Arhechipuri – o serie de 15 ediții-document despre România secolelor trecute, la Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/arhechipuri-o-serie-de-15-editii-document-despre-romania-secolelor-trecute-la-radio-romania-cultural/

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradiţională şi lăutar, unul dintre ultimii cântăreţi la cobză din România şi realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaş, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineaţa Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

Un articol de Petre Ivan|4 decembrie 2023

Episoadele pot fi deja ascultate on demand, pe site-ul Radio România Cultural.

Arhechipuri. Ipostaze ale vremurilor de altădată. Tipologii care au format o lume. Pentru a înțelege cine suntem noi și care sunt elementele noastre culturale comune actuale, căutăm în trecut repere, tipologii umane, oameni care au influențat lumea, lumile: boierul, sluga, bucătăreasa, mândra, vistiernicul, lăutarul, hangița.

Aceste personaje sunt ilustrate realist, cu lumini și umbre:

„Poveștile spectaculoase, poveștile care se spuneau în jurul focului, scandaloase, cele care nu se pot spune dimineața și nu se pot spune cu copiii de față, sunt legate de hangiță. Hangița, în întunericul acela al serii, în aburii de alcool ai oamenilor care sunt dezlegați la limbă, cu umbrele din han pe care le creează lumânările, toate aceste lucruri o pot transforma foarte ușor într-un personaj monstruos. Și unde am mai găsit eu hangița foarte des: în știrile senzaționale de la rubrica Varietăți”, povestește, în primul episod, Bogdan Simion.

Care erau relațiile dintre toate aceste arhetipuri? Ce îi lega, ce îi ținea aproape și cum se alcătuia lumea în jurul lor? Sunt legături cu personajele publice la care ne raportăm în prezent? Cum se construia o identitate socială în jurul lor?

Muzica – înțeleasă ca punct de pornire pentru dialog, factor ilustrativ sau de atmosferă – va fi liantul conversațiilor dintre Bogdan Mihai Simion și Maria Balabaș. Sonor, emisiunile sunt construite în jurul arhivei Radio România, unul dintre puținele locuri din țară care deține bijuterii ascunse inscripționate pe viniluri și discuri de ebonită.

Arhechipuri este un proiect al Radio România Cultural susținut de Dumbrava Vlăsiei.

16
/02
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” lansează un nou podcast: TEATRUL (DE) AZI. Actori, regizori, scenografi, artiști din România și din lume vor fi în dialog cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici în aventura căutării adevărurilor personale despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

07
/09
/23

Bunăstarea personală și durabilitatea, alegeri eco-responsabile în bucătărie, parteneriate pentru un oraș sustenabil, practici de sustenabilitate în industriile de beauty și cosmetică, dar și informarea și educarea pentru sănătatea femeilor sunt principalele teme abordate în cadrul sezonului al șaselea al Sustainable Living Podcast (SLP), în parteneriat cu Promenada Mall.

20
/01
/23

Ziarul Metropolis vă recomandă „Hacking Work“, primul podcast din România care vorbește clar, curajos și cinstit despre piața muncii, angajați și organizații, competență și performanță, climat și mentalități, creativitate și eficiență, colaborare și recompensă, oameni și nu resurse, leadership și nu leadershit.

17
/01
/22

Ziarul Metropolis vă recomandă „Pauza de bine“, un podcast despre life design, despre cum să îți creezi o viață care îți vine ca turnată. "Îmi place să spun că Pauza de Bine e locul în care te invit să te întâlnești cu tine, dacă ești pregătit să trăiești o viață mai conștientă, aliniată cu valorile tale" - Cristina Oțel.

23
/07
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă „Talk for Youth“, un podcast despre toate aspectele care influențează viața adolescenților și relațiile lor cu ceilalți, printre temele abordate numărându-se stima de sine, imaginea corporală, stresul, depresia, presiunea colegilor, bullying-ul, consumul de alcool, tutun și alte substanțe și tulburările alimentare.