Caterina de Medici – confesiunile reginei întunecate
https://www.ziarulmetropolis.ro/caterina-de-medici-confesiunile-reginei-intunecate/

Romanul „Regina diavolului“, apărut la Editura Humanitas, reconstituie povestea ascensiunii şi decăderii uneia dintre cele mai proeminente figuri istorice ale secolului al XVI-lea.

Un articol de Teodora Gheorghe|10 iunie 2013

CRONICĂ DE CARTE Jeanne Kalogridis, pe numele său adevărat J.M. Dillard, s-a născut în 1954 în Tampa, Florida. Absolventă a Universităţii din Florida, predă timp de opt ani engleza la American University, în Washington D.C. Se mută pe Coasta de Vest, în California, unde începe o carieră literară de succes.

Sub pseudonimul Jeanne Kalogridis publică romanele istorice de renume internaţional: ciclul „The Diaries of the Family Dracul“ – Covenant with the Vampire (1995), Children of the Vampire (1996), Lord of the Vampires (1997) –, The Burning Times (1997), The Borgia Bride (2005), Eu, Mona Lisa (I, Mona Lisa, 2006), The Devil’s Queen (2009), The Scarlet Contessa: A Novel of the Italian Renaissance (2010).

„Regina diavolului“, apărut la Editura Humanitas, este un roman impunător despre viaţa Caterinei de Medici, una dintre cele mai proeminente figuri istorice ale secolului XVI. Caterina Maria Romula di Lorenzo de’ Medici se naşte la Florenţa în influenta familie de Medici. Fire precoce, de o maturitate uluitoare, Caterina urcă pe scena unui destin fascinant încă de la o vârstă fragedă.

După moartea părinţilor, ea ajunge în grija mătuşii ei Clarice, o femeie dură care va constitui un model de ambiţie şi dârzenie pentru micuţa Caterina. Alungarea Papei Clement de la Vatican aduce cu sine repudierea familiei de Medici. Curând, Caterina devine prizonieră într-o mănăstire, unde trăieşte în condiţii mizere.

O regină precoce

Chinurile Caterinei se încheie odată ce regele Francisc I al Franţei află de exilul fetiţei, care îi este rudă. La doar 14 ani, Caterina de Medici devine regina Franţei, căsătorindu-se cu Henric al II-lea. Evenimentul este doar începutul unei domnii tumultoase care i-a adus atât victorii, cât şi acuzaţii, cea mai gravă fiind implicarea în masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu. Personalitate extrem de controversată, Caterina s-a folosit adesea de serviciile astrologului Cosmio Ruggieri, dar şi de predicţiile lui Nostradamus.

Romanul, deşi inspirat din fapte reale din istorie, are asupra cititorului impactul unei capodopere beletristice. Povestea este spusă la persoana întâi. Caterina ni se confesează, conferind o puternică aură de autenticitate evenimentelor descrise. Astfel, cititorul se teme şi stă cu sufletul la gură alaturi de protagonistă, pe parcursul drumului ei sinous către o ascensiune politică incontestabilă.

Accesul în universul interior al Caterinei îndulceşte imaginea de zbir a reginei din cărţile de istorie. Dincolo de masca durităţii şi a cruzimii transpare o femeie plină de frământări, supusă slăbiciunilor şi viselor nefaste. Totuşi, acţiunile ei rămân în permanenţă sub auspiciul forţelor întunericului, se care se serveşte spre a-şi atinge scopurile.

Deşi îşi ghidează deciziile după raţiuni nobile, nu putem afirma de fiecare dată, senin, că „scopul scuză mijloacele“. Caterina ucide primul om când este abia o copilă şi mult mai târziu participă, alături de astrologul ei devotat, la o ceremonie sângeroasă pentru a rămâne însărcinată cu soţul ei Henric.

O poveste de iubire

Cosimo Ruggieri este un personaj rupt parcă din romanele gotice. Este umbra din spatele celor mai mari decizii luate de Caterina de Medici. Puterea magnetică pe care o exercită asupra femeii se explică destul de vag prin legătura predestinată dintre cei doi. Cosimo devine alter-ego-ul înnegurat al Caterinei, manipulând în secret domnia Caterinei, căreia îi mărturiseşte, voalat, iubirea sa, abia către final.

Misterul domină atmosfera romanului, creând decorul perfect pentru o poveste construită din piese de puzzle atent selecţionate din istorie şi îmbrăcate în originalitatea scrierii lui Jeanne Kalogridis.

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.