Câștigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film străin, László Nemes, vine în România cu filmul „Apusul”/„Sunset”
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorul-oscarului-pentru-cel-mai-bun-film-strain-laszlo-nemes-vine-in-romania-pentru-avanpremiera-filmului-apusul-sunset/

După succesul răsunător pe care l-a avut cu debutul său „Fiul lui Saul”/„Son of Saul”, pentru care a obţinut Oscarul pentru Cel mai bun film străin, László Nemes revine cu „Apusul”/„Sunset”, prezentat în premieră la Veneţia în 2018 unde a câştigat premiul criticilor FIPRESCI.

Un articol de Liliana Matei|6 iunie 2019

Apusul/Sunset intră în cinematografele din România pe 21 iunie.

Păstrând predilecția pentru subiecte puternice, spații și timpuri istorice, regizorul maghiar pătrunde în universul unei civilizații la răscruce: Budapesta anului 1913. Imperiul Austro-Ungar, aflat în mijlocul Europei, înainte de izbucnirea Primului Război Mondial se află la punctul de cotitură unde toate tensiunile europene acumulate coexistă în modernitate și decădere morală. Aici alege regizorul să-și plaseze personajul principal și să-i descrie călătoria provocatoare. Apusul unei ere stă să înceapă și este pregătit să-și desfășoare forțele dramatice pe ecranele din România începând cu 21 iunie, fiind distribuit de Voodoo Films.

László Nemes și Vlad Ivanov vor fi prezenți la avanpremiera filmului în București, pe 13 și 14 iunie, pentru a introduce filmul și a răspunde întrebărilor publicului în două sesiuni de întrebări și răspunsuri. Pe 13 iunie, Apusul va rula la Cinema Muzeul Țăranului, iar pe 14 iunie, la Cinemateca Union.

László Nemes s-a născut pe 18 februarie 1977, în Budapesta, Ungaria. După ce a studiat Istorie, Relații Internaționale și Scenaristică la Paris, a lucrat ca asistent de regie în Franța și Ungaria la scurtmetraje și lungmetraje. L-a asistat pe Béla Tarr la The Man From London și a studiat apoi regie de film la Universitatea din New York. Scurtmetrajele lui au fost recompensate cu 30 de premii în mai mult de 100 de festivaluri internaționale de film. Lungmetrajul Fiul lui Saul, care a avut premiera la Cannes în 2015 a fost recompensat cu Marele Premiu, primind mai târziu atât Globul de Aur, cât și Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Apusul/ Sunset este cel de-al doilea său film. Acesta a avut premiera în toamna anului 2018, în competiția principală a Festivalului de la Veneția, unde a câștigat premiul criticii – FIPRESCI – un film „înnebunitor și fascinant”, cum spun cei de la Los Angeles Times.

Laszlo Nemes ® Laokoon Filmgroup. Foto: Ildi Hermann

Actorii din rolurile principale sunt Juli Jakab și românul Vlad Ivanov – proaspăt întors de pe croazetă după premiera filmul La Gomera în regia lui Corneliu Porumboiu. Actorul român se află deja anul acesta la cel de-al doilea rol în limba maghiară (după Hier, de Balint Kenyeres). Filmul spune povestea tinerei Irisz Leiter (Juli Jakab), care ajunge în capitala Ungariei sperând să se angajeze croitoreasă în legendarul magazin de pălării care a aparținut răposaților ei părinți. Cu toate astea, este refuzată de Oszkár Brill (Vlad Ivanov), noul proprietar.

În timp ce magazinul se pregătește de vizita unor oaspeți extrem de importanți, un domn o abordează pe Irisz căutându-l pe un anume Kálmán Leiter. Tânăra alege să meargă pe urmele lui Kálmán, unica ei legătură cu un trecut pierdut.

Construind platourile de filmare în Budapesta, folosind jocuri de percepție între lumină și întuneric, precum și scene coregrafiate pentru a aduce Apusul în lumea fizică, reală, regizorul afirmă că: „Acest film este mărturia declarației mele de dragoste pentru cinema, la aproape un secol după filmul plin de speranță al lui Murnau, Sunrise, căruia-i aducem un omagiu. Sper ca Apusul să poarte în el unele dintre întrebările filmului lui Murnau.” Privind către prezent și viitor, regizorul spune: „rădăcinile mele europene m-au făcut să îmi pun întrebări despre epoca în care trăim, cea în care au trăit strămoșii noștri (…) și despre ceea ce va urma. În lumea noastră modernă (…) tindem să uităm impactul puternic al dinamicii istoriei, și în iubirea noastră fără margini pentru tehnologie și știință, parcă uităm cât de aproape de distrugere ne pot aduce acestea. Cred că trăim într-o lume care nu e foarte diferită de cea de dinaintea Marelui Război din 1914. O lume complet oarbă față de forțele de distrugere își începe decăderea din interior. Pentru noi, istoria e acum…

Apusul/Sunset va fi lansat în România de Voodoo Films începând cu 21 iunie și va putea fi văzut în București, Botoșani, Bistrița, Iași, Timișoara, Craiova, Cluj Napoca, Constanța, Sfântu Gheorghe, Bârlad, Brașov, Lugoj, Pitești, Satu Mare, Târgu Mureș, Reșița, Caransebeș, Toplița, Petroșani, Slobozia, Arad.

Detalii pe paginile de Facebook, Instagram și pe pagina distribuitorului.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.