Cărtărescu, Adameșteanu și Florian promovează literatura română la Leipzig
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartarescu-adamesteanu-si-florian-promoveaza-literatura-romana-tanara-la-leipzig/

Săptămâna aceasta, între 23 şi 26 martie, România participă la cel mai important târg de carte dedicat promovării lecturii şi literaturii contemporane, Leipziger Buchmesse. Programul ediţiei din acest an este unul special, gândit ca o avanpremieră la ediţia din 2018, când România va fi ţară invitată de onoare.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2017

„Ne bucurăm foarte mult că în 2018, după 20 de ani de la prima apariţie cu acest statut a României la Leipzig, vom putea să aducem autorii şi cărţile din literatura română, o literatură atât de interesantă, aproape de publicul german”, a mărturisit Oliver Zille, directorul Târgului de Carte de la Leipzig.

Peste 20 de invitați iau parte la evenimentele plănuite pentru ediția din acest an a Leipziger Buchmesse: scriitori, traducători, editori și manageri Leipzigculturali. În centrul atenției vor fi două teme: promovarea autorilor tineri și celebrarea apropierii centenarului Unirii.

Pentru a aduce cât mai bine în atenția cititorilor germani literatura română tânără, organizatorii au conceput un format special de eveniment: „Disco Titanic: Literatura Română Tânără”, un proiect prin care trei scriitori români contemporani consacrați – Mircea Cărtărescu, Gabriela Adamesteanu și Filip Florian – recomandă, fiecare, câte doi autori români necunoscuți în spațiul literar german. Pe lista acestora din urmă aflându-se nume precum: T.O. Bobe, Simona Sora, M. Duțescu, Radu Pavel Gheo, Adina Rosetti și Dan Coman.

Programul evenimentelor este completat de două mese rotunde pe teme de istorie și cultură, precum și de evenimente dedicate unor autori români traduși deja în limba germană (Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu, Filip Florina, Daniel Bănulescu sau Alexandru Ecovoiu).

Un eveniment aparte îl constituie masa rotundă dedicată literaturii pentru copii și tineret, la care iau parte scriitorii Ioana Nicolaie, Adina Rosetti și T.O.Bobe.

Foto: Târgul de Carte de la Leipzig – cultura.ro

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.