Casa Goldart organizează licitația ,,Sub semnul lui Monet”
https://www.ziarulmetropolis.ro/casa-goldart-organizeaza-licitatia-sub-semnul-lui-monet/

Casa de licitaţii Goldart organizează joi, 28 martie 2013, începând cu ora 19, la Hotel Marshal Garden, o licitaţie cu lucrări de pictură modernă şi contemporană ce stau sub semnul impresionismului.

Un articol de Andrada Văsii|26 martie 2013

Casa de licitații Goldart organizează joi, 28 martie 2013, începând cu ora 19, la Hotel Marshal Garden, o licitație cu lucrări de pictură modernă și contemporană ce stau sub semnul impresionismului.

Lucrarea vedetă a acestei licitații este “Căpiță la Giverny”, de Samuel Mützner. Inspirată de Monet, despre care autorul spune că a reprezentat, pentru el, “deschiderea drumului către lumină și culoare”, pictura lui Mützner poartă amprenta maestrului său, fără a-și pierde, însă, din originalitate. Prin “Căpiță la Giverny”, Mützner demonstrează cu prisosință că a reușit ceea ce și-a propus: să devină un pictor al luminii, un virtuoz în ceea ce privește redarea plenitudinii acesteia.

Licitația va include tablouri semnate de către Theodor Pallady, Nuni Dona, Casilda Miracovici, Paul Verona. Priveliștile, înfățișate prin vederi panoramatice, poartă semnături importante precum Samuel Mützner, Grigore Manea, Rudolf Schweitzer Cumpăna, Vasile Grigore, Dimitrie Ghiață, C. Piliuță. Vor putea fi admirate și portrete, în lucrări semnate de Dan Hatmanu, Petre A. Bordenache, Ipolit Strâmbu, Ludovic Bassarab, precum și de sculptorii Iosif Fekete și Nică Petre.

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

01
/03
/17

Povestea mărţişorului a supravieţuit în diferite forme până în prezent, de la firul simplu răsucit în alb şi roşu până la cel virtual. Mărţişor, Mărţişug sau Marţ era consemnat de etnologii începutului de secol XX ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la români, dar şi la bulgarii şi albanezii din Balcani. Ţăranii păstrau obiceiul în fiecare început de primăvară, ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului.

27
/02
/17

O schiţă realizată de Rembrandt, care reprezintă un câine, a fost autentificată după ce timp de 250 de ani a fost atribuită unui pictor german specializat în tablouri cu animale. Descoperirea a fost descrisă drept ”o senzaţie” de reprezentanţii Muzeului Herzog Anton Ulrich, din Braunschweig, unde schiţa a fost expusă timp de mai multe decenii şi era prezentată ca o lucrare a artistului Johann Melchior Roos.

21
/02
/17

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" organizează în perioada 27 februarie - 8 martie Târgul "De Mărțișor", eveniment prin care își propune promovarea "vechiului obicei al dăruirii, la început de primăvară, a micilor obiecte artizanale cu rol protector".

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.

13
/02
/17

Deschiderea ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția (11-28 februarie) a fost marcată de un show acvatic spectaculos, la care au participat, ca în fiecare an, numeroși vizitatori. Show-ul inaugural, pus în scenă pe Canalul Cannaregio, a celebrat sâmbătă seara temele frumuseții, mării și vanității, printr-o paradă a creaturilor marine.

30
/01
/17

Expoziţia itinerantă "Lumea turcică din Munţii Altai până în Balcani", ce aduce in fata publicului 33 de picturi în ulei semnate de tot atâţia artişti din 17 ţări, se va deschide pe 1 februarie, de la ora 18.30, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional.

21
/12
/16

Tabloul "Țărăncuțe" ("De la fântână") de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat, marți seară, la prețul de 320.000 de euro, la licitația de iarnă a Artmark, devenind cea mai bine vândută lucrare din acest an. Printre vedetele serii s-au mai numărat "Intimitate" de Nicolae Tonitza, "Car cu boi la amiază" de Nicolae Grigorescu, "Pod" de Adrian Ghenie sau "Pieta" de Corneliu Baba.

19
/12
/16

Romfilatelia a editat o nouă emisiune de mărci poştale tematice în cadrul proiectului „Stele de aur ale scenei şi ecranului”. Cele şase timbre ale acestui proiect filatelic au aceeaşi valoare nominală, de 4,50 lei, şi prezintă Stele de Aur ale scenei româneşti, în imagini de colecţie: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu, Alexandru Arşinel, Ion Caramitru, Costel Constantin.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.