Câștigătorii Festivalului Filmul de Piatra
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorii-festivalului-filmul-de-piatra/

Cea de-a zecea ediţie a festivalului de scurt-metraj Filmul de Piatra şi-a desemnat câştigătorii. La categoria Ficţiune, marele câştigător a fost comedia Când afară ninge în regia lui Conrad Mihail Mericoffer, care ilustrează eforturile unui tânăr cuplu de-a pune în funcţiune liftul blocului în care locuiesc, împotriva voinţei unei şefe de scară zgârcite.

Un articol de Petre Ivan|4 august 2017

Cea de-a zecea ediție a festivalului de scurt-metraj Filmul de Piatra și-a desemnat câștigătorii, într-o ceremonie informală, la malul lacului Bâtca Doamnei. Juriul, format din Andi Vasluianu (actor), Alexandru Andrieș (muzician, arhitect, cinefil), Gianina Cărbunariu (regizor de teatru, dramaturg) și Andrei Tănase (regizor) au desemnat cinci scurt-metraje câștigătoare și cinci mențiuni din cele 35 de filme incluse în competiția acestui an.

Peste 800 de persoane au participat la ultima zi a festivalului, evenimentul-maraton Long Day, Long Night!, care a îmbinat activități sportive, proiecții de film și concerte live.

La categoria Ficțiune, marele câștigător a fost comedia Când afară ninge în regia lui Conrad Mihail Mericoffer, care ilustrează eforturile unui tânăr cuplu de-a pune în funcțiune liftul blocului în care locuiesc, împotriva voinței unei șefe de scară zgârcite.

Premiul pentru cel mai bun Documentar a fost câștigat de către regizoarea Andreea Dumitriu pentru Când timpul nu mai are răbdare, un portret migălos și empatic al participanților de la târgurile de animale din mediul rural, o tradiție care este amenințată de răspândirea agriculturii industriale.

Adnexa Oculi (regia: Ana Camelia Cojan) a primit premiul pentru cea mai bună Animație, filmul fiind construit ca un basm povestit între doi îndrăgostiți.

La categoria Experimental, filmul Dualityal tinerei regizoare din Republica MoldovaVera Belocrîsa luat premiul cel mare, acesta fiind un film care îmbină atât fotografia, desenul și cadrele în mișcare pentru a pune în discuție noțiunea dualității.

Nu în ultimul rând, Cristian Fierbințeanu a câștigat premiul pentru  cel mai bun Videoclip pentru People, You Will Not Understand Us!, un colaj psihedelic care parodiază în mod subtil lumea artei înalte.

Mențiunile speciale ale juriului au fost împărțite filmelorCurtea școlii (regia AlexandruMironescu, ficțiune), Smoking (regia VictorCioaba, ficțiune), Forevers (regia RayaAlSouliman, ficțiune), Ionaș visează că plouă (regia DragosHanciu, documentar) și Pierduți în timp (regia LuciaLupu, documentar).

Cea de-a zecea ediție a festivalului Filmul de Piatra, organizat anual de către o echipă formată exclusiv din voluntari la Piatra-Neamț, s-a bucurat de un real success, fapt confirmat de către cifrele oficiale ale festivalului:

  • 582 de brățări de acces general
  • 185 de bilete vândute pentru proiecțiile din cadrul competiției și pentru calupul Midnight Shorts;
  • 132 de invitați, majoritatea participanți în cadrul competiției oficiale (regizori, actori, producători ș.a.m.d.);
  • 96 de voluntari care participat la organizare;
  • 11 proiecții și 5 locații oficiale.

Deși nu ne-am propus niciodată să fim un festival al superlativelor, nouă potrivindu-ni-se cel mai bine sintagmele „mic și prietenos și „Volunteer Power”, trebuie să recunosc că această ediție a fost mai populară decât ne-am așteptat. La proiecțiile în aer liber și la deschiderea cu Breaking News am avut câte 350-400 de spectatori; teatrul a fost plin la proiecțiile de competiție, iar duminică seara, la evenimentul de pe malul lacului, care a inclus proiecția documentarului Planeta Petrila și concerte Alexandru Andrieș, Baba Dochia, The Kryptonite Sparks și The Twisters, au fost 810 spectatori. Cu toate cifrele astea, mie încă îmi răsună cel mai puternic în minte numărul tinerilor înscriși pentru voluntariat la Filmul de Piatra: 250. – Andrei Dăscălescu, directorul festivalului.

