Dirijorul DMITRI MATVIENKO, câștigătorul concursului „Malko pentru tineri dirijori”, invitat la SALA RADIO
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorul-uneia-dintre-cele-mai-prestigioase-competitii-muzicale-din-europa-dirijorul-dmitri-matvienko-invitat-la-sala-radio/

Câştigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiţii muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio! DMITRI MATVIENKO (născut în Belarus) a fost distins în 2021 cu premiul I şi premiul publicului şi se va afla vineri, 3 iunie 2022 (de la 19.00) la pupitrul ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2022

Seara de la Sala Radio va fi cu atât mai specială cu cât pe scenă va urca și tânărul pianist CADMIEL BOŢAC (25 de ani), al cărui talent precoce l-a făcut să obțină, la doar 10 ani, premiul I la concursul „Young Virtuosov” (Zagreb-Croația). Acesta va interpreta unul dintre cele mai emoționante concerte din istoria muzicii: Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră semnat de SERGHEI RAHMANINOV.

Creat în aprilie 1901, după o perioadă emoțională dificilă depășită grație terapiei prin hipnoză, concertul lui Rahmaninov este dedicat chiar terapeutului său. Teme din acest superb concert au devenit celebre și prin includerea în coloana sonoră a unor pelicule cinematografice, cum ar fi „Brief Encounter” (1945, regia: David Lean), care a obținut 3 nominalizări la Oscar. Mai mult, în 1945, Frank Sinatra s-a inspirat din concert pentru piesa sa, „Full Moon and Empty Arms”, și, în 1975, cântărețul și compozitorul Eric Carmen a creat celebrul cântec „All By Myself”, stârnind și un mare scandal de drepturi de autor cu urmașii lui Rahmaninov.

În partea a doua serii veți asculta Simfonia  nr. 5 semnată de PROKOFIEV. Creată în vara anului 1944, în preajma finalului celui De-al Doilea Război Mondial, lucrarea este, conform declarațiilor compozitorului însuși, „un imn dedicat omului liber și fericit, puterii sale, spiritului său pur și nobil.” Premiera absolută a avut loc în ianuarie 1945, în Sala Mare a Conservatorului din Moscova, cu Prokofiev la pupitrul dirijoral, lucrarea fiind apreciată imediat de public și rămânând una dintre cele mai cunoscute creații ale compozitorului.

În pauza concertului, Editura Casa Radio invită publicul în foaierul central al Sălii Radio, la o întâlnire cu tânărul pianist Cadmiel Boțac și cu albumul său de debut intitulat „RECITAL DE PIAN. Beethoven, Chopin, Enescu”. La finalul concertului, Cadmiel Boțac va oferi și o sesiune de autografe. Albumul apărut la Editura Casa Radio, este rezultatul a două distincții acordate tânărului artist de Radio România Muzical: premiul special primit în 2017 la „Transylvanian International Piano Competition” – Brașov (care a constat într-o sesiune de înregistrări speciale realizate un an mai târziu la Radio România) și Bursa „Moștenitorii României muzicale”, câștigată în 2020.

Un talent precoce, CADMIEL BOŢAC a început pianul la doar 4 ani, în orașul natal, Sighetu Marmației. După primii ani de formare în orașul natal, la 14 ani s-a stabilit la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. A participat la cursuri de măiestrie la Mozarteum International Summer Academy – Salzburg şi la International Summer Academy – Viena și a urmat recent cursurile de master la Academia de Muzică și Arte din Viena.

Un eveniment foarte important în evoluția sa a avut loc la Concursul Internaţional „Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014), unde a obținut premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul „Milano Piano Talents”, Concursul Internaţional „Adilia Alieva” din Franţa și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.

Pianistul Cadmiel Boţac şi violoncelistul Cornelius Zirbo au susținut anul acesta un turneu în România, organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera, care continuă proiectul „Moştenitorii României muzicale”.

