CARTEA LUI RUTH de Mario Diament / PREMIERĂ
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-lui-ruth-de-mario-diament-premiera/

Teatrul Evreiesc de Stat vă invită vineri, 11 martie şi sâmbătă, 12 martie, de la ora 18.00, la premiera spectacolului CARTEA LUI RUTH de Mario Diament. Regia artistică, costumele şi ilustraţia muzicală sunt semnate de Eugen Gyemant, decorul şi video designul de Dan Ionescu.

Un articol de Petre Ivan|8 martie 2022

Dramaturgul și jurnalistul evreu argentinian Mario Diament s-a născut în 1942 la Buenos Aires, Argentina. A scris scenarii pentru film și televiziune, cărți de ficțiune și eseuri și a fost, de asemenea, ziarist, reporter, editor, corespondent străin, redactor, director al publicațiilor din Miami, Madrid, New York, Geneva, Tel Aviv și Cairo. În prezent, predă jurnalism la Florida International University și scrie o rubrică săptămânală pentru cotidianul La Nación din Buenos Aires.

Mario Diament este autorul mai multor piese de teatru premiate și prezentate cu succes atât în Argentina, cât și în țări din America Latină, SUA și Europa. „Tango Perdido” [Tangou final] a fost nominalizată pentru cea mai bună piesă argentiniană, distinsă cu premiul municipal „Gregorio de la Ferrere” și regizată de Joseph Adler la Hollywood Boulevard Theatre (1994). „El Libro de Ruth” [Cartea lui Ruth] a fost scrisă și montată în premieră la Teatrul Regina din Buenos Aires (2000). În SUA a obținut Premiul Streisand la Jewish Plays Festival, San Diego, California.

„Piesa a fost scrisă inițial în spaniolă, dar vocile care mi-au venit în minte vorbeau idiș. Acesta este motivul pentru care sunt atât de recunoscător Maiei Morgenstern și Teatrului Evreiesc de Stat pentru că au readus pe scenă Cartea lui Ruth această stranie și minunată limbă a mamei – mameloschen.” (Mario Diament)

Piesa se concentrează pe povestea emigrantei evreice Ruth, suferindă de Alzheimer – personaj inspirat de mama autorului -, care a emigrat în Argentina cu doar câțiva ani înainte ca întreaga sa familie să piară din cauza Holocaustului. Ruth se simte vinovată că nu a împărtășit soarta celor dragi. Sfâșiată între amintirea țării sale natale (Polonia) și noua țară în care vine în căutarea unui viitor mai bun, Ruth se află între două lumi, prinse într-un conflict veșnic între trecut și prezent, amintire și uitare.

Distribuție:

Ruth: Katia Pascariu
Femeia: Natalie Ester
Tânăra: Viorica Predica
Fetița: Cabiria Morgenstern
Mama: Mirela Nicolau
Golde: Arabela Neazi
Rozalia: Cristina Cîrcei
Bărbatul: Mircea Dragoman
Polițistul, Vânzătorul de înghețată, Motke Pipkin: Nicolae Botezatu
Tânărul (Boris): Marius Călugărița
Boris: Mihai Ciucă
Max: Darius Daradici
Marek: Andrei Miercure
Ringmaster: George Remeș
Medicul: Nicolae Călugărița

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.