Filmul de Piatra este singurul festival de film autohton dedicat în întregime filmelor de scurt-metraj produse în România și Republica Moldova. Scopul festivalului este de-a promova tinerele talente din domeniul cinematografiei, fie ei tineri absolvenți ai facultăților de profil, fie artiști care lucrează în mod independent sau cu case de producție mici. Directorul și inițiatorul festivalului este regizorul Andrei Dăscălescu, cunoscut pentri filmele Constantin și Elena (2008) și Planeta Petrila (2016).

Ediția a zecea a fost finanțată de Lays (prin programul Cultura Zâmbește), Farmacia Ardealul, HBO România și Centrul Național al Cinematografiei. Proiecțiile au fost făcute cu videoproiectoare Epson oferite de Epson România, iar cele două seri de Silent Dance au fost susținute de Tatratea.

Foto: Filmul de Piatra – facebook

19
/02
/14

"Killing Time", cel de-al treilea lungmetraj scris şi regizat de Florin Piersic Jr, va fi distribuit de compania Drei-Freunde în cinematografele din Germania începând cu data de 20 februarie, urmând ca acesta să fie lansat şi în Austria şi Elveţia.

18
/02
/14

După un început de an sărac în filme de autor pe marile ecrane, a venit momentul pentru trei astfel de producţii de pe trei continente diferite, premiate la mari festivaluri. O bună alternativă la produsele hollywoodiene mai mult sau mai puţin inspirate.

17
/02
/14

SF-ul „Gravity„, de Alfonso Cuaron, a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a premiilor BAFTA, fiind recompensat cu şase trofee, inclusiv cele pentru cel mai bun film britanic şi cel mai bun regizor. Nominalizat la 11 categorii de premii, „Gravity 3D: Misiune în spaţiu” a mai primit trofeele pentru cele mai bune efecte […]

16
/02
/14

CRONICĂ DE FILM „The Monuments Men“ nu este nici comedie, nici reconstituire istorică, nici film de război, ci doar o producţie convenţională cu (foarte) puţin din fiecare. O nouă ambiţie a lui George Clooney de a-şi transmite – şi ca regizor - viziunea despre America.

15
/02
/14

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiție, trei au fost chinezești, iar două dintre acestea au câștigat premii. „E foarte greu de crezut că acest […]

15
/02
/14

Regizorul Radu Gabrea, al cărui film "Lindenfeld" a fost proiectat în avanpremieră, la Institutul Cultural Român din Berlin, spune că pelicula sa este prima care povesteşte "momente total ascunse din istoria României", precum "deportarea saşilor, nemţilor în Siberia". În rolurile principale: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru şi Mircea Diaconu.

15
/02
/14

România se numără printre cele opt ţări europene în care, în 2013, s-a înregistrat o creştere a numărului de spectatori în cinematografe, fiind vândute cu 13,8% mai multe bilete, în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, numărul tichetelor de cinema vândute a scăzut cu 4,1%.

14
/02
/14

Idile, trădări în amor, răzbunări sângeroase, personaje bizare și fantezii îndrăznețe – spectatorii le vor regăsi în două dintre programele speciale ale celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), NexT Is Love și Next Look.

14
/02
/14

Metropolis Film vă invită luni, 17 februarie, de la ora 21.00, în Control, la proiecţia lungmetrajului românesc Ryna, povestea unei adolescente din Sulina care se zbate să-şi găsească identitatea lângă un tata care îi anulează feminitatea.

13
/02
/14

“De ce ar fi mai nefiresc să vezi un penis penetrând un vagin decât o lingură cu budincă intrând într-o gură? Dacă Melancholia e cel mai romantic film al lui Lars von Trier, Nymphomaniac este ca şi cum un pictor şi-ar fi aruncat pe pânză toate ideile care i-au trecut vreodată prin cap”, spune suedezul Stellan Skarsgard, rolul masculin principal din Nymphomaniac.

12
/02
/14

Cosmina Stratan și-a încercat norocul la Actorie după ce a văzut câteva spectacole la Teatrul Metropolis. Pe vremea aceea lucra în televiziune și i-a solicitat un interviu lui Mungiu, care tocmai câștiga un premiu la Cannes. Nu știa că peste doar câțiva ani sub îndrumarea aceluiași regizor va fi recompensată tot la Cannes pentru “cea mai bună interpretare”. Cum a început de fapt povestea de succes a Cosminei aflăm chiar de la aceasta, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

12
/02
/14

Timp de o lună şi jumătate, între 1 martie și 12 aprilie, Caravana Docuart va prezenta filme precum „aici adică... acolo“, în regia Laurei Căpăţână Juller, şi „Exploratorul“, de Titus Muntean şi Xantus Gabor, în cinci oraşe din ţară.