cu valoarea de un milion de dolari a picturii.

În 1990, doi hoţi îmbrăcaţi în poliţişti au intrat în Isabelle Stewart Gardener Museum din Boston şi au furat 13 obiecte de artă. Printre ele, Concertul de Johannes Vermeer şi The Storm on the Sea of Galilee de Rembrandt. Prima este considerată cel mai scump tablou furat vreodată, valorând 200 de milioane de dolari, iar cea de-a doua 50 de milioane. În total, pagubele de la acest muzeu au ajuns la 500 de milioane de dolari şi niciuna dintre operele de artă nu a mai fost găsită.

 

Sursa: Mediafax

02
/10
/23

Artă, experiențe multisenzoriale marca Madrigal, povești de noapte ale Bucureștiului și primul design show în colaborare cu V&A din Londra, în perioada 29 septembrie - 14 ianuarie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani, în cadrul Art Safari Stars Edition.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.