Câștigătorul premiului César vine la KINOdiseea
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorul-premiului-cesar-vine-la-kinodiseea/

În competiţia de lungmetraj internaţional a celei de-a şasea ediţii a KINOdiseea – Festivalul Internaţional de Film pentru Copii şi Familie, care va avea loc între 14 şi 19 noiembrie, în Bucureşti, au fost selecţionate 12 filme şi animaţii, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie şi Cinema Pro.

Un articol de Petre Ivan|5 noiembrie 2014

Animația ‘Loulou, l’incroyable secret’, câștigătorul premiului César pentru cel mai bun lungmetraj de animație în 2014, concurează anul acesta pentru Trofeul KINOdiseea și va avea parte de proiecții exclusive în cinema, în București, la KINOdiseea.

Loulou, l’incroyable secret va fi proiectat în premieră pentru România și reprezintă cel mai recent lungmetraj de animație al faimoasei case de producție și graphic design franceze, Prima Linea Productions. “Ajutată de măiestria desenelor din creion și acuarele, și dialoguri istețe cu care rezonează ușor și adulții, animația a reușit să reactualizeze povestea lupului atipic Loulou și prietenul său iepurele Tom, personajele unor benzi desenate devenite cult în Franța” aprecia „Le Monde”.

Finn (competiție, r. Franz Weisz, premieră mondială la Toronto IFF, în competiție la Berlinale 2014)

va avea premiera de gală la deschiderea oficială a celea de-a șasea ediții KINOdiseea, în prezența regizorului și a actorului principal, Mels van der Hoeven, pe 14 noiembrie, ora 19.00, la Cinema Studio. Proiecția va fi urmată de o sesiune Q&A între copii și invitați. Deși încurajat de tatăl său să joace fotbal, Finn descoperă o pasiune pentru vioară și puterea muzicii. Povestea va emoționa părinții și va inspira copii să-și urmeze instinctul și visurile încă de mici.

Misiunea Sputnik (competiție, r. Markus Dietrich, în premieră la Berlinale 2014)

este inspirat de poveștile “adevărate” create în jurul zilei de 9 noiembrie 1989, ziua căderii Zidului Berlinului. Atunci când află că unchiul său preferat va fi deportat în Berlinul de Vest, încăpățânata Frederike (Rike) plănuiește o misiune spațială grandioasă pentru a-l aduce înapoi folosind teleportarea.

To see the sea/Să vezi marea! (competiție)

este filmul de debut al tânărului regizor ceh Jiří Mádl, în prezența căruia va fi proiectat în premieră în România. Acțiunea este ingenios filmată din perspectiva unui băiat, Tomas, care se visează următorul Miloš Forman.

Titlul face referire la personajul-copil Antoine Doinel al lui Francois Truffaut din 400 de Lovituri, care, la fel ca Tomas, își dorește să vadă marea. Va avea parte de proiecții duminică, 16 noiembrie, ora 19.00, la Cinemateca Eforie și luni, 17 noiembrie, ora 12.00, la Cinema Studio, urmate de o discuție cu actorul principal Jan Marsal. Publicul se va putea întâlni cu regizorul Jiří Mádl după ultima proiecție, miercuri, 19 noiembrie, ora 10.00, la Cinema Studio.

Loulou, l’incroyable secret, câștigătorul premiului César pentru cel mai bun lungmetraj de animație în 2014 vine la KINOdiseea

În competiția pentru Trofeul KINOdiseea vor mai concura filmul The Contest/Concursul (r. Martin Miehe-Renard, în competiție la Berlinale 2014, premieră mondială la Toronto IFF, premieră națională în prezența realizatorului + Q&A), o frumoasă poveste care continuă tradiția filmelor daneze pentru copii,

Emil și Ida (premieră națională) animația suedeză bazată pe cărțile populare ale autoarei Astrid Lindgren, Poveste de Iarnă (proiecție în prezența actorului Dennis Reinsma, premieră națională, în competiție la Berlinale 2014), povestea magică de Crăciun care urmărește prietenia neașteptată dintre solitarul Max și un ren excentric care aterizează în hambarul său,

Fiddlesticks (r. Veit Helmer, premieră națională). Regizorul Veit Helmer, invitat special anul acesta la KINOdiseea, a devenit cunoscut pentru scurt metrajele sale off beat, a regizat primul său film la 14 ani, a lucrat alături de Wim Wenders, iar filmele sale au avut premiere la festivaluri importante precum Sundance, Karlovy Vary sau Festivalul de la Veneția. Veit Helmer va participa la o serie de sesiuni Q&As, luni, 17 noiembrie, ora 19.00, la Cinema Studio și marți, 18 noiembrie, ora 10.00, la Cinemateca Eforie.

Vor mai rula în competiție filmul Antboy (în premieră națională, premieră mondială la Toronto IFF), o alternativă pentru copii la filmele cu super-eroi care poate concura ușor cu studiourile Marvel, animația Hocus Pocus Alfie Atkins, o adaptare suedeză după seria de cărți pentru copii omonimă a autoarei Gunilla Bergström, lungmetrajul Cinci Prieteni/The Famous Five 3 (premieră mondială la Toronto IFF) și Privighetoarea/ The Nightingale (r. Philippe Muyl, în premieră națională, Cel mai bun film pentru copii la Zlin IFF din Cehia).

Anul acesta, competiția va fi prezidată de un juriu de copii ales în urma unui concurs. Câștigătorii care au trimis cele mai creative recenzii la filmele preferate vor avea parte de o experiență unică, de șansa de a urmări gratuit cele mai bune filme, de a cunoaște profesioniști din lumea filmului și de a se bucura de numeroase surprize.

Biletele pentru proiecțiile de la ora 19.00 sunt 7 lei – copii / 10 lei – adulți și se pot cumpăra în avans pe www.eventbook.ro.

Programul complet al celei de-a șasea ediții poate fi consultat aici.

Foto: KINOdiseea – kinodiseea.ro

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.