DMITRI MATVIENKO este câștigător al ediției din 2021 a prestigiosului „Concurs Malko pentru tineri dirijori”, unde a obținut premiul I și premiul publicului. Anterior, a fost distins cu premiul criticii și premiul „Made in Italy” la Concursul Internațional de Dirijat „Guido Cantelli”. A primit primele lecții de muzică la vârsta de 6 ani, a urmat o formare muzicală în muzică de cor și dirijat coral la Conservatorul din Sankt Petersburg și a fost membru al corului MusicAeterna de la Teatrul de Operă și Balet din Perm. Apoi, și-a completat studiile muzicale de dirijat la Conservatorul din Moscova și a participat la cursuri de măiestrie prezentate de celebri dirijori ca Rozhdestvensky, Jurowski, Currentzis și Petrenko.

În stagiunea curentă, agenda sa a cuprins debuturi importante: Teatro „Carlo Felice” – Genova, Filarmonica din Monte-Carlo, Teatro Comunale – Bologna, Orchestra Teatrului Regio – Torino, Orchestra Națională a Rusiei, Filarmonica din Bergen, Adelaide Symphony ș.a. La München, unde la Bayerische Staatsoper este pusă în scenă o nouă producție a operei „Nasul” de Șostakovici, face parte din echipa artistică care îl asistă pe Vladimir Jurowski.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.
Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

08
/12
/19

Opera Națională București prezintă duminică, 8 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Peer Gynt” de Edvard Grieg și „Carmina Burana” de Carl Orff, coregrafia poartă semnătura lui Davide Bombana, costumele, decorul și luminile au fost create de către Mario De Carlo, asistent scenografie Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, Corul Operei Naționale București a fost pregătit de către Daniel Jinga, iar Corul de copii de către Smaranda Morgovan.

08
/12
/19

Un eveniment de prim rang în lumea muzicii: ediţia 2019 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc, desfăşurată la Ateneul Român din Bucureşti, și care iniţiate de soprana Mariana Nicolesco s-au impus din nou ca un revelator extraordinar al comorii de peste 10.000 de lieduri româneşti, fondate pe vechiul cântec de dor.

05
/12
/19

Două ansambluri de muzică contemporană aduc publicului colinde contemporane, dar și o selecție de colinde tradiționale mai puțin cunoscute transpuse într-un limbaj muzical actual, înainte de Sărbători, pe scena Teatrelli. Concertul este programat pentru 10 decembrie, de la ora 19 și reunește ansamblul SonoMania și pe artiștii Maria Balabaș, Mihai Balabaș, Călin Torsan și Marina Pingulescu.

05
/12
/19

Opera Națională București prezintă joi, 5 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

04
/12
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 4 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizată de către Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de către Camilla Piccioni. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

03
/12
/19

Orchestra Română de Tineret va susţine un concert sub bagheta dirijorului Diego Dini Ciacci în seara de 5 decembrie 2019, ora 19:30, la Catedrala Sf. Iosif  din Bucureşti, solist fiind concertmaestrul orchestrei, Radu Dunca, concertul fiind organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

02
/12
/19

Vineri, 6 decembrie (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului american multipremiat internațional RYAN BANCROFT aduc în fața publicului bucureștean, la Sala Radio, muzica unuia dintre cei mai mari compozitori francezi de la finalul sec. XIX și începutul sec. XX: CLAUDE DEBUSSY.

01
/12
/19

Opera e muzică, teatru, scenografie, mișcare – totul live. E o reflecție a societății de demult și de acum. E pasiune, dramă, e toate sentimentele la superlativ. E muzică vie vocală, corală și instrumentală. Vă invităm în decembrie la Opera din București, să vă convingeți!

01
/12
/19

Pe 12 decembrie, de la orele 19:00, la Sala Radio Sergiu Cioiu va prezenta un recital extraordinar muzical, poetic, tandru și ironic, în care poezia și cântecul, împreună, fac un excelent divertisment, intitulat: „Sergiu Cioiu, one-man show, cântece ale prezentului continuu”.

01
/12
/19

Concerte extraordinare organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sunt pregătite de către muzicienii din Orchestra simfonică și din Corul Filarmonicii „George Enescu”.

25
/11
/19

În perioada 15-17 decembrie va avea loc o serie de trei concerte și serate culturale, în salonul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, București, în cadrul uni festval realizat de pianistul Florian Mitrea.