Câștigătorul premiului César vine la KINOdiseea
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorul-premiului-cesar-vine-la-kinodiseea/

În competiţia de lungmetraj internaţional a celei de-a şasea ediţii a KINOdiseea – Festivalul Internaţional de Film pentru Copii şi Familie, care va avea loc între 14 şi 19 noiembrie, în Bucureşti, au fost selecţionate 12 filme şi animaţii, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie şi Cinema Pro.

Un articol de Petre Ivan|5 noiembrie 2014

Animația ‘Loulou, l’incroyable secret’, câștigătorul premiului César pentru cel mai bun lungmetraj de animație în 2014, concurează anul acesta pentru Trofeul KINOdiseea și va avea parte de proiecții exclusive în cinema, în București, la KINOdiseea.

Loulou, l’incroyable secret va fi proiectat în premieră pentru România și reprezintă cel mai recent lungmetraj de animație al faimoasei case de producție și graphic design franceze, Prima Linea Productions. “Ajutată de măiestria desenelor din creion și acuarele, și dialoguri istețe cu care rezonează ușor și adulții, animația a reușit să reactualizeze povestea lupului atipic Loulou și prietenul său iepurele Tom, personajele unor benzi desenate devenite cult în Franța” aprecia „Le Monde”.

Finn (competiție, r. Franz Weisz, premieră mondială la Toronto IFF, în competiție la Berlinale 2014)

va avea premiera de gală la deschiderea oficială a celea de-a șasea ediții KINOdiseea, în prezența regizorului și a actorului principal, Mels van der Hoeven, pe 14 noiembrie, ora 19.00, la Cinema Studio. Proiecția va fi urmată de o sesiune Q&A între copii și invitați. Deși încurajat de tatăl său să joace fotbal, Finn descoperă o pasiune pentru vioară și puterea muzicii. Povestea va emoționa părinții și va inspira copii să-și urmeze instinctul și visurile încă de mici.

Misiunea Sputnik (competiție, r. Markus Dietrich, în premieră la Berlinale 2014)

este inspirat de poveștile “adevărate” create în jurul zilei de 9 noiembrie 1989, ziua căderii Zidului Berlinului. Atunci când află că unchiul său preferat va fi deportat în Berlinul de Vest, încăpățânata Frederike (Rike) plănuiește o misiune spațială grandioasă pentru a-l aduce înapoi folosind teleportarea.

To see the sea/Să vezi marea! (competiție)

este filmul de debut al tânărului regizor ceh Jiří Mádl, în prezența căruia va fi proiectat în premieră în România. Acțiunea este ingenios filmată din perspectiva unui băiat, Tomas, care se visează următorul Miloš Forman.

Titlul face referire la personajul-copil Antoine Doinel al lui Francois Truffaut din 400 de Lovituri, care, la fel ca Tomas, își dorește să vadă marea. Va avea parte de proiecții duminică, 16 noiembrie, ora 19.00, la Cinemateca Eforie și luni, 17 noiembrie, ora 12.00, la Cinema Studio, urmate de o discuție cu actorul principal Jan Marsal. Publicul se va putea întâlni cu regizorul Jiří Mádl după ultima proiecție, miercuri, 19 noiembrie, ora 10.00, la Cinema Studio.

Loulou, l’incroyable secret, câștigătorul premiului César pentru cel mai bun lungmetraj de animație în 2014 vine la KINOdiseea

În competiția pentru Trofeul KINOdiseea vor mai concura filmul The Contest/Concursul (r. Martin Miehe-Renard, în competiție la Berlinale 2014, premieră mondială la Toronto IFF, premieră națională în prezența realizatorului + Q&A), o frumoasă poveste care continuă tradiția filmelor daneze pentru copii,

Emil și Ida (premieră națională) animația suedeză bazată pe cărțile populare ale autoarei Astrid Lindgren, Poveste de Iarnă (proiecție în prezența actorului Dennis Reinsma, premieră națională, în competiție la Berlinale 2014), povestea magică de Crăciun care urmărește prietenia neașteptată dintre solitarul Max și un ren excentric care aterizează în hambarul său,

Fiddlesticks (r. Veit Helmer, premieră națională). Regizorul Veit Helmer, invitat special anul acesta la KINOdiseea, a devenit cunoscut pentru scurt metrajele sale off beat, a regizat primul său film la 14 ani, a lucrat alături de Wim Wenders, iar filmele sale au avut premiere la festivaluri importante precum Sundance, Karlovy Vary sau Festivalul de la Veneția. Veit Helmer va participa la o serie de sesiuni Q&As, luni, 17 noiembrie, ora 19.00, la Cinema Studio și marți, 18 noiembrie, ora 10.00, la Cinemateca Eforie.

Vor mai rula în competiție filmul Antboy (în premieră națională, premieră mondială la Toronto IFF), o alternativă pentru copii la filmele cu super-eroi care poate concura ușor cu studiourile Marvel, animația Hocus Pocus Alfie Atkins, o adaptare suedeză după seria de cărți pentru copii omonimă a autoarei Gunilla Bergström, lungmetrajul Cinci Prieteni/The Famous Five 3 (premieră mondială la Toronto IFF) și Privighetoarea/ The Nightingale (r. Philippe Muyl, în premieră națională, Cel mai bun film pentru copii la Zlin IFF din Cehia).

Anul acesta, competiția va fi prezidată de un juriu de copii ales în urma unui concurs. Câștigătorii care au trimis cele mai creative recenzii la filmele preferate vor avea parte de o experiență unică, de șansa de a urmări gratuit cele mai bune filme, de a cunoaște profesioniști din lumea filmului și de a se bucura de numeroase surprize.

Biletele pentru proiecțiile de la ora 19.00 sunt 7 lei – copii / 10 lei – adulți și se pot cumpăra în avans pe www.eventbook.ro.

Programul complet al celei de-a șasea ediții poate fi consultat aici.

Foto: KINOdiseea – kinodiseea.ro

31
/05
/17

Vineri, 2 iunie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 16-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, DINCOLO DE BARIERĂ (1965) de Francisc Munteanu, o adaptare a piesei de teatru „Domnişoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

26
/05
/17

Prima ediție a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat continuă să se desfășoare prin două evenimente importante, ambele organizate în România: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

25
/05
/17

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.