Casa copilăriei lui Johnny Cash a devenit muzeu
https://www.ziarulmetropolis.ro/casa-copilariei-lui-johnny-cash-a-devenit-muzeu/

Casa în care a copilărit legenda muzicii country Johnny Cash, situată în oraşul american Dyess, a fost transformată în muzeu, autorităţile luând această decizie pentru a revitaliza respectiva regiune din punct de vedere economic.

Un articol de Petre Ivan|19 august 2014

Familia cântăreţului Johnny Cash s-a mutat în casa din orăşelul Dyess, Arkansas, Stalele Unite ale Americii, în 1935, când acesta avea doar trei ani. Clădirea, construită din lemn, are cinci camere şi a fost renovată pentru a fi cât mai aproape de original.

Printre obiectele de epocă expuse se numără şi pianul familiei Cash, informează bbc.co.uk, citat de Mediafax.

Fratele şi sora artistului au fost implicaţi în procesul de transformare a casei în muzeu. „Totul arată ca atunci când eram copii. A fost mult de muncă şi a fost un proces foarte încărcat din punct de vedere emoţional pentru mine”, a spus Joanne Cash, în vârstă de 76 de ani.

Cel mai important obiect expus este pianul familiei, a precizat sora artistului. „Obişnuiam să ne adunăm în jurul pianului în fiecare seară şi să cântăm gospel câte o oră. Aşa ne distram noi”, a mai spus aceasta.

Familia Cash a fost una dintre cele cinci sute care s-au mutat în noua localitate în 1935, ca urmare a unui plan guvernamental de ajutorare a familiilor afectate de „Marea criză economică”. Au primit o bucată de teren, o casă, un hambar şi un catâr. Johnny Cash

La vârsta de zece ani, Johnny Cash lucra deja pe plantaţia de bumbac a familiei sale. „De la zece ani, când am început să tai bumbac pe câmp, am ştiu că o să fiu cântăreţ la radio”, declara artistul care a locuit în Dyess, la 75 de kilometri nord de Memphis, până când s-a înrolat în Aviaţia Militară în 1950.

Cinci ani mai târziu, Cash şi-a început cariera înregistrând mai multe albume, devenind, apoi, unul dintre cei mai mari artişti ai muzicii country. A murit în 2003.

Renovarea casei lui Cash este principalul proiect dintr-un program de revigorare economică propus de autorităţile locale din orăşelul Dyess, care s-a confruntat întotdeauna cu o situaţie economică dificilă. Primarul oraşului se aşteaptă ca muzeul să atragă 20.000 de vizitatori pe an.

Johnny Cash, supranumit „omul în negru” şi a cărui popularitate rivaliza cu cea a lui Elvis Presley în anii ’50 – ’60, a murit în septembrie 2003, la vârsta de 71 de ani. Diversitatea stilurilor abordate a făcut ca Johnny Cash să fie inclus în Nashville Songwriters Hall of Fame (1977), Country Music Hall of Fame (1980) şi în Rock and Roll Hall of Fame (1992).

Foto cu Johnny Cash şi casa lui Johnny Cash – facebook

25
/08
/20

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestrație cât și de compoziție, pe lângă artiștii consacrați ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA și Vița de Vie au adus un sound inovator dincolo de granița convențională dintre jazz și rock.

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.