Casa Filmelor revine la Festivalul Plai. Sub marca Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/casa-filmelor-revine-la-festivalul-plai-sub-marca-ceau-cinema/

Asociaţiile Marele Ecran şi Pelicula Culturală invită amatorii de cinema la Casa Filmelor din cadrul Festivalului Plai, desfăşurat între 11 şi 13 septembrie la Muzeul Satului Bănăţean.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2015

Cele două asociaţii sunt gazdele proiecțiilor de film de la Plai pentru al patrulea an consecutiv, iar anul acesta Casa Filmelor ia denumirea festivalului Ceau, Cinema!. Publicul de la Plai va fi regalat cu o colecție de filme proaspete sau de cinematecă, scurtmetraje spumoase și întâlniri cu regizori consacrați.

Documentarul “Pearl Button” (r. Patricio Guzman, Chile, 2015), recent premiat la Berlin cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, va fi prezentat în premieră la Timişoara, sâmbătă, 12 septembrie, ora 18. Filmul prezintă o poveste despre relația milenară a omului cu apa și despre căile misterioase prin care apa ne pune în legătură cu universul. Acesta va fi lansat pe marile ecrane din România în 4 septembrie, iar la Timișoara poate fi vizionat în exclusivitate doar în cadrul Festivalului Plai.

Exploratorul” (r. Titus Muntean și Xantus Gabor, 2013), unul din cele mai bune documentare științifice românești din ultimii ani, va fi proiectat tot sâmbătă, de la ora 16:30. Filmul urmăreşte firul vieţii marelui om de știință Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, din adâncurile Mediteranei şi din peşteri, întemeietor al biospeologiei şi al primului Institut de biospeologie din lume, de la Cluj. La finalul proiecției, co-regizorul Titus Muntean va participa la o discuţie cu spectatorii.

Pentru că ne aflăm la Muzeul Satului Bănățean, nu poate lipsi din program aclamatul “Aferim!”, câștigător al Ursului de argint la Festivalul de Film de la Berlin 2015. Proiecţia va fi în ton cu decorul etno-folcloric al Festivalului Plai, desfăşurându-se într-o şură tradiţională, vineri, de la ora 23:30, după încheierea concertelor de la scena mare.

Pentru cei care nu au ajuns la festivalul Ceau, Cinema!, va avea loc o retrospectivă cu scurtmetraje și cu filmele câștigătoare: Marele Premiu – “The Mighty Angel” (Wojciech Smarzovski, Polonia, 2014) și Premiul publicului – “Afterlife” (r. Virag Zomboracz, Ungaria, 2014).

Casa Filmelor Ceau, Cinema! mai propune şi o secțiune dedicată cinematografiei spaniole, prezentată cu sprijinul Ambasadei Spaniei în România. În cadrul Focus eXpana veţi putea revedea două filme celebre: “Lucia și Sexul” şi “Vacas”, ambele în regia lui Julio Medem. În plus, duminică de la ora 12, copiii sunt invitaţi să vizioneze “El Lince Perdido”, o animaţie regizată de Raul Garcia.

Și pentru că, la ediția Plai X, Casa Filmelor va sta sub pecetea misterului, cu „filme X” care explorează teritorii interzise, amatorii de cinema sunt invitați la o primă excursie în necunoscut,  la Hostel Costel (str. Petru Sfetca, nr. 1), marți, 8 septembrie, de la ora 20.30. Proiecția pre-eveniment are în centru o conspirație ale cărei revelații îți pot schimba viața. Un documentar ecologist, însoțit de scurtmetraje prezentate la Ceau, Cinema!.

Programul complet al Casei Filmelor poate fi accesat pe www.plai.ro si www.ceaucinema.ro

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.