Cărți de neocolit: Upanișade
https://www.ziarulmetropolis.ro/carti-de-neocolit-upanisade/

Prima religie indiană – hinduismul – îşi găseşte expresia în upanişade.

Un articol de Georgeta Filitti|27 martie 2018

Termen prea puțin cunoscut europenilor obișnuiți, acesta cuprinde cele 108 imnuri, în versuri sau proză, compuse cu 500 de ani înainte de Christos, dar care circulau deja în formă orală de alți 500 de ani. Etimologia cuvântului: upa, apropiat de învățător; ni, jos; șade, a ședea. Este o exprimare a tradiției Vedelor și învățătura generată de însușirea lor se numește vedanta. Este un sistem filosofic compus, afară de Upanișade, din Bhagavad-gita și Brahma-sutra. Doctrina astfel constituită a dus la formarea mai multor școli, toate având credință în samsara. Accentul se pune pe natura realității, a sufletului individual (atman) și a celui universal (brahman), ca și pe transmigrația sufletelor. Au fost scrise în limba sanscrită și sunt socotite produs al revelației divine.

Faptele din trecut ale individului îi influențează viitorul, fiind vorba de o reincarnare într-un lanț neîntrerupt de vieți (samsara). Această peregrinare e determinată de karma fiecăruia și samsara e proprie tuturor viețuitoarelor (uneori și formelor vegetale sau minerale din natură). Ceea ce se acumulează într-o viață, creează matca celei următoare. Deși învățăturile vedantei sunt de inspirație divină, aceasta nu poate interveni în transmiterea faptelor unui individ dintr-o viață într-alta. Procesul e dinamic dar nu evolutiv, în sensul că prin autoperfecționare se poate atinge nivelul brahma, dar se poate și regresa până la faza animalică.

Upanișadele se rostesc și în zilele noastre de milioane de indieni sub forma rugăciunii: „Îndreaptă meditația noastră către lumina strălucitoare a Dătătorului de viață (Sanitri) și fie ca lumina lui să ne destupe mințile”. Iată alt exemplu din ciclul Brihadaranyaka: „Cel care știe că e spirit, devine spirit, devine orice”. Și dezvoltarea: „Atâta vreme cât există dualitate, unul îl vede pe celălalt, îl amușină, îl aude, îi vorbește, știe de el; dar când totul e al lui, cine îl vede pe celălalt, cum îl poate vedea pe celălalt, cine îl poate amușina pe celălalt, cum îl poate amușina pe celălalt, cine îl aude pe celălalt, cum îl poate auzi pe celălalt, cine vorbește cu celălalt, cum poate vorbi cu celălalt, cine se gândește la celălalt, cum se poate gândi la celălalt, cine îl poate ști pe celălalt, cum îl poate ști pe celălalt? Cum poate fi cunoscut (știut) cunoscătorul (știutorul)?

Matricea spirituală a europenilor este în așa fel structurată încât doar prin exerciții îndelungate și repetate poate ajunge să înțeleagă asemenea gimnastică mentală. Dar ea trebuie inclusă, fie și numai la nivelul informației, în bagajul nostru de cunoștințe.

Upanișadele se rostesc și în zilele noastre de milioane de indieni sub forma rugăciunii: „Îndreaptă meditația noastră către lumina strălucitoare a Dătătorului de viață (Sanitri) și fie ca lumina lui să ne destupe mințile”.

 



10
/06
/16

„Evul Mediu a rămas, dacă nu meseria mea, hobby-ul meu – şi tentaţia constantă –, şi îl văd în toate, transpărând în lucrurile de care mă ocup, care nu par medievale şi totuşi sunt.” (Umberto Eco)

06
/06
/16

Cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurată în perioada 1 - 5 iunie la Romexpo, și-a închis porțile, organizatorii și reprezentanții editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediția din 2015 a târgului.

03
/06
/16

Cartea „Naufragii”,  de Akira Yoshimura (Humanitas Fiction, 2016) este dintre acele întâmplări rare cu forţa de a deveni o bornă. Viaţa cititorului se împarte firesc: înainte şi după „Naufragii”.

03
/06
/16

Unul dintre cele mai așteptate momente ale ediţiei din acest an a Bookfest îl constituie masa rotundă dedicată lui Amos Oz, cel mai important prozator și eseist contemporan israelian, ale cărui cărți au fost traduse cu succes în seria de autor de la Editura Humanitas Fiction. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.00, la Scena AGORA.

01
/06
/16

La cele peste 30 de evenimente Humanitas din cadrul Bookfest (1-5 iunie), desfăşurate la standul editurii, la standul Israelului - ţara invitată de onoare, şi la Scena Agora, vor vorbi Ana Blandiana, Fania Oz- Salzberger, Lucian Boia, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Radu Paraschivescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Tatiana Niculescu Bran, Radu Vancu, Ciprian Măceşaru, Cosmin Ciotloş, Dan-Liviu Boeriu, Ioan Stanomir.

01
/06
/16

Astăzi, în ziua în care se deschide târgul de carte Bookfest, unde îşi va relansa ultimul roman, Solenoid, scriitorul Mircea Cărtărescu împlineşte 60 de ani. Tot astăzi îşi serbează ziua de naştere şi soţia sa, poeta Ioana Nicolaie.

31
/05
/16

Fotografii, scrisori de la prieteni și iubiți, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor și ale activității scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitație de casa Sotheby's la Paris.

30
/05
/16

Israel, țara invitată de onoare la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest (1-5 iunie), le propune iubitorilor de carte să își inventarieze, iar apoi să își lanseze visele. Pornind de la motto-ul ales pentru a promova prezența Israelului la Bookfest – „Never Stop Dreaming” –, organizatorii au ales să construiască standul sub forma unei fabrici de vise: vizitatorii sunt invitați să își aștearnă gândurile pe hârtie, pentru ca apoi, printr-un mecanism secret, acestea să fie lansate în aer.

29
/05
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale, Iulian Tănase povestește despre textele revelatorii, despre poeziile (proaste) din tinerețe  și despre o buclă a sincronicității cu un anume domn Gwyn. 

28
/05
/16

„Ea şi El. Biografia unei relaţii”, cea mai noua apariție din Seria de autor Aurora Liiceanu de la Edituira Polirom, va fi lansată la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2016, sîmbătă, 4 iunie, ora 16.00, la standul Editurii Polirom, pavilionul C2, Romexpo.