„Casa din mine“, un spectacol de și cu adolescenți, pentru un public de toate vârstele
https://www.ziarulmetropolis.ro/casa-din-mine-un-spectacol-de-si-cu-adolescenti-pentru-un-public-de-toate-varstele/

Spectacolul „Casa din mine“, care marchează finalul seriei de ateliere de autocunoaştere prin scris pentru adolescenţi, organizate de Asociaţia Culturală Control N, va avea două reprezentaţii cu intrare liberă – sâmbătă, 11 noiembrie şi duminică, 12 noiembrie, de la ora 19:00, la unteatru, str. Sfinţii Apostoli 44.

Un articol de Ziarul Metropolis|10 noiembrie 2023

Din distribuție fac parte autorii textelor, membri în trupa de teatru de adolescenți Brainstorming: Mircea Bălăceanu, Paula Benu, Cristina Capăt, Maria Luiza Coman, Eduard Costache, Iosef David, Sara Maria Ghimpu, Alexandru Matac, Mihaela Ursu. Scenografia îi aparține Marei Furtună, iar spectacolul este coordonat de Ana Agopian și Oana Răsuceanu.

Atelierele de scris s-au desfășurat în perioada septembrie – noiembrie 2023, în trei module: scriere creativă cu Oana Răsuceanu, scriere dramatică în coordonarea Mihaelei Michailov și scenaristică cu Ana Agopian și au fost dedicate elevilor bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming. Spectacolul este rezultatul celei de-a doua părți a programului, care a constat într-un atelier de actorie și lucru la scenă prin metode colaborative, pornind de la textele produse în cadrul atelierului de autocunoaștere prin scris.

Tema comună a atelierelor care au generat spectacolul este conceptul de „București, acasă“, așa cum e înțeles el la nivel personal de către locuitorii săi adolescenți. Exercițiile au fost gândite ca o explorare emoțională a orașului și a poziționării sinelui în oraș, abordând subtematici precum: ce înseamnă competiția, sentimentul de siguranță și de nesiguranță, ce este o superputere, ce legături emoționale există față de un loc, ce modele există în școli sau acasă, percepția celor din jur față de mine, ș.a. LiterNet.ro găzduiește o rubrică cu texte selectate din portofoliul fiecăruia dintre participanții la ateliere. Acestea pot fi accesate online, gratuit, aici.

„Ne-a interesat să vedem în timp real, prin exerciții de scris și sesiuni de feedback, ce înseamnă relația participanților cu ei înșiși și cu cei apropiați din viața lor, cei cu care împart același spațiu zi de zi. I-am stimulat și provocat să devină creatori autonomi ai propriilor povești, pornind de la lucruri pe care le cunosc, pe care le-au simțit și cu care s-au confruntat”, spune Oana Răsuceanu, unul din trainerii atelierelor și inițiatoarea programelor de autocunoaștere prin scris derulate de Asociația Culturală „Control N”.

Actorii și participanții la proiectul „Casa din mine“ sunt elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București, pasionați de zona artelor spectacolului și cinematografiei, de literatură și de artele vizuale.

„Casa din mine“ este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București acasă 2023”. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.