Ce aduce sezonul 8 al emisiunii „#creativ” de la TVR 1?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-aduce-sezonul-8-al-emisiunii-creativ-de-la-tvr-1/

Vineri seara, de la ora 23.00, la TVR 1, în sezonul 8 al emisiunii „#creativ”, vom întâlni tineri remarcabili în domeniile lor: de la design de bijuterie şi design grafic la muzică pop, de la actorie la dans contemporan şi arhitectură.

Un articol de Liliana Matei|9 aprilie 2021

De asemenea, în prima ediție a noului sezon, pe 9 aprilie, cunoaştem şi un comandant de aeronavă care scrie cărți pentru copii.

„La #creativ, am rămas fideli gândului inițial care a dat naștere acestei emisiuni, și anume: să aducem în fața telespectatorilor tineri creativi, remarcabili în ceea ce fac, de cele mai multe ori modești, sinceri, amuzanți și plini de viață. Portretizăm personaje de calitate, care vin să ne confirme și vrem să vă arătăm: dacă reușim să antrenăm creativitatea pe care cu toții o avem, putem duce o viață mai activă și mai frumoasă”, afirmă Claudia Spătărescu, gazda şi realizatoarea emisiunii „#creativ” de la TVR 1.

Printre ediţiile noului sezon, Claudia ne propune o întâlnire cu cantautoarea Ana Coman, „o tânără minunată care îmi arată cât de frumoasă este generația care vine”. De la Eugen Erhan, designer de brand și un artist vizual erudit și talentat, vom afla care este procesul prin care el își accesează și antrenează creativitatea. Eugen este, printre altele, autorul afișului documentarului Colectiv, singurul film românesc nominalizat la Oscar la două categorii. Tot la „#creativ”, Claudia Spătărescu ne promite o ediţie inedită, cu Andreea Lițescu, comandant de aeronavă care scrie cărţi pentru copii. „Şi ne mai îndreptăm în acest sezon spre actorie și dans contemporan, arhitectură și scris. Eu sunt foarte entuziasmată de mixul colorat pe care am reușit să îl avem în acest sezon al emisiunii #creativ˝, mărturiseşte încrezătoare Claudia Spătărescu, realizatoarea emisiunii.

Primul episod „#creativ”, cu Mihaela Speranţa Cherciu, designer de bijuterii din ceramică

În prima ediţie a noului sezon „#creativ”, o cunoaştem pe Mihaela Speranţa Cherciu, designer de bijuterii din ceramică. Filmările ne poartă în atelierul său, unde ne explică modul cum se fac bijuteriile din ceramică, dar și în alte locuri dragi ei.

Mihaela s-a format încă din copilărie în domeniul artelor vizuale, a luat lecții de pictură de la 11 ani, iar facultatea a făcut-o la Universitatea Națională de Arte din București, secţia Design Vestimentar. Scurtă vreme a făcut scenografie, iar după o perioadă de 10 ani în care a condus propria galerie de artă, Mihaela a descoperit materialul ceramic și s-a îndrăgostit de el. Este o perfecționistă, caută tehnica absolută în bijuteriile pe care le face, iar anii de formare vizuală și cultura artistică acumulată se remarcă imediat în arta sa. „#creativ” cu Mihaela Speranţa Cherciu se vede la TVR 1 vineri, 9 aprilie, ora 23.00.

Emisiunea „#creativ” atrage şi prin montajul realizat cu extrem de multă agilitate. Fiecare fragment de interviu este filmat din mai multe unghiuri, iar o parte din emisiune continuă să fie filmată cu telefonul mobil, surprinzând, astfel, momente autentice şi pline de haz.

 

19
/12
/16

Romfilatelia a editat o nouă emisiune de mărci poştale tematice în cadrul proiectului „Stele de aur ale scenei şi ecranului”. Cele şase timbre ale acestui proiect filatelic au aceeaşi valoare nominală, de 4,50 lei, şi prezintă Stele de Aur ale scenei româneşti, în imagini de colecţie: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu, Alexandru Arşinel, Ion Caramitru, Costel Constantin.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).

12
/11
/16

Muzeul Național de Artă al României ne invită, începând cu 16 noiembrie, la o expoziție-medalion, dedicată lui Ștefan Luchian (1868 - 1916), de la moartea căruia se împlinesc o sută de ani. „Punte între două lumi – Florile lui Luchian” deschide programul medalioanelor tematice care vor fi incluse periodic în expozițiile permanente ale MNAR.

03
/11
/16

În seara în care am văzut Dorian am vrut să-i cer iertare tehnologiei pentru dățile în care am hulit-o, din conservatorism, și pentru acelea în care am profitat de ea în scopuri pur egoiste. Am reevaluat tehnologia, fie și pentru o oră, cea în care dansul și teatrul s-au unit într-un altfel de spectacol, pe scena de la UNTEATRU.

19
/10
/16

Într-un context în care dansul contemporan are din ce în ce mai multă vizibilitate în peisajul artistic din România, Asociaţia Culturală Control N anunţă un nou spectacol: Dorian, creat de Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor-dansator (George Albert Costea), prin îmbinarea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Dorian va fi itinerat în patru spaţii de joc, din patru oraşe diferite: Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Ploieşti.

10
/10
/16

Tabloul “Nickelodeon”, realizat de artistul român Adrian Ghenie, a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate săptămâna trecută la Londra, de casa de licitaţii Christie’s, fiind vorba de un record absolut pentru pictorul român. Tabloul ictat în 2008 a fost expus şi anul trecut la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.