Cartea Anului 2013 – „Amazoanele. O poveste”, de Adriana Babeţi
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-anului-2013-amazoanele-o-poveste-de-adriana-babeti/

Volumul „Amazoanele. O poveste”, de Adriana Babeţi, apărut la editura Polirom, a fost desemnat Cartea anului 2013. Premiul a fost înmânat de scriitorul Varujan Vosganian, laureatul premiului „Cartea Anului 2009”.

Un articol de Petre Ivan|23 februarie 2014

Volumul „Amazoanele. O poveste”, de Adriana Babeţi, apărut la editura Polirom, a fost desemnat Cartea anului 2013. Premiul a fost înmânat de scriitorul Varujan Vosganian, laureatul premiului „Cartea Anului 2009”.

Juriul care a desemnat volumul câştigător a fost format din Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, şi redactori ai revistei România literară, iar volumele nominalizate la premiul pentru „Cartea anului 2013” au fost

„Amazoanele. O poveste”, de Adriana Babeţi (editura Polirom),

„Fals tratat de manipulare”, de Ana Blandiana (editura Humanitas),

„Exerciţii de imaturitate”, de Livius Ciocârlie (Cartea Românească),

„Ce a fost. Cum a fost, Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache” (Polirom, în coeditare cu Cartea Românească),

„Negru şi Roşu”, de Ioan T. Morar (Polirom),

„Costumul negru”, de Adrian Popescu (Cartea Românească)

şi traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari – „Eroul discret”, de Mario Vargas Llosa (Humanitas)

Cartea Anului 2013

„Amazoanele. O poveste”, Cartea Anului 2013

Adriana Babeţi este profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, unde predă literatură comparată, şi redactor la revista Orizont

Cartea Anului 2013

Împreună cu Delia Şepeţean-Vasiliu, Adriana Babeţi a îngrijit (selecţie de texte, traducere, aparat critic, prefaţă) volumele „Pentru o teorie a textului. Antologie «Tel Quel»” (1980) şi „Roland Barthes – Romanul scriiturii” (1987).

A coordonat, împreună cu Cornel Ungureanu, antologiile „Europa Centrală. Nevroze, dileme, utopii” (Polirom, 1997) şi „Europa Centrală. Memorie, paradis, apocalipsă” (Polirom, 1998).

S-a ocupat, de asemenea, de traducerea şi selecţia antologiei „Barbey d’Aurevilly, Dandysmul” (Polirom, ed. I, 1995, ed. a II-a revăzută şi adăugită, 2013).

A publicat volumele: „Bătăliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectură” (1997), „Dilemele Europei Centrale” (1998), „Arahne şi pânza” (2002), „Dandysmul. O istorie” (Polirom, 2004), „Ultimul sufleu la Paris. 69 de reţete culinare” (Polirom, 2006), „Le Banat: Un Eldorado aux confins” (coord., Cultures d’Europe Centrale, CIRCE, Université de Paris IV – Sorbonne, 2007), „Prozac. 101 pastile pentru bucurie” (Polirom, 2009) şi „Femeia în roşu” (împreună cu Mircea Mihăieş şi Mircea Nedelciu).

Foto Cartea Anului 2013, „Amazoanele. O poveste” şi Adriana Babeţi – wikipedia şi Polirom

22
/06
/13

Marţi, 25 iunie, la ora 19.00, sunteţi așteptaţi pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu să petreceţi o seară indiană în care puteţi discuta despre romanul „Valurile pământului“ de Anuradha Roy.

20
/06
/13

Scriitorul Elie Wiesel, în vârstă de 84 de ani, supravieţuitor al Holocaustului, a confirmat pentru cotidianul francez La Croix că lucrează la un proiect de carte pe care o va scrie în colaborare cu preşedintele american Barack Obama, la începutul anului 2015.

10
/06
/13

„Kamceatka” este cel mai cunoscut roman al argentinianului Marcelo Figueras - o poveste despre o realitate apăsătoare („Războiul murdar“), privită prin ochii unui copil. Cartea a apărut anul acesta la Editura All, în colecția „Strada Ficțiunii“. Iar filmul care are la bază romanul a fost ales să prezinte Argentina la Premiile Oscar, secțiunea „Cel mai bun film străin“.

05
/06
/13

Astăzi, la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti, Adina Dabija, cunoscută mai ales pentru volumele sale de poezie („poezia-păpuşă“, „Stare nediferenţiată“), va citi fragmente din „Şaman“, primul său roman, apărut de curând în colecţia „Ego. Proză“ a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.