Caspian, TOY și Warhaus, în mai, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/caspian-toy-si-warhaus-in-mai-la-bucuresti/

Primele zile de mai aduc trei concerte pentru amatorii de post-rock, psych-rock, dar şi indie pop, la Control Club! Post-rockerii americani Caspian îşi încep turneul european la Bucureşti, joi 3 mai, urmaţi de britanicii TOY (psych-rock, shoegaze), în 9 mai, şi de proiectul belgian Warhaus – o nouă reîncarnare muzicală a frontman-ului cunoscutei trupe Balthazar – în 11 mai.

Un articol de Petre Ivan|26 aprilie 2018

CASPIAN. Formată în 2003, în Massachusetts, trupa Caspian este un nume important pe scena post-rock americană. Cu un palmares bogat, constând în patru albume de studio, numeroase EP-uri și apariții live în toată lumea, trupa se remarcă prin sound-ul expansiv, fluiditate și o structură narativă complexă.

După ce a cucerit criticii cu albumul Waking Season, numit „Best Post-Rock Album of the Year” de revista SPIN, în 2012, Caspian a revenit în forță cu Dust & Disquiet (Triple Crown Records, 2015), un album care atestă maturitatea muzicală a trupei.

Joi, 3 mai, după ora 20, Caspian va concerta în premieră în România, la Control Club, cu un setlist reprezentativ din cei 13 ani de carieră. În deschidere: Ștefan Panea [Environments].

Biletele, în valoare de 50 de lei, sunt disponibile prin Eventbook.ro.

TOY

Originari din Brighton, membrii TOY au fost colegi de școală și au pus bazele formației în 2010, stabilindu-se ulterior la Londra, unde au semnat cu prestigiosul label Heavenly Records, cel care a lansat trupe ca Manic Street Preachers, Saint Etienne sau Doves. Sound-ul TOY poate fi descris drept o combinație de psychedelic rock, shoegaze, krautrock și post-punk.

Trupa a concertat alături de The Horrors și The Vaccines și are la activ trei albume, dintre care cel mai recent, Clear Shot (2016) a fost caracterizat de The Guardian drept „un produs remarcabil din partea unei formații pe cale să-și construiască o discografie fascinantă”.

TOY vor concerta la Control Club miercuri, 9 mai, după ora 21. Biletele, în valoare de 35 de lei, sunt disponibile prin Eventbook.ro.

WARHAUS

Warhaus este alter ego-ul lui Maarten Devoldere, frontman-ul cunoscutei trupe indie rock belgiene Balthazar. Muzica sa atmosferică, melancolică, punctată de versuri istețe, i-a atras comparații cu Leonard Cohen, Tom Waits sau Serge Gainsbourg.

Proiectul a debutat în 2016, cu albumul We Fucked a Flame Into Being (titlu inspirat din romanul „Amantul doamnei Chatterley” de D. H. Lawrence), înregistrat în colaborare cu iubita sa, cântăreața Sylvie Kreusch.

Carismaticul artist belgian și trupa sa vor cânta în premieră la București, în cadrul turneului de promovare a celui mai recent album, Warhaus, lansat la sfârșitul anului trecut.

Warhaus concertează la Control Club vineri, 11 mai, după ora 21. Biletele, în valoare de 50 de lei, sunt disponibile prin Eventbook.ro.

Foto: Caspian – facebook

27
/10
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în stagiunile precedente, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat ZILEI RADIO ROMÂNIA. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

26
/10
/15

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția.

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

24
/10
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz are loc în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Si anul acesta au fost invitați artişti cu abordări muzicale spectaculoase, cu povești şi perspective inedite.

24
/10
/15

Doctorandă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, pianista Mădălina Claudia Dănilă este pentru a doua oară oaspete al Stagiunii de marţi seara, de la Ateneu, pe 27 octombrie.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

20
/10
/15

Jazz de calitate, curat, interpretat fără emfază sau artificii. Pe 10 și pe 11 octombrie, Avishai Cohen a susţinut la Sala Radio din Bucureşti două concerte de promovare a noului său album ’’From Darkness’’, o formulă de trio - contrabas, pian şi percuţie.

20
/10
/15

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros. Iubitorii muzicii se pot bucura de aceasta sâmbătă, 24 octombrie (de la 19.00), în concertul susţinut de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio.

16
/10
/15

Nu, nu am de gând să vorbesc despre mirese şi nunţi, ci despre două discuri în aparenţă antagonice tocmai prin faptul că vin din partea a doi muzicieni foarte diferiţi, cu o experienţă foarte diferită. Totuşi, un lucru le uneşte: calitatea intrinsecă a muzicii de pe aceste două discuri. Protagoniştii sunt violonistul Ithzak Perlman şi compozitorul Max Richter.

16
/10
/15

O scrisoare scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart unui prieten austriac, botanist de renume, a fost vândută în SUA pentru suma de 217.000 de dolari. În misiva de o pagină, scrisă în limba germană și nedatată, dar compusă probabil în iulie sau în august 1786, Mozart (1756-1791) îi cere prietenului său Nikolaus Joseph von Jacquin să îi restituie trei partituri prin curier.

15
/10
/15

Aţi ascultat vreodată un recital de orgă? Un asemenea eveniment muzical deosebit vă propune joi, 22 octombrie (19.00) muzicianul polonez BOGDAN NARLOCH, invitat la Sala Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi).