Ce aduce Săptămâna Comediei la Brașov
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-aduce-saptamana-comediei-la-brasov/

Săptămâna Comediei, unul dintre cele mai îndrăgite şi aşteptate evenimente culturale ale Braşovului, revine cu cea de-a IX-a ediţie anul acesta, în perioada 18–24 iulie, la Teatrul Sică Alexandrescu şi la Cinema Astra.

Un articol de Liliana Matei|17 iunie 2022

Și ediția din acest an aduce două secțiuni în festival, una de teatru și una de film.

Programul complet al festivalului va fi disponibil în curând pe www.saptamanacomediei.ro, iar biletele au fost puse în vânzare pe www.biletebrasov.ro.

Secțiunea competițională de teatru a Săptămânii Comediei aduce în premieră la Brașov 6 spectacole montate nu doar la teatre de stat, ci și în zona teatrului independent, ce propun publicului umor de calitate și adaptări după texte clasice ale căror valoare și mesaj sunt de necontestat.

Programul evenimentului este următorul:

Luni, 18 iulie: Fetele Pelican – Teatrul Nottara București, de The Wardrobe Ensemble (2h 10 min).

Regia și ilustrația muzicală: Horia Suru, scenografia: Doina Levintza, coregrafia: Sophie Duncan, muzica originală: Petre Ancuța, make-up artist: Alexandru Abagiu, grafica: Victor Diaconu, lighting design: Mircea Mitroi.

Distribuția: Crenguța Hariton, Isabela Neamțu, Sorina Ștefănescu, Alexandra Murăruș, Victoria Cociaș, Alexandru Mike Gheorghiu, Șerban Gomoi / Rareș Andrici, Anda Caropol, Mihaela Subțirică, Răzvan Bănică.

Marți, 19 iulie: Furtuna – Teatrul Bulandra București, adaptare după W. Shakespeare (1h 20 min).

Versiune muzicală: Ada Milea, traducere orientativă: Cristi Juncu, regie, muzică şi versuri: Ada Milea, scenografie / video / lighting design: Andu Dumitrescu, versiuni muzicale electronice: Alin Teglaş.

Distribuția: Cătălin Babliuc, Lucian Iftime, Silvana Negruţiu, Anca Sigartău / Maria Veronica Vârlan.

Miercuri, 20 iulie: Toxic – Teatrul Toma Caragiu Ploiești, de Bruce Kane, traducerea: Florin Piersic jr. (1h 15 min).

Regia: Florin Piersic jr., scenografia: Mihai Androne, asistent regie: Mihai Androne, light design: Ionuț Aldea.

Distribuția: Bogdan Farcaș, Theodora Sandu, Andrei Radu, George Liviu Frincu, Nadiana Salagean, Clara Flores.

Spectacol recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani

Joi, 21 iulie: Rebarbor – Teatrul Odeon București, texte de Alexandru Monciu Sudinski (2h)

Regia: Alexandru Dabija, scenografia: Andrada Chiriac.

Distribuția: Antoaneta Zaharia, Elvira Deatcu, Alina Berzunțeanu, Marius Damian, Mihai Smarandache, Cezar Antal, Matei Arvunescu, Dan Iosif, Alpha Mini.

Vineri, 22 iulie: Cină cu prietenii – Teatrul Bulandra București, de Donald Margulies, traducere: Irina Velcescu (2h 10 min).

Regia: Cristi Juncu, scenografia: Nina Brumușilă, asistenți regie: Tania Drăghici și Larisa Popa, foto: Cosmin Ardeleanu.

Distribuția: Şerban Pavlu, Andreea Bibiri, Ana Ioana Macaria, Vlad Zamfirescu.

Sâmbătă, 23 iulie: Funia – Asociația Jamais-Vu București (1h și 38 min)

Regia: Matei Lucaci-Grunberg, scenografia și costumele: Ariana Miron-Presan, muzica: Sever Bârzan.

Distribuția: Iosif Paștina, Alexandru Papadopol, Vitalie Bichir, Ștefan Huluba, Teodora Dincă, Sever Bârzan, Alexandru Mănăilă.

Cei cinci profeșioniști în arta dramaturgică ce formează juriul din acest an al secțiunii de teatru din Săptămâna Comediei sunt Maria Zărnescu (teatrolog și critic de teatru), Alina Epingeac (teatrolog și critic de teatru), Doru Mareș (scriitor, translator și cunoscut critic de teatru), Dan Cogălniceanu (actor și managerul Teatrului Sică Alexandrescu) și Ioan Big (scriitor, jurnalist și analist Pop Culture) și vor acorda 5 premii: Cel mai bun actor, Cea mai bună actriță, Cel mai bun spectacol, Premiul pentru Regie și Premiul Juriului.

Seara de Gală ce va închide festivalul, pe 24 iulie, aduce publicului spectacolul Rosto – Teatrul Act București, câștigător a patru premii la ediția din 2021 a Săptămânii Comediei (Premiul pentru Cel mai bun actor: Dan Rădulescu, Premiul pentru Cea mai bună regie: Alexandru Dabija, Premiul pentru Cel mai bun spectacol, și Premiul Special al Juriului: Marcel Iureș, pentru excelență în arta actorului). Spectacolul după I.L. Caragiale, al cărei regizor și scenograf este Alexandru Dabija, îi are în distribuție pe Marcel Iureș, Dan Rădulescu și Ionuț Toader și spune o poveste misterioasă, cu infinite nuanțe despre învățământul românesc, oferind o imagine realistă a societății actuale.

Festivalul va include o secțiune de film dedicată la această ediție filmului românesc de comedie iar programul va include filme pentru spectatorii de toate vârstele. Programul complet al festivalului va fi disponibil în curând pe www.saptamanacomediei.ro și pe Facebook Săptămâna Comediei.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

05
/12
/23

Cu emoție, bucurie și multă speranță, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” dorește să comunice publicului una din cele mai importante victorii obținute în instanță, legată de însăși identitatea sa instituțională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Musicalul Hedwig and the Angry Inch, în regia lui Răzvan Mazilu, producţie a Teatrului Stela Popescu, se va juca pentru prima oară pe scena Teatrului Odeon, Sala Majestic, pe 6 decembrie, ora 19.00, în distribuţia Hedwig – Lucian Ionescu, Yitzhak – Ana Maria Ivan, band-ul “The Angry Inch” Johnny Bica (pian) Irina Cărămizaru și Cristina Danu (backing vocal), Andrei Paraschiv (percuție), Ciprian Pop (chitară), Vlad Vedeș (chitară bas).

04
/12
/23

Cu Maya și Elfie - o poveste de Crăciun, în regia şi coregrafia Ioanei Macarie, Teatrul Stela Popescu readuce pe scenă magia lunii decembrie la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor pe 9 decembrie, cu două reprezentaţii la orele 10 şi 11,30 şi la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor pe 13 decembrie.

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.