Casa lui Pablo Picasso, vândută pentru 20 de milioane de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/casa-lui-pablo-picasso-vanduta-pentru-20-de-milioane-de-euro/

Casa lui Pablo Picasso de pe Riviera franceză, în care ultima sa soţie s-a împuşcat, se estimează că va fi vândută pentru 20 de milioane de euro (24 de milioane de dolari), la o licitaţie organizată la Grasse

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2017

Artistul şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în această vilă de la Mougins, în apropiere de Cannes. Pablo Picasso a murit aici în aprilie 1973, după 12 ani de când s-a mutat aici cu Jacqueline Rocque, a doua soţie şi muza sa.

Rocque, pe care Picasso a pictat-o de mai mult de 400 de ori, s-a sinucis în casa de la Mediterana în 1986.

Fiica ei, Catherine Hutin-Blay, moştenitoarea reşedinţei, a vândut proprietatea unui olandez, care a redenumit-o „Cavern of the Minotaur”, după obsesia pictorului pentru bestia mitică.

Înainte de a cumpăra Picasso această casă, ea a aparţinut familiei anglo-irlandeză Guinness. Prim-ministrul britanic Winston Churchill era un vizitator frecvent.

Proprietarul olandez a avut probleme financiare după ce a făcut o serie de îmbunătăţiri vilei, care datează din secolul XVIII şi care are trei hectare de teren.

Din vremea lui Picasso o singură cameră a rămas neschimbată, atelierul său, care încă păstrează urme de vopsea lăsate de artist, potrivit agentului imobiliar Michael Zingraf. „Nicio lucrare de-a sa nu a rămas în casă”, a adăugat el.

Pablo Picasso (1881-1973) a fost una dintre cele mai puternice personalităţi culturale ale lumii, un geniu al secolului al XX-lea, pictor, sculptor, gravor, ceramist. A studiat artele frumoase la Academia din San Fernando, una dintre cele mai cunoscute şcoli de artă spaniole. Tabloul ”Domnişoarele din Avignon” marchează începutul perioadei cubiste.

Foto: Casa lui Pablo Picasso – facebook

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

30
/10
/23

Tech Rider's Dilemma, un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidența9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expoziție new media care ilustrează și aduce în discuție fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie și nevoia unor metodologii de planificare, arhivare și conservare în acest domeniu.