Ce cărți recomandă Bill Gates pentru vacanța de vară?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-carti-recomanda-bill-gates-pentru-vacanta-de-vara/

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a dezvăluit lista lui anuală de cărţi de citit în timpul verii, toate sub 400 de pagini.

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2015

Pe șase dintre ele le puteți cumpăra de la târgul online de carte Librex. Iată-le:

1. Hyperbole and a half de Allie Brosh – Editura Vintage (384 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

Este o carte bazată pe blogul scriitoarei în care aceasta folosește tehnica retrospecției și ilustrează desene comice pentru a reanima momente amuzante din copilăria ei.

Scrisă la persoana I, vocea narativă este suprinzător de sinceră în timp ce vorbește despre gânduri pe care mulți dintre noi am fi prea timizi pentru a le exprima.

Are un umor inteligent și sincer, motiv pentru care constituie o alegere ideală pentru o după-amiază de relaxare.

2. Magia realității de Richard Dawkins – Editura Humanitas (272 pagini)
(disponibilă în limba română)

Richard Dawkins este un biolog de dezvoltare evoluționistă de la Universitatea Oxford care are un talent în a face știința placută și distractivă.

Cartea sa, Magia Realității, raspunde la întrebări precum “cum s-a format universul” sau “ce cauzează cutremurele” pe înțelesul tuturor, folosind ilustrații și schițe.

Bill Gates  îl consideră pe Dawkins unul dintre cei mai talentați scriitori de material științific.
3. What if? de Randall Munroe – Editura Houghton Mifflin Harcourt (320 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

Inspirată după blogul său, XKCD, What If, de Randall Munroe conține o colecție de “răspunsuri științifice la întrebări absurde”.

Premisa este simplă: oamenii pun întrebări legate de fizică, biologie, chimie, iar autorul încearcă să le ofere un răspuns rezonabil în parametrii științei. Întâlnim întrebări precum “de la ce înălțime trebuie să dai drumul unei bucăți de carne astfel încât să fie gătită până când atinge pământul?” sau “Când vor fi mai multe profile ale oamenilor decedați decât ale celor în viață pe Facebook?”

Răspunsurile autorului, deși amuzante, sunt precise din punct de vedere științific.
Distractivă și informativă, cartea este lectura perfectă pentru persoanele preocupate de întrebări abstracte.

4. On Immunity de Eula Biss – Graywolf Press, (216 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

O carte cu caracter social în care autoarea, academic de profesie, analizează ce se ascunde în spatele fobiei de a fi vaccinat.

Este un studiul concentrat pe refuzul adulților de a-și vaccina copii în ciuda faptului că majoritatea studiilor proclamă vaccinele ca și miracole ale medicinei moderne.

Este o lectură interesantă și informativă care dezabate atât păreri pro cât și contra, încurajând cititorul să își folosească propria judecată în luarea unei decizii.

5. How to lie with statistics de Darrell Huff, (128 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

Scurtă și usor de citit, “How to lie with statistics” se adresează celor interesați de știința statisticilor. Cartea a fost publicată în 1954, dar este la fel de relevantă astăzi ca și atunci.

Este un material informativ care dezbate problema exagerării numerelor cu scopul de a induce în eroare consumatorul. Această carte fost recomandată de Bill Gates și cu alte ocazii, deci se pare că este un must read de vară!

 

6. Should we eat de Vaclav Smil – Wiley Blackwell (276 pagini)
(disponibilă în limba engleză)

Unul dintre autorii preferați ai lui Bill Gates, Vaclav Smil este o autoritate în rândul academicilor preocupați de ecologie și protecția mediului. “Should we eat?” își dorește să atragă atenția asupra problemelor naturale cu care ne confruntăm din cauza consumului exagerat de carne.

Vaclav Smil analizează rolul cărnii în nutriția evoluției omului și pune întrebări importante despre cât de eficientă este industria alimentației la nivel global.

Dacă vrei o carte interesantă care să dea naștere unor dezbateri serioase, dar interesante, nu trebuie să-ți scape “Should we eat?”.

“Fiecare dintre aceste cărți m-a facut să mă gândesc, să râd sau, în anumite cazuri, ambele.” adaugă Bill Gates în final.

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.